Pagina's

31 januari 2016

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

We zagen afgelopen week klassieke overdrijving, die zo vaak de top van de paniek aangeeft, in het verhaal van RBS verkoop alles http://www.usnews.com/news/articles/2016-01-12/sell-everything-at-beginning-of-cataclysmic-year-ahead-royal-bank-of-scotland-warns "the world is slowing, trade is slowing, credit is slowing." This is about return of capital, not return on capital. In a crowded hall, exit doors are small" . "China has set off a major correction, and it is going to snowball.")
We hadden de vergadering van de FED waar men niets nieuws besloot, maar men wilde de mogelijkheid open houden voor een verhoging in maart. Foei, was de eerste reactie, ze hadden moeten zeggen dat maart van tafel was. In tweede instantie was men wel tevreden met de FED en prijsde een renteverhoging in maart uit naar het rijk de fabelen.

We zagen een enorme rally in de VS vrijdag, toegeschreven aan de verlaging van de rente in Japan, maar dat kan toch niet de hele reden zijn. De Japanse rente is van slechts weinig belang voor de Amerikaanse beurs. Het veroorzaakt een zwakke yen en indirect nu ook een zwakke yuan en dat is niet positief voor de VS. Het zorgt natuurlijk ook dat de FED de rente niet kan verhogen en zelfs plannen voor extra QE moe gaan afstoffen. TINA is uit de nieuwjaarskater weer tot leven gewekt.

Misschien hielp het dat gezaghebbende beren zeiden dat we spoken zagen in China (Ambrose Pritchard Evans en Stephen Roach https://www.project-syndicate.org/commentary/china-crisis-false-alarm-by-stephen-s--roach-2016-01 ; de overschakeling richting meer een dienstenmaatschappij verloopt sneller dan gedacht; banen in de industrie en bouw genereren 30% meer output dan een dienstenbaan, dus natuurlijk vertraagt de groei, maar deze blijft nog behoorlijk; de planeconomie is nog niet aan het eind van haar Latijn)

Of de meevallende winstcijfers/guidance/ revenues. Beter dan de naargeestige verwachtingen en diepe angsten, ook al zijn die verwachtingen voorgekookt door de bedrijven om mee te vallen. Vooral Facebook was een opsteker, maar ook Ford.

Of de stijgende olieprijs (al liep de beurs niet goed mee met de olieprijs in de afgelopen week)

Consensus is er dat er niet genoeg bewijs is om het einde van de correctie te gaan verkondigen, al deed Goldman Sachs wel een poging. Het is zelfs een beetje overbought nu voor de korte termijn. Zonder recessie in de VS, zonder nieuwe schok is een bear markt niet nodig. Uiteraard geen garantie,  maar de aan(deel)houder wint op lange termijn, zo preekt Piketty.

Het BNP van de VS groeide in het vierde kwartaal met 0,7% (als consensus), o.a. door negatieve invloed van voorraden, vaste investeringen en netto export.
De Employment Cost Index steeg slechts 0,6% in het vierde kwartal.

Initial claims voor werkloosheid waren weer omlaag, de vrees de kop indrukkend dat ze aan een flink stijgende trend bezig zijn (dit is een recessie-indicator). Pending home sales waren niet zo goed, maar andere indicatoren (verkoop nieuwe huizen, aantrekkende stijging huizenprijzen) voor de huizenmarkt waren wel goed. Het consumentenvertrouwen bleef goed. Orders duurzame goederen -5,1%.

In Duitsland daalde de IFO iets tegenvallend. Inflatie was +0,5%. In het VK groeide de economie met 0,5% in het vierde kwartaal (niet geannualiseerd).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten