De rente stijgt. Dat is tegenwoordig goed nieuws, want het maakt de financiering van pensioenen minder onbetaalbaar.
In de eurozone stijgt de rente, omdat de economische groei zo veel beter is dan verwacht. Duitsland, Spanje (0,9% in het eerste kwartaal, niet geannualiseerd), daar is veel groei. Zelfs Italië kent weer groei. De groei is op het ogenblik zelfs even hoger dan in de VS.
In de VS stijgt de rente omdat het een beetje al te duidelijk is dat de lonen gaan oplopen. De FED gaat dus ooit de rente verhogen, al zal het in een slakkengangetje zijn.
Enigszins onduidelijk is in hoeverre de rentestijging de schuld is van afbouw valutareserves van China en Saoedi-Arabië. In beide gevallen is het afbouw van een waanzinnige overvloed aan valutareserves, waar best wel wat van af mag, zeker als het ingezet wordt om extra groei te financieren en niet het gevolg is van kapitaalvlucht.
Bill Gross noemde de rente in Duitsland 'the short of the century ' en werd op zijn wenken bediend met de rentestijging Er is helaas wel erg veel consensus dat je je moet ontdoen van lange staatsleningen. Recentelijk heft zelfs GMO zich in dat rijtje geschaard en zelfs Bianco is niet langer zo overtuigd van een daling van de rente.
Erg bang voor langdurige afzwakking van de groei in de VS is men niet. De reële inkomensgroei was in het eerste kwartaal sterk en door de lage groei van de consumptie betekende dit dat de spaarquote 0,9% omhoog schoot in het eerste kwartaal. De initial claims voor werkloosheid zijn weer zeer laag, dat wijst niet op lage groei van de werkgelegenheid. De hypotheekaanvragen om een huis te kopen schieten omhoog en de prijzen van huizen stijgen weer verder. De bouw moet aantrekken, want de voorraad aan nieuwe huizen is veel te klein geworden.
Ellen Zentner van Morgan Stanley ziet de investeringsplannen weer aantrekken in haar indicatoren.
Zelfs Gerard Minack zegt dat we ons niet te veel van de kook moeten laten brengen door een slecht groeicijfer, er is genoeg onderliggend momentum voor doorgaande groei, al is die groei lager dan we gewend zijn geweest.
Benderly (MGR) blijft uiteraard zoals altijd optimistisch over de economische groei in de VS. De automatische deleverage is nu over aan het gaan in een automatische releverage van de Amerikaanse economie. Eigenlijk zoals Rogoff ook beweert, maar dan via overtuigende berekeningen en plaatjes.
En dan hebben we weer nieuwe plannen van Elon Musk. http://www.wired.com/2015/05/tesla-batteries/. Overal batterijen om energie op te slaan. Niet al te grte, want dat zorgt voor problemen met de warmte en niet erg vervuilende. De batterijen zijn inzetbaar voor levering energie bij piekverbruik en wanneer de zon niet schijnt. Kortom, iedereen vindt het een geweldig idee.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten