Pagina's

3 mei 2015

paleisrevolutie in Saoedi-Arabië. Lang leve de koning, hij redt onze pensioenfondsen

De nieuwe koning van Saoedi-Arabië is de bezem aan het halen door de kliek van zijn oudere broer. Een nieuwe generatie moet na hem aan de macht komen en de jet set piloot kroonprins moest vervangen worden door wat jongere prinsen. Zo kon de zoon van koning Salman oprukken tot adjunct kroonprins en dat al op zijn dertigste. Hij is minister van defensie en mag de oorlog in Jemen voeren. Het leger van Saoedi-Arabië is enorm. Bijna geen enkel land geeft zo veel geld uit voor defensie.
Een dure hobby, maar het houdt heel wat jeugd van de straat.
De nieuwe koning is duidelijk de gunst van het volk aan het kopen. Dat valt niet mee bij de huidige olieprijzen. Daarom produceert men maar wat meer. tot hun grote verbazing is de olieprijs desondanks toch aan het stijgen.
Die gulle gaven van de nieuwe koning slaan een gat in de begroting en dat moet ergens vandaan komen. De centrale bank verkoopt valutareserves en de staatsfondsen lijken ook hun steentje bij te moeten dragen.

http://www.ft.com/cms/s/0/01948d2c-ef49-11e4-a6d2-00144feab7de.html#ixzz3YsQ7XT1S

Het plaatje van Goldman Sachs laat zien dat het buitenland geen Amerikaanse obligaties aan het kopen is ondanks de idioot hoge rnte vergeleken met Europa en Japan. China liquideert ook valutareserves. de olie-exporteurs dus ook. Zij kunnen niet profiteren van die vergeleken met Duitsland en Japan volstrekt wanstaltige rentes van wel meer dan 2% (toch echt om te watertanden, zo denken onze pensioenfondsen,terwijl zij zich helemaal vol moeten laden met 0% leningen). 

Wie regeert de rentemarkt? Koning Salman of koningin Yellen? 
We komen er snel achter. De grote stijging van de ECI geeft aan dat Yellen op het spoor moet gaan zitten van de koning. Wij in Europa zijn stapelgek en volgen ademloos Draghi tot het laatste pensioenfonds gestikt is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten