Pagina's

19 oktober 2014

goed nieuws van de afgelopen week

Met bijzonder weinig economisch nieuws vlogen de koersen meer op en neer dan we de afgelopen par jaar ooit zagen.
Het vertrouwen in de Amerikaanse economie is nauwelijks geraakt. De CDS spreads waarmee je het kredietrisico van Amerikaanse banken kunt verzekeren liepen nauwelijks op.     
De rente is zo laag geworden dat de hypotheekvraag weer aantrekt. De val van het aantal hypotheekaanvragen om een huis te kopen lijkt gestuit (dieptepunt was -12%). Herfinancieringen nemen weer toe en dat kan net op tijd zijn om de kerstverkopen wat beter te maken. De retailers zijn optimistisch en nemen meer mensen in dienst dan vorig jaar voor de kerstdrukte. Dat was het plan al voor de daling van de benzineprijs.
Investeringen gaan langzaam omhoog. Voor het eerst hoor je van een groeiende schare aandeelhouders die het management aanzetten om meer te investeren in plaats van meer aandelen terug te kopen.               


Eindelijk hebben we iets gezien dat op capitulatie leek van de vastrentende beleggers. De rente op tien jaar Amerikaanse staatsleningen, Treasurys (ze zijn zo belangrijk dat men deze leningen met een hoofdletter schrijft en e een merkwaardig meervoud voor heeft), ging totaal door de grond. Het steunniveau van 2,4% was al eerder doorboord en daar ging 2,3% ook al eraan. Maar op woensdag ging het ineens omlaag tot 1,86% intraday. Het wordt gezien als een soort flash crash, waarop je heel even koersen krijgt die je zelfs in je stoutste dromen niet kon verwachten. Daarna ging de rente weer omhoog. Je zou verwachten hè, hè, eindelijk die blowoff die de trend doet keren en nu kan ik eindelijk meer inzetten op een hogere rente. Nee, zo ging het helemaal niet et het sentiment. Volgens de dagelijkse sentimentindex DSI werd ineens bijna elke handelaar een bull op obligaties, 96% maar liefst zag een dalende rente. Economen zijn nooit van hun stuk te brengen en die blijven altijd een hogere rente voorspellen, maar de portfoliomanagers gaven het eindelijk op. De rente gaat omlaag en 0% is niet de bodem gebleken. En die daily sentiment index zit dicht bij het nulpunt voor vele aandelenindices.
 
Vrijdag zag je ineens een draai in de koersen. Met de macro was toch niets aan de hand en het IMF is te somber, ze hadden nog niet de stimulus van de lagere olieprijs meegenomen van $1100 miljard volgens Citigroup.
In de Eurozone krijgt men zo toch enige stimulering zonder dat het begrotingstekort verslechtert of zonder dat men hervormt.
De winstcijfers zijn goed in de VS. Het valt niet heel erg mee, maar de cijfers zijn goed, ook de omzetten stegen meer dan gedacht. Alleen de forward guidance had wat mooier mogen zijn.
 
Er zijn heel wat tekenen dat de nodige aandelen oversold zijn. Geruststellend is dat de small caps het relatief goed hielden in de daling, die is kennelijk hiervoor al groot genoeg geweest. Ook cyclische sectoren als transport hield het goed ex de luchtvaartmaatschappijen die de hele dag niets anders lijken te doen dan met ebola besmette zusters rond te vliegen. Maar zoals iemand al opmerkte, de kans dat je zo iets overkomt in zo'n vliegtuig is kleiner dan de kans dat je een ongeluk krijgt op de terugweg van het vliegveld.
 
Ik heb al geblogd over de grote volatiliteit van de retail sales in de afgelopen maanden, met bijbehorende swings in de industriële productie. Juli was extreem goed, augustus extreem slecht en september lijkt een redelijk herstel te geven. De industriële productie groeide 1% in de VS en in Europa stegen de autoverkopen behoorlijk (6,4%) en dat wijst ook op herstel van de industriële productie. De detailhandelsverkopen vielen tegen in de VS, maar bij nadere analyse valt het nog wel mee en het eerste cijfer is de laatste kwartalen weinig maatgevend voor het uiteindelijke cijfer in de VS. 
 
Economen krabben zich achter de oren vanwege de dalingen op de beurs: weet de markt iets over de economie wat men over het hoofd heeft gezien? Nee zegt bijvoorbeeld Joachim Pels van Morgan Stanley. Men komt weer langzaam tot zijn positieven. De daling van de beurzen over de hele week was met 1% toch niet zo groot dat je daardoor in paniek moet raken. Ebola? Nee toch. Rusland? Dat ziet er minder rampzalig uit. Poetin piept dat een olieprijs lager dan $80 de wereld zal doen vergaan. Dat geldt hooguit voor de Russische wereld, niet voor Europa en al helemaal niet voor Japan. En de centrale banken worden weer royaler. Ik vind zijn uitspraak van de week altijd leuk. deze week haalde hij aan:
"Put in rather plainer English, I am gloomier. That reflects the mark-down in global growth, heightened geo-political and financial risks and the weak pipeline of inflationary pressures from wages internally and commodity prices externally. Taken together, this implies interest rates could remain lower for longer, certainly than I had expected three months ago, without endangering the inflation target."
BoE Chief Economist Haldane, October 17, 2014



Kasman van JP Morgan ziet de groei in d wereld nu zelfs antrekken dan hij een paar weken terug nog dacht, vooral door de lage inflatie. oeys vraagt zich ook bezorgd af of er iets slechter aan het gaan is. Nee, dat ziet hij niet. Hij ziet goede winstcijfers, weer credit spreads die in orde zijn, gunstigere waarderingen.

 
 

                            

Geen opmerkingen:

Een reactie posten