Pagina's

12 april 2015

goed nieuws van de afgelopen week: charts die omhoog wijzen, ECRI, wereld PMI


Bullish setup for MSCI ACWI 
Bank of America Merrill Lynch – April 9th 2015
Josh Brown haalde bovenstaand plaatje van Suttmeier aan http://thereformedbroker.com/2015/04/09/chart-o-the-day-global-equity-breakout-imminent/ Een bullish triangle break out. Josh Brown heeft de laatste jaren vaak gelijk gekregen.
Wie weet. Nog maar kort geleden voorspelde Suttmeier een flinke correctie http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2015/03/suttmeiers-10-maands-bear-markt.html

In Nederland hebben we natuurlijk Tostradamus. Die is zo mogelijk nog optimistischer.
http://www.iex.nl/Column/152247/AEX-kan-naar-600.aspx
Tostrams is vaak voorzichtig. Hij heeft vaker goed dan fout gezeten. Bij het artikel in IEX wordt een verwijzing gemaakt door iemand (niet ik) naar een foute, te pessimistische voorspelling beleggenopdegolven.blogspot.nl/2011/1... van Tostrams.
Alleen op basis van technische analyse beleggen is een te hachelijke zaak.  Je moet ook naar de fundamentals/ kwantitatieve modellen kijken en vooral niet zondigen tegen je risicobeleid.

Strategas ziet de opmars van mid/small caps als reden om meer optimistisch te zijn, het is een teken voor risk-on (met rem op optimisme door tegenvallende ontwikkeling van transports)

De centrale banken hebben ook de afgelopen week enorm hun best gedaan om beleggers ervan te overtuigen dat ze de beste vrienden zijn. Als de markt bang is voor renteverhogingen, dan buigen we zo stelt Yellen nu. Als de scenario's voor groei en inflatie van de FED te optimistisch zijn, dan gaan we de rente niet of minder verhogen of straks wie weet wel verlagen. De renteverhogingen kunnen lager zijn dan de voorspellingen van de FED aangeven, zo roept de FED nu zelf ook, in navolging van wat de markt inprijst.

Het winstseizoen met de cijfers over het eerste kwartaal is aan het losbreken in de VS. Er is uitzonderlijk veel gewaarschuwd voor tegenvallende winsten en de winsten dreigen voor het tweede kwartaal op rij te dalen. Men is bang voor deze winstrecessie, overigens uitsluitend veroorzaakt door de lagere winsten in de energiesector en grondstoffen (materials). Dat enorme aantal waarschuwingen is een contrair signaal. De beleger heeft zich nu op het ergste voorbereid. De winsten vallen dus mee, maar de omzetten, die vallen tegen door de sterke dollar en de ongeveer 0-groei van de Amerikaanse economie. Of men hier doorheen kijkt blijft de vraag natuurlijk, het verbaast me dat men kennelijk altijd verrast is door de invloed van de valuta's op de winstcijfers.
Een winstrecessie zal de bears versterken in hun geloof dat de winstmarges gepiekt hebben.

Vooralsnog denk ik dat de economische groei weer keurig gaat aantrekken in het tweede en derde kwartaal in de VS en dat het in de eurozone en Japan en ook China beter zal gaan.

Initial claims voor werkloosheid in de VS blijven erg laag en trend van openstaande vacatures is krachtig omhoog. Doorgaande groei van de werkgelegenheid dus. Men gaat minder sparen en vorige week blogde ik al dat het ineens een stuk beter gaat met de Amerikaanse huizenmarkt door de lage hypotheekrente en plotseling de sprong in het aantal nieuwe gezinnen.
Het gaat wereldwijd reuze goed met de dienstensector en niet slecht in de industrie. Vroeger leek de industrie het BNP te leiden, nu sinds enige jaren lijkt de dienstensector iets te leiden.

Een onverwoestbare optimist als Scott Grannis weet ook voortdurend opbeurende plaatjes te maken. Het zit goed met de trends in de VS (via a dash of insight). Een lichte acceleratie, maar niet te erg om de FED niet langer je beste vriend te maken.

En het verhaal van ECRI s wat minder negatief aan het worden. doug Short heeft altijd een uitgebreid verhaal hierover elke week http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/ECRI-Weekly-Leading-Index.php

Voordat er een recessie komt moet de ECRI eerst een piek zetten volgens Doug Short. Zo ver zijn we nog lang niet.

Goed nieuws is dat de ouderdom niet alleen maar met gebreken komt, maar ook met meer wijsheid. Wetenschappelijk is men dat aan het aantonen http://www.nytimes.com/2015/03/17/health/older-really-can-mean-wiser.html?WT.mc_id=2015-APRIL-INYT-INTL_REG_ENG-0407-0411&WT.mc_ev=click&ad-keywords=IntlAudDev&_r=0


Geen opmerkingen:

Een reactie posten