Pagina's

21 juli 2013

goed nieuws van de afgelopen week

In de eerste plaats het groeiende geloof dat de groei in Europa gaat herstellen, met het VK, Ierland en Duitsland in de voorhoede en Spanje een goede runner up vanuit de achterhoede. Hierover blogde ik gisteren naar aanleiding van het artikel in Barron's.

Moody's gaf de Amerikaanse staatsschuld een upgrade (van negative outlook naar stable outlook). Het sterk gedaalde overheidstekort en de doorgaande groei ondanks al die bezuinigingen vond men positief.

Obama had weer een geweldig verhaal hoe hij de emoties over het proces over de dood van Trayvon meevoelde en waarom. Je staat er niet bij stil dat discriminatie zo vanzelfsprkend was. Gelukkig is een en ander heel snel aan het verbeteren  http://www.mediaite.com/online/race-relations-in-america-improving-every-year-and-the-media-hates-it/

In de VS waren de initial claims behoorlijk lager en de trend is goed (al is de seizoeninvloed een probleem bij de beoordeling). Maar (via blog a dash of insight), het plaatje van Scott Grannis laat die verbeterende trend goed zien:
(het plaatje vergelijkt de niet voor seizoengecorrigeerde cijfers van 2012 en 2013).
Omdat de op de ISM voorlopende surveys van de Philyfed en Empire State omhoog waren, verwacht iedereen nu een stijging van de ISM.


De ICT Revolutie is niet dood, ook al stijgt de verkoop van PC's niet meer. ASML heeft het niet voor niets zo goed gedaan. De opkomst van smarphones was overigens het einde van de totale hegemonie van windows http://www.aei-ideas.org/channel/carpe-diem/
Elon Musk van Tesla denkt dat het nu al mogelijk is straks binenn 45 minuten van New york naar Los Angeles te vliegen.
Er is nu een smart chirurgisch mes dat kankerweefsel kan "ruiken". Kortom, het staat niet stil met innovaties, we krijgen het steeds beter in de wereld op de lange termijn.

Josh Brown maakte een case voor Brazilië http://www.thereformedbroker.com/2013/07/18/the-case-for-brazil-the-worlds-most-hated-stock-market/op de middellange en lange termijn. Hij had daarna een tabel teruggaand tot 1995 (na de hyperinflatietijd) dat als de Braziliaanse beurs in de voorgaande zes maanden meer dan 20% daalde hij daarna in de volgende zes maanden in 91% van de gevallen steeg en wel gemiddeld met 30%.
Uitgangspunt is dat alles zo verschrikkelijk slecht is dat het wel moet verbeteren. Het land wordt geleid door een maoïste, Petrobras is zo ongeveer het slechtst geleide bedrijf in de wereld vanwege overheidsbemoeienis die dwingt tot dure binnenlandse  inkoop en goedkope verkoop, het banksysteem is corrupt/ hindert banken die niet door de politiek gecontroleerd worden. Grondstoffenproducenten zijn enorm uit, ook al staat de olieprijs hoog. Inflatie is een probleem, de munt is overgewaarderd.
Brown ziet de kiezers Roussef wegsturen, de aandelen zijn goedkoop en de demografie is goed met een groeiende kooplustige middenklasse. Als je aandelen in een trommeltje zou moeten stoppen en er tien jaar niet zou naar omkijken dan zijn Braziliaanse niet grondstofaandelen zijn keuze.

Joachim Fels van Morgan Stanley had vandaag ook zo'n verhaal. Hij is net terug uit Brazilië en was verbaasd over het enorme pessimisme. Dat pessimisme geldt voor alle Emerging Markets aandelen, vooral ook vanwege China waar menliever stabiliteit ziet dan oncontroleerbare groei  en beleggers houden nu eenmaal van geen van beide. Emerging Markets moeten groeien en dat gelooft men steeds minder. Volgens Fels zit al dat pessimisme te erg in de koersen verdisconteerd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten