Pagina's

12 april 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Goed gemutst zetten de beleggers de beurzen hoger en zelfs de rente steeg een klein beetje. Credit spreads konden veelal iets dalen. De Nikkei wist na vijftien jaar de 20.000 weer te doorbreken en de AEX staat weer boven de 500.

Er was betrekkelijk weinig economisch nieuws. Men verteerde de gemiddeld redelijk goede PMI's van de vorige week wereldwijd en men liet zich bij nader inzien niet uit het veld slaan door de tegenvallende groei van de werkgelegenheid in de VS vorige maand. Men had iets meer zorgen over Iran, maar minder over IS ook al rammelt die aan de poorten van Damascus. De handdruk tussen Obama en Castro signaleert dooi in de verhoudingen. Tsipras paaide Poetin, maar kreeg niets concreets voor elkaar. Via het beroven van semistaatsfondsen kon hij de betaling aan het IMF nog verrichten, maar Griekenland blijft ernstige betalingsproblemen houden.

Cijfers over de dienstensector waren weer goed, al was de non manufacturing ISM iets achteruit op een nog steeds goede 56,5. Het markit MI cijfer ging wel omhoog naar een zeer sterke 59,2.
Initial claims voor werkloosheid stegen licht na de grote daling van twee weken geleden, maar bleven erg laag. Jolts, job openings stegen weer mooi door. Dat bluste de angsten voor een keer in de werkgelegenheidsgroei.
Consumentenkrediet is flink aan het stijgen en het aantal hypotheken om een huis te kopen ook. 

Dudley hield een duifachtig verhaal en vulde zoals altijd Yellen weer aan. Als de markt geen hogere FED rente wil omdat het economisch scenario slechter is dan de FED denkt, dan komt er geen renteverhoging of minder renteverhoging zeggen ze. De notulen van de FED werden iets havikachtig uitgelegd, maar waarom is niet zo duidelijk.

In Europa gaat het iets beter, vooral in Italië nu eindelijk ook. Nieuwe orders in Duitsland daalden echter (volatiel cijfer).
De handelsbalansen van de eurozone en Japan verbeterden verder in februari.
In Japan worden enige bescheiden vorderingen gemaakt met de derde pijl van Abenomics

Bernanke is aan het bloggen geslagen en dat maakt de nodige discussies los. 'Secular stagnation' moet samen gezien worden met de 'saving glut' en die moet aangepakt worden door notoire overspaarders zoals Duitsland (en Zwitserland en Nederland) aan te pakken. Daar moet het geld meer gaan rollen, anders blijven we maar schrijven over 'secular stagation' en 'natural interest rates' die onder 0 liggen. En in Amerika moeten ze meer in infrastructuur gaan investeren zoals de oom van Summers (Samuels)  al aangaf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten