Pagina's

31 maart 2015

Een paar dagen van wat aarzelende koersen en meteen krijg je karrenvrachten negatieve verhalen over je heen voor de aandelenbeurs.

Een paar dagen van wat aarzelende koersen en meteen krijg je karrenvrachten negatieve verhalen over je heen voor de aandelenbeurs.
Gelukkig is er dan nog Benderly die rotsvast blijft geloven in goede economische groei in de VS en een redelijke beurs, ongeveer zoals ingetekend op onze kaart van de Kondratieffgolf. Rond 2017-2019 moet je dan de handdoek in de  ring gooien omdat de recessie eraan komt.
Voordat er een recessie komt kijkt de beurs meer naar of er nog economische groei is en de ISM redelijk hoog staat. Dat gebeurt zelfs als de winsten tegenvallen. En dat dreigt overigens wel te gaan gebeuren. De lonen dreigen te stijgen nu zelfs Walmart de lonen wil gaan verhogen. Winstmarges staan onder druk door de arbeidkosten per eenhied product en door de te sterke dollar. Toch kan de beurs zo'n 10-15% per jar omhoog tot de recessie komt. Dan krijg je een 25%+ daling, zo ongeveer in 2018.

Hieronder wat van die negatieve plaatjes.
het gaat echt slecht met de winstverwachtingen, al komt dit vooral door energy en materials.
S&P 500 Index, monthly with MACD and 12-month MA and 17-month (350-day) MA

 The negative MACD on a monthly basis for the S&P 500 is a WARNING that a top is being 
formed aldus Yardeni
het domme geld koopt bij de opening, de sterke handen ij de sluiting. Dus als je dat eerste half uur vergelijkt met dat laatste half uur dan denk je wat te weten wat het slimme geld doet versus het domme. En je ziet nu de dommen kopen en de rijken verkopen. Niet goed als dit niet stopt.

29 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen kwamen de afgelopen week weer op de proppen met wat oude zorgen. Gaat het wel helemaal goed in de europeriferie, is biotech niet wat bubbelig, Dat gedoe in Jemen was een zorg en dat betekende hogere olieprijzen want het brengt Saoedi-Arabië van streek. Er was wat FED commentaar en dat viel toch niet helemaal goed.

De inflatie (CPI) kwam binnen als verwacht, 0,2% in de VS, ook voor de kerninflatie (ietsje meer dan verwacht). Bestaande en nieuwe huizenverkopen waren hoger in februari, tegen de koude in. De huizenprijzen stijgen verder en de huren ook, dit gaat de jongeren, de millennials aanzetten tot het kopen van huizen.
Orders voor duurzame goederen daalden 1,4%, slecht. Initial claims voor werkloosheid daalden 9000 tot slechts 282.000. Het consumentenvertrouwen volgens de University of Michigan liep op.

In het VK stegen de consumptieprijzen CPI  met 0,3% vorige maand, de RPI zelfs 0,5%. Detailhandelsverkopen waren sterk.
In de eurozone vielen de flash PMI's mee. het composite 54,1, het hoogste in jaren. In Duitsland was de IFO weer sterk.  In Japan viel de flash PMI iets tegen, maar het vertrouwen van de keine ondernemingen herstelde wel behoorlijk.De werkloosheid daalde van 3,6% naar 3,5% (het Japanscenario is geen ramp).

In China viel de flash PMI tegen, HSBC iets onder 50.

goed nieuws van de afgelopen week

De trend van earnings revisions lijkt te keren. Door de lagere olieprijzen en de sterke dollar is er een flinke neerwaartse herziening gaande in vooral de VS. Maar volgens het plaatje van Lapthorne van socgen lijkt een en ander weer iets te verbeteren, uiteraard vooral in de eurozone. In Japan was een en ander al mooi (boven 50).

In de VS lijken de detailhandelsverkopen en huizenverkopen weer op te krabbelen. Initial claims blijven laag en dat betekent doorgaand groei van de werkgelegenheid.
Verder had je nogal wat verhalen over hoe de kosten van gezondheidszorg aan het meevallen zijn. Men bespaart veel meer op de kosten dan voorspeld. Strategas toonde een getal van $ 800 miljard in drie jaar. Obamacare is een geweldig succes

Verbazender was dat Boehner compromissen met de democraten maakt en zo in sneltreinvaart ee budgetvoorstel reeg goedgekeurd. De republikeinen hebben steun van de rechterflank van de democraten nodig, omdat met hun eigen rechterflank, de Tea Party niets te beginnen valt. Gridlock begint interessant te worden, de politieke partijen zijn nu constructiever bezig dan ze i jaren gedaan hebben.



De eurozone is een kooplustig volkje geworden.
via http://dashofinsight.com/weighing-the-week-ahead-time-for-an-economic-spring-thaw/
Daar geeft Jeff Miller zijn wekelijkse meestal opbeurende visie. Deze week haalt hij ter ondersteuning een video aan van Bill Miller aan, een van de succesvolste beleggers aller tijden.


28 maart 2015

Yellen zegt optimistisch te zijn dat Godot de rente gaat verhogen

Yellen heeft het weer eens een keer opgebiecht: ze wil de rente niet verhogen.
Nooit en te nimmer kan ze reasonable confident zijn dat het goed gaat met inflatie en werkgelegenheid.
Ze is wel cautious optimistic dat het de goede kant op gaat.
Maar nee, dat gedoe van de rente verhogen, daar heeft ze geen zin in. Stel je toch eens voor dat loongroei, inflatie en werkgelegenheid afzwakken, dat wil  ze niet op haar geweten hebben. Geen 1937 (toen de rente t veel verhoogd werd), omdat we nu wel in een soort secular stagnation scenario zitten. Meneer Hilsenrath schrijf dat maar duidelijk op. Dat deed hij braaf met de redenen:
Ms. Yellen offered a wide range of reasons for caution at the central bank about raising its benchmark federal funds rate aggressively from near zero:
—The underlying economy has been “quite weak by historical standards” and thus in need of low interest rates to sustain progress on unemployment;
—Inflation remains very low;
—The risk of “secular stagnation” means the economy might not be able to bear very high interest rates in the future;
—The experiences of Japan and Sweden, which moved to raise rates prematurely in the past decade, point to caution;
—It pays for the Fed to take out “insurance” against a return to exceptionally low inflation, high unemployment and near-zero interest rates by making sure with sustained low rates now that the economy will get on a stronger track;
—Market participants see a risk that the U.S. economy could return to a weakened state in the years ahead.
“Investors place considerable odds on adverse scenarios that would necessitate a lower and flatter trajectory of the federal funds rate than envisioned in [Fed officials’] projections,” she said. She also noted that a strong dollar would weigh on U.S. exports in the months ahead.

26 maart 2015

slechte beursdag voor beurslievelingen Wall Street

http://www.stocktradingtogo.com/2015/03/25/sttg-market-recap-mar-25-2015/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+Stocktrading101+%28StockTradingToGo%29
Enkele sectoren die het heel goed deden zitten plotseling in de versukkeling: biotech, transport en semi conductors.


Amerikaanse economie staat weer stil

http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/Big-Four-Economic-Indicators.php
Hierboven een plaatje uit de update van Doug Short van de vier indicators waaruit opgemaakt wordt of de Amerikaanse economie groeit dan wel in recessie is.
Met twee indicatoren gaat het goed (werkgelegenheid en reëel inkomen) en met twee slecht (industriële productie en (reële) detailhandelsverkopen)..
Dat was niet gedacht gezien de verwachte stimulering van de lagere olieprijzen. Het koude weer krijgt de schuld.
Nieuwe orders waren ook al niet best. Gemengd nieuws uit de huizenmarkt, vorige week slecht, nu weer wat beter.
Bianco vindt dat de werkgelegenheidsgroeicijfers stinken (groei werkgelegenheid in de industrie terwijl de productie krimpt, idem bij groei werkgelegenheid in de detailhandel en de bouw). ALs de cijfers voor werkgelegenheidsgroei neerwaarts worden herzien, dan wordt het weer niks met de 3%+ voorspellingen voor de groei in de VS. Een en ander wijst nog niet op een recessie.

25 maart 2015

groei eerste kwartaal valt tegen in wereld ex Europa/Japan

De groei in Emerging Markets is volgens de voorspellingen van JP Morgan nauwelijks hoger dan in de Developed Markets. dat komt vooral door Rusland met -13% groei. ook Brazilië zit in een recessie en in China valt de groei ook tegen en in India is er geen meevaller.
In Developed marets valt de schade van tegenvallende groei in de VS mee door meevallers in de eurozone en wellicht ook Japan.
JP Morgan gaat nog uit van 2% groei in de VS, dat kan tegenvallen.
Gemiddeld was de laatste jaren de groei in het eerste kwartaal in de VS slechts 0,6% en dat lijkt dit jaar weer te gaan gebeuren.
De lagere olieprijs zorgt kennelijk voor tegenvallende groei. Rusland telt meer dan de eurozone, ook al is de Russische economie slechts nietig vergeleken bij de eurozone.

nog wat bedreigingen voor de olieprijs

Oil ETF investors, not just OPEC, hold sway over crude market
Via de olie ETF wordt een behoorlijk deel van de oliemarkt bespeeld, de grootste olie ETF zou 10% van de oliefutures uitmaken volgens het artikel van reuters
ze stellen: als dat enorme kopen van olie ETF stopt (doorrollen kostte $1,70, niet niks bij een prijs van $45), dan is markt kwetsbaar. Als men echt flink gaat verkopen, dan is het niet moeilijk te geloven in prijzen van $20
en dan is er nog het probleem van de uitpuilende voorraden in de VS vlak voor de raffinaderijen toe zijn aan hun jaarlijkse onderhoud en even geen olie gaan kopen.

Ach, wie weet wordt de oliemarkt gered door aantrekkende vraag, mislukken overleg met Iran, IS succes, Libiië of iets anders

24 maart 2015

lee kuan yew, het voorbeeld van Azië

De onkreukbare staatsman die een broertje dood had aan persvrijheid is op 91-jarige leeftijd overleden.
Hij heeft Singapore van een arm land met een BNP van ongeveer $500 per hoofd een rijk land gemaakt, $15000 bij zijn vertrek als premier en 58000 nu als minister van staat tot 2011.
Hij was een vrijheidsstrijder tegen de Engelsen, ook al was zijn opvoeding Engels en Engels zijn eerste taal. Hij heette Harry Lee tot hij zich in de politiek stortte dat was tenminste een eenvoudig te herinneren naam, ik blijf moeite houden met Lee Kuan Yew; en ik zal die naam nog wel vaker aanhalen bij hoe een land elitair, centraal geleid moet worden)
Hij geloofde in de elite van Schumpeter die een land moest besturen. De premier moest onkreukbaar zijn en daarom een goed salaris hebben. Premier zijn van Singapore betekent dat je het hoogste officiële salris van een premier hebt in de wereld ($1,7 miljoen).
Hij werd op het rechte sociale pad gehouden door zijn vrouw van wie hij zielsveel hield. Zij was ook briljant.
Dat vrij baan geven aan het kapitalisme heeft vrij baan gegeven voor een zeer ongelijke inkomensverdeling. De oorsprong van PAP was communistisch, dus Lee heeft de politiek van Singapore zeer ver verwijderd van wat men oorspronkelijk voor ogen had.
De Tweede Wereldoorlog maakte veel indruk op hem. Hoe wreed de Japanners waren en hoe een wereldbeeld binnen de kortste keren verkruimelde met ineens heel andere normen en waarden.


Hij wordt ook wel de Kissinger van Azië genoemd (Hij was buitengewoon goed bevriend met Kissinger, die in de Wasimgton Post hem een eerbetoon gaf :The world will miss Lee Kuan Yew ). Hij was diplomatiek buitengewoon succesvol met o.a. China. Hij steunde Deng en Deng zag veel in het economische model van Singapore.
Lee was de behoudende vleugel van de communistisch georiënteerde PAP partij. Uiteindelijk werd Singapore 100% kapitalistisch. Hij zette zich in voor goede huisvesting, infrastructuur, liberale ideeën en vrijhandel.
Het succesverhaal van Singapore op economisch gebied is ongeëvenaard. Door zijn grote invloed op andere politici in Azië is hij een van de belangrijkste positieve mensen van de afgelopen eeuw geweest.
http://www.economist.com/blogs/graphicdetail/2015/03/lee-kuan-yews-singapore

23 maart 2015

herstel olieprijs broos

De olieprijs ging iets omhoog vanwege het enthousiasme dat de FED loskreeg om alle markten hoger te zetten.
Toch blijven er veel verhalen komen dat de olieprijs omlaag moet.
Vandaag bijvoorbeeld http://blog.yardeni.com/2015/03/us-still-gushing-oil-excerpt.html
Aanbod stijgt 2,5% en vraag 0,7% . Dat zorgt voor nog meer uitpuilen van de voorraden in o.a. de VS.
Naast Yardeni is ook Josh bown wat benauwd http://thereformedbroker.com/2015/03/21/a-false-breakdown-in-crude-oil/ Maar hij zet nog volop in op een olieprijs van $ 70 binnenkort

Jim Bianco vindt dit een typisch geval van geloof in stijgende olieprijzen tegen beter weten in. De olieprijs daalt en de rente ook, maar iedereen houdt van olie en haat de obligatierally. Door schade en schand zal men wijs worden.
Men laadt zich helemaal vol met de olie ETF en men zit op steeds grotere verliezen. Net las met de goud ETF gaat dat op zeker moment niet helemaal jofel.
En olieaandelen, die zijn gewoon geweldig. Nee, die hoeven niet zo veel omlaag als de olieprijs. of misschien toch. Hun schulden gaan wel heel sterk omhoog, want ze hebben minder inkomsten en willen toch fabelachtige dividenden betalen.
http://www.ft.com/cms/s/0/fc15b520-cf2b-11e4-9949-00144feab7de.html#ixzz3VCGwGlpG
Oil majors pile on record debt to plug cash shortfalls
The total debt raised in the first two months of 2015 by large US and European oil and gas companies has jumped by more than 60 per cent from the final three months of 2014. It outstrips the previous quarterly record set six years ago after the last price collapse, Morgan Stanley research shows

22 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De FED deed haar uiterste best, Yellen kreeg het weer voor elkaar: met een verkrappende maatregel (het schrappen van 'ptient' waardoor men bij elke vergadering de rente kan verhogen) de markten doen geloven dat de FED veel royaler zal blijven dan gedacht voor een heel langere periode. Pas als men 'reasonably confident' is dat alles goed is met de data, dan gaat men aan de slag met de renteverhogingen. Bovendien maakte men melding van een zwakke export. De rentevoorspellingen, de 'dots' gingen fors omlaag. De NAIRU, non acclerating inflation rate of unemployment, werd verlaagd van 5,2-5,5 naar 5-5,2% en dan hoeft men pas later de rente te verhogen om loonstijgingen vanwege te lage werkloosheid voor te zijn.
De dollar verzwakte hierdoor, maar pakte later in de week de stijgende lijn weer op.
Andere centrale banken proberen ook aardig te zijn. De Zweedse centrale bank verlaagde de rente dieper onder nul.

De aandelenbeurzen waren door een en ander vriendelijk en de rente daalde alweer. De Russell2000 zette een all time high en dat doet de DAX ook aan de lopende band.De AEX tikte even 500 aan en de Nasdaq 5000. De winstverwachtingen in de VS dalen overigens nog steeds.

De olieprijzen zitten nog steeds in de hoek waar de klappen vallen. De productie daalt niet en de vraag uit de VS en China valt tegen. daardoor puilen de voorraden in de VS uit in de pakhuizen.

Het economische nieuws in de VS valt nog steeds tegen. Het aantal housing starts dook naar beneden, vooral door de sneeuw overigens vorige maand. Het aantal bouwvergunningen steeg licht. Initial claims voor werkloosheid stabiliseerden op laag niveau (ondanks meer meldingen uit Texas). De voorlopers van de ISM, de Philly FED en het Empire State Survey daalden licht.
Het vertrouwen van de bouwers (NAHBMI) daalde 2 punten tot 53. De industriële productie steeg slechts 0,1% na de daling van 0,3% in januari. De bezettingsgraad daalde hierdoor. Geen inflatiedruk dus.

Het nieuws uit Japan wordt iets beter. Het handelstekort verbeterde, er is loonstijging afgesproken in diverse bedrijven, de leading indicators stijgen licht en de volatiele machine tool orders flink.

Griekenland blijft een probleem, met Tsipras die niet aan de kiezers kan uitleggen dat hij moet bezuinigen en dat moet hij van die naarlingen in Duitsland/Nederland op straffe van een nijpend gebrek aan liquiditeiten.

goed nieuws van de afgelopen week

De wedstrijd van centrale banken om zo aardig mogelijk te zijn is nog niet afgelopen
§  Zoals al gesteld bij  het nieuws van de vorige week zouden de sussende woorden van Yellen even leiden tot een zwakkere dollar. De FED deed er alles aan om de pijn van het verwijderen van ‘patient’ te verzachten. Het geduld van de FED raakt helemaal niet op. Als de inflatie niet geloofwaardig toe aan het groeien is naar 2% en de groei van de werkgelegenheid op een lager pitje komt volgend jaar, dan zal de FED de rente niet of nauwelijks verhogen. Men is ook bang voor een zwakkere export door de sterke dollar. De S&P mag niet te veel dalen, de FED wil niet op zijn geweten hebben dat de S&P 20% daalt door de komende renteverhogingen. Men denkt dat de werkloosheid verder kan dalen, tot 5-5,2% voor er inflatiedreiging komt. Dit was 5,2-5,5%. Als klap op de vuurpijl werden de ‘dots’flink verlaagd en in lijn met de markt gebracht voor 2015. De FED luistert braaf naar de markt en als die het niet wil, dan komen die renteverhogingen er niet of in een wel zeer ‘ inertial’ tempo.Patient is ingeruild voor reasonably confident (dat inflatie en werkgelegenheidsgroei voldoende is) en dat is niet snel uit de data af te leiden (en daarom daalde de rente zoals wel vaker in de afgelopen 33 jaaar)
§  De andere centrale banken lieten zich ook niet onbetuigd. De riksbank in Zweden vond iets extra’s nodig, o.a. dieper negatieve rentes. De ECB koopt noest door, ook al voldoen steeds minder leningen aan de criteria. Een beetje negatieve rente mag. De Bank of Japan blijft ook super royaal en ook de Peoples Bank of China wordt steeds royaler.
§  In de VS bleek uit de cijfers van de FED dat de Amerikanen record rijk zijn geworden, zonder dat de schulden opliepen. Schulden versus inkomen zijn nu weer terug op het niveau van de jaren tachtig en negentig (misschien moet het gezien de vergrijzing terug naar het niveau van de jaren zeventig, maar zelfs dat is niet meer zo’n groot traject).



§  De high yield schulden lijken nog geen probleem te worden ex de energiesector. Dan moeten de lonen nog heel wat stijgen meldt Strategas. De opwaarderingen van de ratings zijn behoorlijk talrijk en bieden mooi tegengewicht tegen de downgrades.
(er moet natuurlijk geen recessie komen, want dan krijg je dat ongunstige scenario van Moody's. Dat lijkt voor 2015 gelukkig nog weinig waarschijnlijk)
http://www.ritholtz.com/blog/2015/03/benchmark-revisions-paint-a-brighter-picture-of-most-of-the-regional-economy/
benchmark revisions voor groei werkgelegenheid in de VS laten een nog beter beeld zien dan al was gemeld in de nodige regio's.
* In Japan beginnen de lonen nu eindelijk iets te stijgen. Toyota geeft weer het goede voorbeeld. 
* In de eurozone beginnen de tekenen beter te worden voor daling van de werkloosheid

21 maart 2015

De salarisverhoging van de top van ABN AMRO

Een ton erbij, terwijl het personeel niets erbij krijgt. Dat was al jaren eerder vastgelegd. Zalm vindt het bitter nodig om de structurele verslechtering van de toplonen enigszins te verzachten.

Dat valt natuurlijk niet goed. Zo veel geld erbij voor semiambtenaren die echt geen ondernemer zijn, maar wel de nodige tonnen willen opstrijken.

Het staat bijvoorbeeld ook kritisch behandeld in het nieuwe boek van Jaap van Duijn: Uit Balans
Begeleid met een grafiek (blz 66)waarin je kunt zien hoe veel harder (ruim 70%) de salarissen in de financiële sector harder zijn gestegen dan het gemiddelde sinds 1980.
Tot ongeveer 2001 stijgt de werkgelegenheid fors bij de banken, daarna zorgt de automatisering voor een enorme berg ontslagen. Men gaat enorm op de kosten besparen, maar doet dit alleen via ontslaan, niet door loonmatiging. Door het te dure personeel blijven de banken in problemen zitten. Van Duijn spreekt over buiten proportionele beloningtoenames tussen 1990 en 2007. De correctie hiervan zal lang duren, zo’n tien tot vijftien jaar denkt van Duijn. Dat zou goed kunnen.


Op het ogenblik heeft Dijsselbloem c.s. de strengste wet ingevoerd qua beloning met bonussen (maximaal 20%; in Duitsland bijvoorbeeld kapt men af bij 50%, diverse andere landen op 100% en in Londen is er geen grens; en nog curieuzer, voor buitenlandse deelnemingen geldt het (meestal) niet (helaas voor F&C Netherlands waar ik werk: dat is een Nederlandse BV, dus ook wij vallen onder de wetten van Dijsselbloem; ik heb helaas geen salarisreparatie ontvangen à la ABN AMRO). 
Die wet gaat voor nieuwe mensen meteen in, voor de zittende massa pas volgend jaar. Men wil de lagere bonussen dus kennelijk over meerdere jaren repareren. Dit jaar was de loonstijging eigenlijk nog niet nodig, want men (bijvoorbeeld bestuur ABN AMRO) krijgt gewoon nog een torenhoge bonus dit jaar, de pijn komt pas ect volgend jaar. Maar ineens tonnen extra, dat kun je volgend jaar helemaal niet maken. Dit jaar ook niet. Ook al verdient men in Londen veel meer en bij multinationals in de top ook. 

jaren eindigend op 5 zijn vaak goede beursjaren

https://www.bespokepremium.com/think-big-blog/years-ending-in-five-and-other-patterns/
Om onduidelijke rdenen zijn de jaren eindigend op een 5 heel goed geweest, altijd zonder daling van de koersen. De presidentscyclus is dan in de helft van de gevallen gunstig, maar in die andere helft niet.
Kennelijk moet je de beurs mijden in de jaren eindigend op 0,1 en 7.
Eigenlijk gelooft niemand het, maar het wordt wel vrij vaak opgemerkt.

Suttmeiers 10 maands bear markt

http://www.bloombergview.com/articles/2015-03-20/looking-for-signs-of-the-bear-in-the-bull-market (via Ritholtz)
Er is nogal wat strijd of de huidige grote stijging van de koersen een onderdeel is van een seculiere bull markt, of dat het gewoon een uit de kluiten gewassen bull markt cycle is of gewoon een miezerige rally in een seculiere bear markt.
Dat laatste denken alleen perma bears als Edwards.
Maar er gaan steeds meer stemmen op dat we in een seculiere bull markt zitten. Volgens Suttmeier (Bank of America Merrill Lynch) hebben we nog zo'n jaar of tien te gaan in de bull markt, net zo iets als 1982-2000
Suttmeier ziet een bear markt, die kan kort zijn in een seculiere bull markt, slechts tien maanden. We zijn er aan toe, in de twee andere seculiere bull markten van na 1974 en 1942 was men nu ook toe aan een correctie.
Onze kaart van de Kondratieffgolf oordeelt een beetje anders dan een seculiere bull markt. De koek is op in 2018, net zoals in 1965. .

19 maart 2015

Bianco over de FED, de Amerikaanse economie en winstgroei en de olieprijs

Het was weer tijd voor de maandelijkse conference call van Jim Bianco. D.w.z. weer even flink onderdompelen in een gezonde portie pessimisme. Daardoor zit Jim Bianco al jaren goed met de rente en de tegenvallende groei in o.a. Amerika. En als gelovige in het opdrijven van aandelenkoersen via QE zat hij er met de beurzen ook niet gigantisch naast (wel iets te pessimistisch).

De FED
Yellen is een kundige dame, een goede econoom en voorspellen kan ze ook boven gemiddeld volgens Bianco. Maar die persconferenties, nee die doet ze slecht. Yellen is een brekebeentje dat zich steeds in de nesten praat. De ene keer zegt ze dit dat gerepareerd moet worden en dan weer dat wat weer recht gezet moet worden. Ze liet zich calendar guidance overkomen met te zeggen dat patient a couple meetings was en a couple iets als twee was, terwijl het juist de bedoeling was van de FED om geen calendar guidance te geven. Men wilde overstappen van het considerable time regiem naar data dependent, maar daar kwam door dat zeggen dat a couple twee was niets van terecht.

Gisteren moest ze dat ‘patient’ repareren. De FED is gewoon te bang geweest dat de markt zou instorten als de bittere pil van verwijderen ‘patient’ niet verzacht werd met allerlei zoetigheidjes. Daarin schoten ze door. 
De FED heeft gecapituleerd voor de markt en de voorspellingen voor de rente, de dots, voor 2015 in lijn gebracht met de markt. Dat zal nog een tijd doorgaan. Als de markt de renteverhogingen uitprijst dan gaan de dots ook voor 2016 en 2017 dat spoor volgen.
[N.B. ik denk dat de FED de markt nu op het spoor gaat zetten dat ze echt de rente willen verhogen volgens wat ze nu in de dots hebben neergezet. Aan Fischer komende week de schone taak hier een begin mee te maken. Ik ben het eens met Bianco dat de FED het voor elkaar moet krijgen dat de rente op het niveau van de dots moet komen, men wil niet dat de markt onplezierig verrast wordt.]

De FED zegt steeds (sinds 2010) dat er t.z.t. een verhoging van de rente aankomt, maar slikt dat steeds weer in. Al;s de werkloosheid onder 7% komt, nee onder 6,5%, over considerable time, u moet patient zijn, nee we moeten reasonable confidence hebben in inflatie  [nee, we zijn irrational exuberant en dan verhogen ze pas de rente]. 
Ze overschatten de economische groei voortdurend en de inflatie nu ook. Als de S&P een beetje hapert, zijn ze zo geschrokken elke keer weer dat er opnieuw een cadeautje voor de markten komt. Dat is standaard geworden en zo kwamen we aan QE2, Operation Twist, QE3, Qeternity en zal het door blijven gaan. Ze blijven de guidance veranderen, wat de werkloosheid ook is, er wordt altijd wel een draai gevonden om de rente niet zo veel te verhogen als beloofd.

Bianco denkt steeds stelliger dat ze de rente in 2015 niet gaan verhogen. Het is weer helemaal niets met de economische groei in de VS en de groei van de werkgelegenheid stinkt. De inflatie beweegt helemaal niet richting 2%. Winstgroei is slecht en daarom moeten ze veel doen om de S&P niet in te laten storten. Dat zal daarom ook niet gebeuren, maar de koersstijging zal niet ver van 0 afwijken dit jaar. De FED wil niet de schuld krijgen dat de S&P in elkaar klapt omdat ze te ijverig het renteverhogingsevangelie hebben gepreekt. De FED gaat de rente pas echt verhogen als het overduidelijk door de markt is ingeprijsd, zodat ze minder kunnen verhogen dan gevreesd.
Het economische nieuws valt weer flink tegen in de VS. Zo gaat dat elk jaar. Aan het begin van het jaar voorspellen de economen dat er escape velocity is, om in de lente erachter te komen dat dit nog niet het geval is. Het weer was te koud en er waren onverwachte tegenslagen. Daardoor is er een soort seizoenpatroon in de economic surprises aan het ontstaan.

Hoe het gaat met de winst- en omzetvoorspellingen van Amerikaanse bedrijven gaat, zegt het eigenlijk allemaal. Er is gewoon een heel sterke trend van neerwaartse herzieningen van de verwachte winsten, al jaren harder dan zoals vroeger de winstverwachtingen verlaagd werden. Nu zijn het de lagere olieprijzen en de dollar, het is altijd wel wat. De consensus zit nu op -5% voor het eerste kwartaal, -3% voor het tweede, -1% voor het derde kwartaal en dan komt er op miraculeuze wijze een groei van +2% voor het vierde kwartaal. Die cijfers voor het tweede, derde en vierde kwartaal gaan nog flink verder omlaag. Met de omzetten gaat het niet anders. Men is veel te optimistisch en de bedrijven maken overuren om de guidance voldoende te verlagen zodat een en ander niet meer tegenvalt bij presentatie van de kwartaalresultaten. De guidance is enorm, met sprongen, aan het verzwakken. Dat is in lijn met economische groei die niet in lijn is met de veel te optimistische verwachtingen.

Er is maar één economisch cijfer dat aangeeft dat het wel goed gaat met de economie: de groei van de werkgelegenheid. Bianco begint nu te twijfelen of die cijfers wel kloppen. In 2011 is men de surveys op een heel andere manier gaan doen. Daarvoor was de groei van de werkgelegenheid heel volatiel, daarna ineens veel minder.  Het cijfer stinkt. De groei van de productiviteit is ineens verdwenen, heel raar. Misschien is er iets anders aan de hand. De banengroei in de bouw was groot, maar housing starts zijn al jaren stabiel. Idem in de retail sector. Detailhandelsverkopen zijn nauwelijks gestegen, maar de werkgelegenheid wel. Vreemd.

Dan de olieprijs. Dat is een teken dat de vraag tegenvalt. Deze blijft steeds verder achter bij de verwachtingen. De productie neemt niet af. Geen wonder dat de voorraden enorm stijgen: die reageren per definitie op onverwacht tegenvallende (of meevallende) vraag. Men blijft maar geloven dat de olieprijs stijgt. Men koopt maar door met ETF’s olie. Er is geen teken van capitulatie. Men kotst de verkeerde posities nog niet uit. We hebben hierdoor voor het eerst een negatieve dollarmiljardair gekregen. Een Braziliaan die de rijkste man ter wereld wilde worden, daarom vorig jaar zijn olieleverage maar eens enorm opschroefde en nu een netto waarde heeft van lager dan -/- 1 miljard. Hij is nu de armste mens ter wereld.

Dan de vragen.
Wat gebeurt er met de dollar? Die gaat verder omhoog, niet omdat de FED de rente gaat verhogen, maar omdat ze hun balans niet verder opblazen terwijl de Bank of Japan en de ECB dat wel doen. Het is niet de oplopende rente die voor de sterke dollar gaat zorgen.
Wat doet de rente? De Amerikaanse 10-jaar rente gaat de lows van 1,37% weer testen, zo roept Bianco al heel lang en nog steeds.
Komt de daling van de productiviteit door het grote aantal part timers? [Niet helemaal vond Bianco, maar ik vind van wel. Ouderen werken steeds vaker part time door en hun productiviteit groeit minder dan die van jongeren.  Overigens, de hoge groei van de werkgelegenheid en de lage groei van de productiviteit is niet iets dat alleen in de VS speelt. Er is een enorme groei van de werkgelegenheid zonder dat je een enorm cijfer hebt voor economische groei. In de VS heb je 2,3% groei van de werkgelegenheid, nauwelijks lager dan de groei van het BNP. Niet in lijn met wat de wet van Okun zegt. In Spanje heb je 3% groei werkgelegenheid bij lagere groei BNP. In Mexico 4% groei bij idem. In Hongarije ook 4% groei werkgelegenheid. In het VK2% en vergeleken daarmee niet zo’n beste groei. Nieuw Zeeland 3,5% groei werkgelegenheid. Japan 0,8% (dat is veel bij een flink krimpende, vergrijzende bevolking).]

Verder merkte iemand op dat wat er nu gebeurt, het normale voorspel van een recessie is. Iedereen ontkent dan dat alles slechter aan het gaan is. Het is zo duidelijk dat alles tegenvalt, veel slechter gaat dan verwacht. Bianco gaf hem gelijk, dat zo alle recessies beginnen. Maar de Amerikaanse groei lijkt slechts flink tegen te vallen, voorlopig nog niet onder nul te raken. De winstverwachtingen etc. zijn slecht, maar niet zo slecht als bij een recessie gebeurt. 

18 maart 2015

FED niet meer 'patient' maar rente daalt uiteraard weer flink

De markt zat een beetje te bibberen wat er zou gebeuren doordat de FED wel erg opzichtig had laten doorschemeren dat 'patient' geschrapt zou worden.  Pateint betekende dat men minstens de komende twee keer de rente niet zou verhogen. Dat is nu weg, daarmee is de weg vrij voor verhoging vanaf juni.
Het lijkt er voorlopig op dat ze niet in juni, maar in september de grote stap gaan maken. Maar juni kan nog best, vooral als de groei in het tweede kwartaal flink gaat meevallen, zoals nu lijkt te gaan gebeuren.

De rentevoorspellingen zijn wat verlaagd, niet helemaal onverwacht gezien de nieuwe samenstelling van stemmende FED-gouverneurs
http://uk.businessinsider.com/fomc-dot-plot-march-18-2015-3?r=US
Het gaat erom waar de meeste dots staan. Dat is wat de FED Trojka denkt. Dus 0,5% rente eind 2015,  in 2016 1,5% en 3% in 2017. De eindrente van de FED is 3,5-3,75%.

De markt was blij met de dots. Ook met de voorzichtigere beoordeling van de economische groei en ook ziet men een lagere inflatie. De 10-jaarsrente dook daarom weer onder de 2%, ook al is renteverhoging in 2015 onvermijdelijk geworden. De aandelenbeurzen deden wat ze bijna altijd deden als de voorzitter van de FED de mond open doet: omhoog.
Het gaat nu om de strijd eerste verhoging in juni of september en hoe hard het zal gaan. Inderdaad minder hard dan vroeger. Maar houdt de FED al op bij 2%? No way. Het wordt 3,5%+.
De Wall Street Journal laat zien dat de dots iets duifachtiger zijn geworden, precies als de rentemarkt al dacht.

Branko Milanovic: geen vooruitgang in tig jaar voor vele landen

http://glineq.blogspot.nl/2015/03/v-behaviorurldefaultvmlo.html
Op zijn blog over ongelijkheid van inkomens had Milanovic een leuke tabel over hoe lang het al geleden is dat de huidige inkomens per hoofd hetzelfde was als in 2013. (gevonden via Lukas Daalders blog)
Hierboven staan wel de slechtste jongens van de klas vermeld. Maar de situatie is eigenlijk nog erger dan de tabel aangeeft. In de meeste landen is de inkomensongelijkheid toegenomen. Het mediane inkomen is dan (meer) lager dan het gemiddelde inkomen. 
Saoedi-Arabië terug op het niveau van 1972, van voor de oliecrises, dat is moeilijk voor te stellen. De bevolkingsexplosie sindsdien heeft wel erg drukkend gewerkt op inkomen per hoofd. Daarom zijn er veel revolutionaire krachten in Saoedi-Arabië. de jeugd vindt dat ze het te slecht hebben.
Milanovic meldt:
Or take another, perhaps extreme, example. In 1974 when Muhammad Ali went to Kinshasa for his “rumble in the jungle” DR Congo and Indonesia had exactly the same GDP per capita, around $2,000. Now, Indonesia’s GDP per capita is about to reach $10,000, and Congo’s is down to $500. The gap is now 20 to 1, in a span of two generations.

Colombia is in sneltrinvaart rijker aan het worden dan Venezuela dat zich om aan het toveren is in een socialistische heilstaat naar Cubaans model maar zonder de charismatische leider.
Dan de twee grootste rampen, nog erger dan zimbabwe en haiti (misschien alleen vanwege het gebrek aan cijfers in die landen).
De democratische (?) republiek Congo is recentelijk wel enige vooruitgag aan het boeken, maar onder het Belgisch juk hadden ze het beter. Moboetoe roofde meer dan de beruchte koning Leopold. Waarom Madagscar zo'n ramp is weet ik eigenlijk niet zo goed.

17 maart 2015

update vierjaarscyclus



De S&P zit al heel lang dicht rond de geschatte trend. In de vorige cyclus gebeurde dit ook (DG duurde heel lang). Deze keer lijkt het wel heel extreem.
On boek is gebaseerd op een top in 2018. Dat lijkt dan wel een heel extreem lange cyclus te worden.
Het gewone vierjaars momentum piekte in juli 2014, maar het is nog onzeker of dit de momentumpiek va de cyclus gaat worden.
De Amerikaanse cyclus is erg verstoord door de eurocrisis. Daardoor ontstond een flink dieptepunt. Eigenlijk kun je zeggen dat de opgang daardoor te veel verstoord is en half 2012 een nieuwe start betekende, whatever it takes. Dan zou je een heel korte cyclus 2009-2012 hebben gehad en nu een nieuwe 2012-? hebben. ? kan eind 2015 zijn als er iets à la 1987 gaat gebeuren op grond van euforie over QE van de ECB en BoJ. Kredietgroei kan exploderen in de VS dit jaar.

Als je dat zou gaan invoeren dan zit je nu nog steeds in fase FG. De betrekkelijk lange periode dat de beurzen met de trend mee stijgen, niet veel langzamer of sneller.

inflatie VS scherp omhoog volgens billion prices project

http://blogs.wsj.com/economics/2015/03/13/the-billion-prices-project-thinks-inflation-may-have-turned-a-sharp-corner/
Plotseling lijkt er inflatie op te duiken in de VS volgens prijzen op het internet.
Het lijkt een leading indicator voor inflatie. als de FED hiernaar kijkt dan kunnen ze wel heel erg gemakkelijk plausibel maken dat de inflatie zal gaan stijgen.

morgen staat de olieprijs hoger

De olieprijs staat opnieuw zwaar onder druk. De daling leek voorbij, iedereen was het er wel over eens dat de olieprijzen aan het stabiliseren waren.
Maar de olievoorraden in de VS bleven maar stijgen. De oliepakhuizen beginnen meer dan vol te raken. Iedereen produceert door en wacht erop dat andere producenten de productie gaat verminderen. Behalve woestijnratten in Libië doet dat nog niemand.
De OPEC dacht dat de schalieolieproducenten in de VS eenvoudig van de markt te drukken bij lage olieprijzen. Nee dus, ze gaan wat slimmer boren, maar ze stoppen niet. Nog niet. ze produceren zelfs meer. Andere olieproducenten denken er ook zo over. De lagere olieprijzen dwingt ze tot hogere productie.
Ondertussen dacht men dat 60% lagere olieprijzen wat extra vraag teweeg zou brengen, al was het maar omdat daardoor de economische groei zou aantrekken. Nee dus, de groei in het eerste kwartaal in de VS valt helemaal weg. Onder 1%. In China lijkt de groei nauwelijks 5% te zijn, veel lager dan de door de overheid beloofde 5%. In Japan, Brazilië, Rusland gaat het economisch ook niet naar wens. Dat kan de 0,2-0,5% extra groei in de eurozone niet compenseren.

De olieprijzen op termijn worden enorm veel hoger ingeprijsd dan de huidige olieprijs. Olie nu kopen en opslaan en over enige tijd verkopen is uitzonderlijk lucratief (19% per jaar winst).
Korrtom, men is ervan overtuigd dat iedereen op het ogenblik gek is om de olieprijs op $43 te zetten voor West Texas Intermediate. Men produceert gewoon door tot de olieprijs zo veel gedaald is dat het niet meer de variabele kosten dekt.
Dat is precies hoe Jim Bianco had voorspeld dat het zou gaan.
In zijn newsclips van vandaag liet hij zien hoe slecht het gaat met de vraag naar olie.
De voorraden schieten omhoog, maar de productie geeft geen krimp. (plaatje Bianco)
Voorlopig lijkt aanbod groter dan de vraag. Dat is niet echt goed voor de prijs. Productie moet echt omlaag.

