Pagina's

3 april 2016

Trump kan president worden

Trump is de populist bij uitstek die precies zegt wat de doorsnee Archie Bunker graag wil horen. Vooral onder witte mannen in het zuiden is hij mateloos populair.
Hij is anti-establishment en anti vreemdelingen , anti globalisering.
Hij kraamt onbezonnen uit wat de rechtse kiezer wil horen: de stickers pro god, pro gun, pro life en anti Obama.
Hoe onbezonnen zijn uitspraken over abortus ook zijn, onmiddellijk reparatie behoefden, hoe veel onjuiste dingen hij ook zegt, het hindert zijn populariteit niet.
 Make America great again. Dat is wat de losers van de vroegere middenklasse willen horen. De werkgelegenheid in de industrie is weggevaagd en in veel gebieden is daar niets voor in de plaats gekomen.  Dan wil je wel stemmen op degene die hier geloofwaardig tegen fulmineert.

Ik heb mijn bedenkingen, zoals hij omspringt met vrouwen en minderheden, maar hij biedt een aantrekkelijk programma. Hij is niet ingekapseld in de belangengroepen van de gevestigde orde, niet omgekocht door rijke steungevers, hij is anti-globalist, tegen vreemdelingen, voor lagere belastingen, conservatief in de geest dat de goede oude tijd kan terugkeren.
Hij is dus vooral van alles niet. Wat hij wel wil is niet eenvoudig uitvoerbaar zoals de muur om Amerika met de rekening sturen naar Mexico.
Populisten winnen niet vaak de verkiezingen, maar de nodige miljardairs is het wel gelukt. Vooral omdat men gelooft in hun economisch beleid (ze zijn niet voor niets zo rijk geworden) en in hun onomkoopbaarheid.
Globalisatie is buitengewoon onpopulair bij kiezers. Dat is de zondebok voor het verdwijnen van banen in met name de industrie.
Xenofobie scoort geweldig in tijden van grote dreiging van terrorisme.
Op het ogenblik heeft 63% van de Amerikanen een negatief gevoel bij Trump. Dat is veel, maar bij Clinton heeft ook meer dan 50% (54% volgens dezelfde poll) een negatief gevoel. Wat dat betreft scoren Sanders en Kasich beter.

Maar Hillary, met haar probleem dat ze super establishment is en de enorme Clinton foundation waar ze enigszins is omgekocht door allerlei belangengroepen, is verslaanbaar met haar hoge percentage mensen die haar haten.  
Daarom kan Trump gewoon winnen. (N.B. populisten winnen niet zo vaak, maar de miljardairs onder hen wel).

Het is overigens lang niet zeker of het Trump/Clinton wordt. Hillary kan nog struikelen over haar e-mail schandaal. Wedkantoren geven daar een kans van 20-20% aan. Als dat gebeurt komt Biden op het toneel of wint gewoon Sanders.
Bij de republikeinen is de gevestigde belangenkliek uitermate tegen Trump. Ze doen er alles aan om Trump niet de meerderheid van de kiesmannen te laten krijgen bij hun conventie. Inde tweede ronde mag men dan op iemand anders stemmen. Dat kan Cruz zijn (een kansloze kandidaat, veel te conservatief) of Paul Ryan. De kans dat Trump niet onmiddellijk genoeg kiesmannen achter zich krijgt is de laatste weken snel aan het stijgen, wedkantoren zetten die kans op ongeveer 40%. 

De populariteit van Sanders geeft aan dat het individualisme te ver is doorgeschoten. Er moet weer meer solidariteit komen. Dat is nog niet zichtbaar bij stemgedrag omdat men nu de voorkeur geeft aan populistisch stemmen.  We kijken in Nederland naar Frankrijk met zijn machtige vakbonden met heel weinig leden. Daar wordt individualisme wel bestreden, probeert men in de ellende de solidariteit overeind te houden. Dat wordt moeilijker.

Op de postzegelveiling in Weesp zat ik naast een Nederlandse postzegelhandelaar in Frankrijk. Tot 2011/2012 ging het daar goed, maar daarna is het gaan afglijden. Hij heeft nog wel enkele klanten, zo zijn de Fransen wel, ze laten je niet snel in de steek, ze blijven bij vertrouwde adressen kopen, maar hij moest toch steeds meer leunen op de verdiensten van zijn vrouw (dat is overigens de tijdgeest, mannen zullen er de komende decennia steeds meer aan moeten wennen dat de vrouw met haar betere opleiding vaak de kost moet verdienen, meer inbrengt dan de man).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten