Pagina's

21 oktober 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Een dag later dan normaal, maar nog altijd actueel zegt mijn collega Ruud nogal eens. Het was een zeer volatiele week waarbij de koersen per saldo eigenlijk niet eens veel bewogen. Ebola zou een belangrijke reden zijn, onwaarschijnlijk overigens ex de luchtvaartmaatschappijen en benzineverkopen. De schade van vooral woensdag werd met name vrijdag bijna weer goed gemaakt. Afgelopen maandag herstelde Azië (Japan met 4% voorop (na 5% daling in de week ervoor) door voornemens van het staatspensioenfonds GPIF dat het normgewicht voor Japanse aandelen verdubbelt en Abe die nog wat extra wil doen, eventueel de BTW-verhoging gaat uitstellen), maar Europa liet het weer afweten (en in Brazilië bibbert men voor een eventuele herverkiezing van Rousseff aanstaande zondag).
Op woensdag zagen we een flash crash van de rente in de VS. Daarna was er enig herstel van de rente. Een en ander lijkt op capitulatie, maar dit jaar was er steeds weer een reden waarom de rente steeds lager was. Maar deze keer begint er geloof te ontstaan dat de rente nog heel veel kan dalen en op deze lage rente zijn er ineens een heleboel mensen die vastrentende waarden willen overwegen in de asset allocatie.
Er is wel definitief onrust ontstaan over de liquiditeit van allerlei beleggingen, vooral bij high yield.
Curieus was dat small caps het beter deden en ook diverse Emerging Markets waren defensief. Het charme-offensief van Modi werkt nog prima. Hij veegt letterlijk overal de buurt schoon en dat slat aan na al die corrupte politici in India.

Het grootste oplawaai krijgende laatste tijd de grondstoffenprijzen, met name de olieprijzen. Maar ook deze lijken te stabiliseren, al doen de Golfstaten er alles aan om Rusland, Iran en de producenten met fracking in het nauw te brengen door niet minder te produceren. Economen die eerst zo bezig waren elkaar paniek aan te praten bij het IMF en in de startblokken zaten voor verlaging van hun groeiverwachtingen twijfelen nu ineens of ze die lagere olieprijzen moeten vertalen in opwaartse herzieningen van hun groeiverwachtingen. Dat gaan ze de komende weken dus doen.

Het pessimisme over Europa is enorm gegroeid, met vooral in Griekenland gevaarlijke ontwikkelingen (Syriza staat steeds verder voor in de peilingen). De rentes in de Europeriferie liepen behoorlijk op, maar ex Griekenland nog niet tot zorgelijke hoogtes. Frankrijk gaat het op een akkoordje gooien met Duitsland om het begrotingstekort te hoog te houden en is ineens de beste vriendjes met Italië (de liefde met Merkel is bekoeld). Renzi is trouwens enige successen aan het boeken met hervormingen, met lagere belastingen op o.a. arbeid. Poetin lijkt Poroshenko een akkoord door de strot te kunnen duwen. Het ZEW sentiment viel als een baksteen naar beneden, maar was slechts  in lijn met de daling van de beurzen.

Er was maar weinig economisch nieuws. Het vertrouwen in de VS van het midden- en kleinbedrijf NFIB liep terug, maar het consumentenvertrouwen loopt nog steeds op. Het sentiment van de huizenbouwers NAHBMI verslechterde onverwachts, terwijl het juist beter gaat met de hypotheken door de lagere rente. Initial claims voor werkloosheid zetten een vijftienjaars dieptepunt. Maar woensdag knakte het vertrouwen van de belegger door tegenvallende retial sales (ik blogde al dat die eerste cijfers niet te vertrouwen zijn) en een daling van de producentenprijzen (enige tijd geleden was men hier nog blij mee). Het begrotingstekort daalde van $680 tot $ 483 miljard (=2,8% van het BNP) over het fiscale jaar dat eindigt per 30 september (en dat zonder nieuwe belastingverhogingen). De groei van de industriële productie over september was een sterke 1%. De Phillyfed, de belangrijkste voorloper van de ISM daalde minder dan verwacht en noteerde een prima +20,7.

FED gouverneur Bullard suggereerde dat de FED misschien nog wat extra QE doet en de rente lager gaat verhogen, maar andere gouverneurs zeiden volgens Hilsenrath (en daar moet je naar luisteren) dat de FED gewoon stopt met QE en de rente rond juni gaat verhogen, tenzij er iets ergs gebeurt, maar 8% daling beurzen is daarvoor niet genoeg.

Het winstseizoen over het derde kwartaal verloopt tot op heden gunstig.Het percentage dat hogere winst haalt dan de consensus is ongeveer normaal, maar de mate waarin die bedrijven de consensus verslaan is groter dan normaal.  63% meldde beter dan verwachte omzetten en dat is meer dan de normale 50%. De guidance is wel enigszins tegenvallend.

China had mooie exportcijfers. Kredietgroei gaat weer iets meer via het schaduwbanksysteem. De Peoples Bank of China gaat onverdroten voort met verruiming van het monetaire beleid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten