Het nieuws over Syrië was de grootste meevaller. De flapuit van Kerry over wat zijn wens was voor Syrië leidde onverwachts tot een kansrijk voorstel Syrië te ontdoen van chemische wapens, in ieder geval zou dat een hele opluchting moeten zijn voor de Koerden en Israël. De strijdbijl tussen Amerika en Rusland lijkt eveneens daardoor weer begraven. Geen moeizame inval van Amerika in Syrië ook al werd al beloofd dat de ingreep maar mini zou zijn.
Op de tweede plaats de koudstelling van Summers. Hij hield de eer aan zichzelf door zich terug te trekken als kandidaat voor de opvolging van Bernanke. Het lukte hem maar niet om steun te krijgen, integendeel het verzet tegen hem werd steeds groter. De berekeningen hoe veel groei het zou kosten als Summers werd benoemd in plaats van Yellen van minstens een half procent, de extra rentestijging van iets als 0,2 tot 0,5% en vooral ook de veronderstelde politisering van het ambt werden Summers kennelijk noodlottig.
Op de derde plaats de daling van de initial claims voor werkloosheid in de VS naar 281.000 het laagste cijfer in vele jaren. Dat is een sterke aanwijzing voor een versnelling van de groei van de werkgelegenheid en voor betere groei van de consumptie, het op peil blijven van de hoge stand van de ISM.
Het nieuws uit China was eveneens alom positief. Meer groei van de industriële productie, ook staal, elektriciteit, spoorvervoer, meer kredietgroei en geldgroei en versnelling groei industriële productie. Daarbij daalde de inflatie. Kortom Goldilocks.
De hogere PMI's/ ISM zullen zorgen voor een betere trend van de winstherzieningen. Volgens Credit Suisse Garthwaite begint dat inderdaad te gebeuren. China loopt nu voorop, enige weken terug was dit nog Japan. Zuid Korea lijkt ook te verbeteren.
Danucci van Morgan Stanley had een optimistisch verhaal over het nieuwe Spanje, dat begint te lijken op Duitsland, maar dan met mooier weer. De banken en onroerend goedmarkt herstellen, de werkloosheid begint te dalen. Spanje wordt een industrieel paradijs, een exportwonder. Het bedrijfsleven begint hoge winsten te zien.
Mislav Matejka was heel bullish vanwege de steile rentecurve. dat wijst op aantrekkende economische groei en betere winsten.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten