Pagina's

1 januari 2015

tien verrassingen voor 2015

Elk jaar zet ik tien economische verrassingen voor het komende jaar op mijn blog. Die kwamen vaak verrassend goed uit. Die voor 2014 kwamen het slechtste uit. Ik evalueerde dit op 
Er is niet veel veranderd sindsdien.
De kaart van de Kondratieffgolf liet me niet in de steek. De rente steeg inderdaad minder dan was ingeprijsd, maar ik voorspelde niet de grote daling die plaatsvond, o.a. omdat ik boven consensus groei voorspelde. Er kwam maar weinig uit van de verrassingen. Selectief had men er nog wel winst op kunnen maken, zoals bij grondstoffen in koffie en goudmijnen hebben enkele mooie rally’s gehad, BRIC’s deden het afgedekt voor valutarisico goed, India en China waren de twee toplanden, maar Rusland was bar en boos slecht. Geen Elfstedentocht ondanks (eerder juist door) de polar vortex in de VS. Kim Jong Un is nog aan de macht, al was hij enige maanden van het toneel verdwenen en heeft The Interview mijn idee overgenomen.

Het nieuwe jaar is begonnen. Tijd voor tien nieuwe verrassingen à la Byron Wien. Dat zijn volgens hem voorspellingen die door de consensus een zeer lage kans toegedicht worden maar toch zo’n 1/3 kans hebben of beter om uit te komen. Byron Wien is heel optimistisch over de wereld, hij ziet bijvoorbeeld veel in de Medische Revolutie. Om hem te eren voorspel ik een medische doorbraak ergens in 2015 op gebied van kankeronderzoek, combinatietherapie, diabetes of Alzheimer of iets dergelijks

Waaraan denk ik dit jaar?

          1.
  Stijging van de S&P zoals de kaart van de Kondratieffgolf aangeeft (wegens succes al weer geprolongeerd)
         2.
  De S&P explodeert tot ongeveer augustus om daarna fors te dalen. Enigszins het 1987 scenario. Kans op grote val dollar dan. De Russell2000 (small caps) doen het relatief goed.      3.     
  De rente gaat veel meer stijgen dan is ingeprijsd in met name de VS, vooral door meer loonstijging dan verwacht. De FED gaat zeggen dat de economie een hogere rente nodig heeft, omdat anders alleen aandelen teruggekocht worden in plaats van dat er geïnvesteerd wordt.
           4.
.     De economische groei valt tegen in de VS, het blijft doormodderen op ongeveer 2,3% groei. De groei van de werkgelegenheid zwakt af, er is een negatieve bijdrage van de netto export, investeringen vallen tegen, millennials geven hun geld niet uit, vooral niet aan huizen. Door gridlock bezuinigt de Amerikaanse overheid meer dan gedacht.
           5.                                                                                                                                             Groot Brittannië wordt een grote politieke chaos na de verkiezingen. UKIP vormt regering samen met de conservatieven. In het VK besluit men om te gaan stemmen om de Europese Unie te verlaten. Uit woede besluit koningin Elisabeth om af te treden.
           6
    De euro zakt onder 1 tegen de dollar. Er blijft deflatie in de eurozone door interne devaluaties van de periferielanden.
          7.
  De beurzen van de BRIC-landen doen het geweldig (ik probeer het nog eens). Overspeculatie drijft Chinese koersen op, India gaat heel vaak goed omhoog op Modi, hun demografie en de goede kwaliteit van de ondernemingen en dalende inflatie, Rusland kan het onverwacht goed doen als de olieprijzen weer stijgen, de zaken in de Oekraïne stabiliseren en de sancties worden opgeheven. Brazilië raakt weer op het goede pad, Petrobras wordt geholpen, de inflatie daalt waardoor er een veel ruimer monetair beleid gevoerd kan worden.
         8.
    Er vindt een grote terreuraanslag plaats via een drone. Het verbaast me dat dit nog niet is gebeurd. Slechts een voetbalwedstrijd in de Balkan is er door verstoord geraakt in 2014. 
        9.
.     De opkomst van millennials zet door. Men gaat daardoor gezonder eten in de VS. De koers van McDonalds krijgt klappen. Amerika voert een obesitas taks in
       10.
een medische doorbraak ergens in 2015 op gebied van kankeronderzoek, combinatietherapie, diabetes of Alzheimer of iets dergelijks

Sommige dingen zijn natuurlijk behoorlijk consensus. Politieke onstabiliteit in het VK wordt alom verwacht. Men ziet zelfs een regering labour/conservatives. UKIP lijkt net niet groot genoeg te worden om de grootste partij te worden. Om dat te voorkomen moeten de conservatieven heel lelijke dingen gaan zeggen over Europa. Labour moet een liefdesverklaring afleggen aan Schotland om daar nog zetels over te houden. Allemaal geen zaken waarbij Elisabeth als een kat gaat spinnen zoals ze volgens Cameron deed toen de Schotten toch voor Brittan stemden.


Rentestijging voorspelt nog steeds vrijwel iedereen. 0,5% voor de 10 jaar rente in Duitsland is absurd. We zagen in 2014 total returns van bijna 30% voor zeer lange leningen. Dat is onmogelijk voor 2015 tenzij de rentes onder nul gaan dalen. Koersverliezen op 30 jaar leningen van 20% of meer beginnen goed mogelijk te worden. 
Dit zou natuurlijk niet consensus moeten zijn gezien de ervaringen sinds 2009. Het plaatje van Bianco laat sinds 2009 zien wat de markt inprijsde aan rentestijging voor het volgende jaar. Altijd zag men een flinke stijging van de korte rente, die steeds maar niet plaatsvond. Het verschil met 2015 is dat de markt nu onder de voorspellingen van de FED zit, minder rentestijging inprijst.
De FED moet woord houden en in juni de rente beginnen te verhogen, anders wordt Yellen te veel gezien als een draaikontje. De reden voor de rentestijging moet dan vooral een onverwacht grote stijging van de lonen zijn in de VS. Niet voor iedereen, maar voor heel wat sectoren. Nogal wat indicatoren wijzen op een plotselinge loonstijging. De beste economen zoals Hatzius geloven hier geen snars van, er zal volgens hen maar weinig loonstijging zijn.

Om me een beetje in te dekken tegen overoptimisme heb ik wat pessimistische stellingen toegevoegd zoals
2,4,6,8. Die zijn daardoor in tegenspraak met de rest. Mijn basisscenario is Goldilocks met iets betere economische groei dan verwacht in het Westen, lage inflatie (onder nul in de Eurozone) en gulle centrale banken met uitzondering van de FED. Ik zie betere tijden voor millennials in Amerika.

2 opmerkingen:

  1. Amerika grossiert natuurlijk al in aanslagen met drones http://www.ritholtz.com/blog/2014/12/who-are-we-killing-with-drones/
    voorlopig vinden we dit in het Westen nog geen terreuraanslagen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. en voor medische doorbraken, daar grossiert Ray Kurzweil natuurlijk in. http://www.kurzweilai.net/a-step-toward-a-potential-anti-aging-drug. minder snel verouderen zou natuurlijk mooi zijn. Overigens ergens anders op zijn site heeft hij een artikel dat een glas rode wijn daar goed tegen helpt. Je moet vooral de geur van rode wijn tot je nemen.

    BeantwoordenVerwijderen