Zerohedge had een post over hoe een onderminister van olie van Saoedi-Arabië  uitlegde hoe het zat met de olieprijs. Zij vonden hem maar een jokkebrok, van het land van 1001 leugens.
http://www.zerohedge.com/news/2015-03-16/what-saudi-arabia-told-bank-england-about-why-oil-crashed-and-where-it-headed-next

"I believe the price fall can be put down to expectation and speculation. It was not about fundamentals. It reminded us of 2008, when all the speculation was that we were running out of oil resources and limited production capacity. The recent price fall was due largely to expectation and perception about future supply and demand. Also similar is the wrong assumptions of changing Saudi oil policy, and the ever-present – and incorrect – belief in conspiracy theories."

Vorige week stond er al een artikel in de Financial Times met zijn baas, de minister van olie van Saoedi-Arabië Naimi. Men was totaal verrast door de omvang van de val van de olieprijs. Een fascinerende uitleg. http://www.ft.com/cms/s/0/25f2d7d6-c3f8-11e4-a02e-00144feab7de.html#ixzz3TyeWKva7

The big drop: Riyadh’s oil gamble

Men geloofde gewoon niet dat de vraag ineens zo veel lager was dan het aanbod.Zo ging het tenslotte bijna nooit, alleen even rond 2008-2009. Groei van de vraag is gewoon hoger dan de groei van het aanbod. De uitbreiding van het aanbod in 2014 door de VS zou immers teniet gedaan worden door Libië, IS. Men had Saoedi-Arabië gesmeekt extra te produceren als IS wel de olievelden zou veroveren. Saoedi-Arabië zag de val in de vraag niet en ook niet de stijging van het aanbod. Eerst leek er niets te gebeuren. Azië bestelde gewoon door bij Saoedi-Arabië en verminderde de vraag bij andere producenten. Ze zagen te laat dat de vraag echt lager werd en dat ze marktaandeel kwijt raakten.
Weer even later was duidelijk dat Saoedi-Arabië met alleen een lagere productie in SA het niet zou redden om de olieprijs te stabiliseren. Rusland moest mee omlaag met Saoedi-arabië en dat gebeurde niet. Dan maar plan B. Uitroken van de hoge kostprijsproducenten. Pijnlijk. Maar Naimi zit nog steeds in het zadel.
En ondertussen ziet men meer productie (Iran, Irak, VS, Brazilië) en minder vraag sinds plaatje gemaakt werd.
Het lijkt op de vastbeslotenheid van sjeik Yamani die eerst ons jarenlang de stuipen op het lijf jaagde, maar in 1985 ineens vasthield aan het marktaandeel van Saoedi-Arabië en waardoor de olieprijs ontzettend tuimelde.

15 maart 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De eerste schreden op het QE-pad van de ECB zorgden voor verder dalende rentes in Europa, onder nul voor een steeds groter deel van de staatsleningen markten in de eurozone. De Bundesbank heeft steeds grotere weerzin in het opkopen en krijgt het eigenlijk niet voor elkaar.
In de VS kon de rente weer wat omlaag op het tegenvallende economisch nieuws. Vooral de detailhandelsverkopen vielen tegen vorige maand (auto's -2,6%, bouwmaterialen -2,3%, algemene daling -0,6%, restaurants -0,6%). Het consumentenvertrouwen daalde iets in de VS. Het vertrouwen NFIB van midden en kleinbedrijf bleef ongeveer constant, duidelijker opwaartse loondruk signalerend. Initial claims voor werkloosheid daalden meer dan verwacht. Per saldo valt het nieuws uit de VS behoorlijk tegen. De groei in het eerste kwartaal lijkt af te stevenen op 1% of nog lager.

De FED laat steeds duidelijker doorschemeren dat 'patient' wordt geschrapt komende week uit de verklaring over het rentebesluit. Dit zal worden verangen door iets anders, 'data dependent' taal waarbij de mogelijkheid open gelaten wordt de rente langer op 0 te houden of meer te verhogen dan de markt denkt. De ''dots' worden weer bijgesteld en men kijkt dan vooral met argusogen naar de eindrente, de neutrale rente. Is deze nog 3,75% of iets lager door nieuwe schattingen over de neutrale werkloosheid (NAIRU, non accelerating inflation rate of unempolyment) van 5,2-5,5% naar bijvoorbeeld 5%.

De euro ligt erbij als een dweil door de uiteenlopende verwachtingen van het monetaire beleid in de eurozone (QE, negatieve rentes) en de VS (de FED gaat de rente echt verhogen en wel tot niveaus die boven de marktrente liggen). De daling van de euro begint extreem snel te worden, niet goed bestand tegen sussende woorden van Yellen woensdag en boze woorden van de Bundesbank wellicht.

Greenshoots in de eurozone en een soft patch in de VS. En toch gaat de renteontwikkeling daar tegenin.


In China steeg de inflatie van 0,8% naar 1,4%, Detailhandelsverkopen stegen een magere 10,7% op jaarbasis (het is maar wat je mager noemt). Industriële productie zwakte af naar 6,8%. Geldgroei (M2) versnelde van 10,8 naar 12,5%.

De olieprijs daalde na de neerwaartse schattingen voor de vraag van de IEA bij doorgaande groei van de Amerikaanse olieproductie.

14 maart 2015

Griekenland zakt de afgrond in onder blijde aanvoering van Tsipras

Net nu alles in kannen en kruiken lijkt voor de komende paar maanden en Griekenland eenvoudig met een paar miljard euro voorlopig te financieren lijkt, beginnen we te struikelen over de rampverhalen (niet echt iets nieuws, een paar jaar geleden was dit nog veel populairder).
Zowel de Wall Street Journal
Clock Is Ticking Down on a Greek Solution
Prime Minister Alexis Tsipras risks leading the country to disaster
By Simon Nixon http://www.wsj.com/articles/clock-is-ticking-down-on-a-greek-solution-1426112180
 als de Financial Times bijvoorbeeld

 Greek demands for war reparations set creditors on edge by Kerin Hope in Athens, Stefan Wagstyl in Berlin and Peter Spiegel in Brussels 


Het economisch herstel is in de knop gebroken. De nieuwe Syrizaregering heeft geen investeringsboom losgemaakt en het vertrouwen van de Grieken met geld bepaald niet hersteld. De recessie is terug. De belastinginkomsten vallen bitter tegen, net nu Syriza zo uitgebreid de uitgaven wil verhogen.
Korte leningen moeten geherfinancierd worden. Dat is een steeds moeilijkere operatie, nu Syriza  er zo op hamert dat ze hun schulden niet kunnen afbetalen.

De Trojka staat zo sterk gezien de liquiditeitsnood die verergerd wordt door steeds minder belastinginkomsten en steeds meer plannen om extra geld uit te keren en schulden kwijt te schelden dat ze op korte termijn alles wat maar willen kunnnen afdwingen.
Dat gaat men dus te veel doen. Een deel van de Grieken en Syriza zal dit niet pikken en zo heb je een onstabiele situatie gecreëerd.

Het probleem van Griekenland is niet op te lossen met kwijt schelden van de schulden door de trojka. Herstelbetalingen door Duitsland/ beslag leggen op Duits/Nederlandse bezittingen is ook al zo'n idiote maatregel die niet zal helpen. Men krijgt het niet voor elkaar de rijken belasting te betalen en de corruptie te verminderen. Mede daardoor is Griekenland niet concurrerend en dat blijft zo met de maatregelen van Syriza.
Dit is aardig behandeld in http://coppolacomment.blogspot.in/2015/03/greeces-real-problem.html

Griekenland komt er alleen uit door flink te investeren. Daar hebben ze het geld niet voor en bijvoorbeeld de EIB zou moeten inspringen (zoals Varoufakis al jaren roept).

13 maart 2015

atlanta fed nowcast indicator: groei VS slechts 0,5%

Op basis van de cijfers die nu gepubliceerd zijn is volgens de methode van de Atlanta FEd af te leiden dat de groei in het eerste kwartaal slechts 0,5% was, veel lager dan de consensus. Overigens zijn de ijverige voorspellers al gezakt tot iets onder 2%. En dat lijkt ook te gaan gebeuren met de groei van het BNP in de VS in het eerste kwartaal, ongeveer 1,5% groei, misschien iets minder. het zat dan ook niet mee met stakingen in havens aan de westkust, sneeuw in februari aan de oostkust en problemen met de consumptie door Obamacare (eerst consumptie minderen zo lang eigen risico medische zorg nog niet op is).
 Moeten we nu totaal in paniek raken? Nee, niet erg. De problemen aan de westkust zijn opelost en met die sneeuw komt het weer goed. De laatste jaren schommelt de economische groei flink rond wat normaal zou moeten zijn gezien de groei van de werkgelegenheid. Nu dus weer groei onder de trend en in het tweede en derde kwartaal zal de groei waarschijnlijk weer aantrekken. Als dat niet gebeurt, dan moet ik het boetekleed aantrekken en Bianco weer gelijk geven met zijn verwachting dat de groei gewoon niet echt structureel aantrekt boven 2,5%..

12 maart 2015

lagere werkloosheid was niet inflatoir in VS na 1985 (Feroli): Phillipscurve werkt niet

bron JP Morgan (Feroli)
We hoeven niet zo bang te zijn dat de flink dalende werkloosheid zo inflatoir zal zijn. Sinds 1985 is er helemaal geenverband geweest tussen inflatie en werkloosheid. Weg met de Phillipscurve. Onze inflatie wordt bepaald door de olieboeren en doordat Draghi van de euro een lire aan het maken is.

yen daalt met renteverschil met VS, euro iets minder duidelijk

De yen verzwakt sinds december heel keurig met het swaprenteverschil van 2 jaar swaps VS-/- Japan.
Als de FED de rente gaat verhogen, dan hoort de yen dus te verzwakken tegen de dollar.
Dat geldt ook voor de euro, a is het verband minder sterk. De QE van de ECB is nu een andere aparte factor die de euro laat verdwijnen in een soort zwart gat. Pariteit lonkt. Maar Draghi bidt voor 0,85 schijnt.
http://gavekal.blogspot.nl/2015/03/youre-not-imagining-it.html
Gavekal waarschuwt dat de euro nu 2 sigma zwak is tegen de dollar.

ECB maakt van euro lire en Nederlandse pensioenfondsen moeten gaan korten

De ECB heeft het voor elkaar. De euro is in aan het strotren en islamitisch bankieren is bijna ingevoerd. Alhoewel, dan is de rente nog 0 en niet negatief.
De 30-jaars swaprente valt nog harder dan de euro en is nu op pariteit met de euro gekomen en gisteren dook hij onder de 1%. Dankzij het veel geprezen beleid van Draghi mogen de Nederlandse pensioenfondsen flink gaan korten op hun uitkeringen.
Hij krijgt zijn zin, de inflatie loopt uit de hand bij een munt die zo zwak is als de lire vroeger. $60 voor Brent olie, dat is straks een onbetaalbare zaak in euro's.

11 maart 2015

loonstijging in Amerika o.a. in gezondheidszorg: toch meer inflatie

De Amerikaanse beurs is wat van slag aan het raken door al die verhalen dat de FED over verhoging van de rente gaat praten. Ze gaan de fout van 1937 herhalen vreest de markt. Zonder de hulp van de FED storten economie en beurs gedurende vijf jaar in en Larry Summers krijgt dan de Nobelprijs voor de economie als promotor van de theorie van Secular Stagnation.
Een hogere FED rente zou dan een daling van de lage rente moeten betekenen.

Dan zijn er nog de economen die vol ongeloof de cijfers over de loongroei gadeslaan en op basis daarvan concluderen dat de FED de rente niet in 2015 gaat verhogen.
Daarom maar eens wat plaatjes.
Volgens dit plaatje van Torsten Slok (Deutsche Bank) gaat het heel goed met de reële loonstijging, ook al is de nominale loonstijging niet zo best.
Zentner van Morgan Stanley ziet gewoon 2% loongroei doorgaan en de FED moet daarom het rentewapen niet in 2015 inzetten.
Strategas is een van de aanhangers dat de loonstijging gaat aantrekken op basis van wat het midden en kleinbedrijf belooft (NFIB survey).
Dit plaatje van Strategas vertelt hetzelfde.

 Bij JP Morgan kan je een ander verhaal lezen: de kosten van de gezondheidszorg. Dat was de hoofdbron waarom de inflatie vorige maand lager was dan verwacht. In het kader van Obamacare worden bepaalde kosten afgeknepen. dat gebeurt af en toe, in de komende maanden zal dit vermoedelijk niet nog eens gebeuren.
Normaal is dat de inflatie vanuit de gezondheidszorg de loonstijging volgt. Productiviteitsstijging is buitengewoon moeilijk.
En na een periode dat mensen werden wegbezuinigd lijkt er nu weer een tijd te zijn aangebroken dat men weer meer mensen voor de gezondheidszorg nodig heeft
Het plaatje van JP Morgan laat het forse herstel zien in het afgelopen jaar.
En dit plaatje van JP Morgan laat (net als het survey NFIB voor midden- en kleinbedrijf) zien dat loongroei inde zorgsector erg voor de hand ligt.
De consumptie van gezondheidszorg is volgens plaatje uit JP Morgans laatste Global Data Watch is flink aan het groeien,mede dankzij Obamacare denk ik.

Kortom, de logica maakt plausibel dat over enige tijd de loonstijging in de VS gaat aantrekken.