Het nieuws was bij lange na niet gunstig genoeg om de hordes voor nieuwe highs te breken op de beurzen. De FED deed wat van haar verwacht was: de rente niet verhogen en geen zware toespelingen maken dat er in juni een renteverhoging komt (er was weer geen paragraaf over de risicoafweging). Toch een vleugje optimisme laten doorschemeren via de arbeidsmarkt en huizenmarkt en minder zorgen over het boze buitenland.
De Bank of Japan deed niet wat van haar verwacht werd: geen nieuwe verruiming of beloftes hierover. Dat deed de goede bedoelingen van de FED meer dan teniet. Ook de ECB liet bij monde van Praet weten dat een veel negatievere ECB-rente op de buik geschreven kan worden.
De olieprijs kon toch wat oplopen, de zone 40-45 lijkt te zijn ingeruild voor $40-50. Producenten hedgen nu de olieprijs meer, waardoor het contango is afgenomen.
Het winstseizoen in de VS verloopt moeizaam. Zoals bijna altijd vallen de winsten mee vergeleken met de omlaag geprate verwachtingen, maar niet meer dan gedacht. Met de omzetten gaat het slecht (zoals bij zeer lage nominale BNP-groei hoort). Veel technologie-aandelen hebben het moeilijk. Apple meldde een daling van de iPhone verkopen. Icahn deed Apple in de uitverkoop. Diverse technologie-aandelen wisten gelukkig wel te bekoren zoals Amazon en Twitter (en al eerder Facebook).
Er kwamen enige eerste groeiramingen door voor het eerste kwartaal:0,4% voor het Vk, 0,55% voor de eurozone (mooi cijfer). Geannualiseerd: 0,55% voor de VS (met 1,3% consumptie, voorraden drukten met (slechts) -0,3%, netto export ook -0,3% en investeringen ex huizen -0,8%). Vorige maand steeg het persoonlijk inkomen met 0,4% en de uitgaven 0,1%. De babyboomer doet het zuiniger aan zegt men vanwege de onzekerheid over het pensioen, recentelijk ook vanwege meer angst voor langlevenrisico.http://wealthmanagement.com/retirement-planning/baby-boomer-retirement-savings-crisis-shifts-gears?utm_content=FAInsights&utm_medium=email&utm_source=Sailthru&nr_email_referer=1&utm_campaign=Post%20Blast%20%28wealthadvisor%29:%20Baby%20Boomers%20are%20facing%20a%20whole%20new%20retirement%20%27crisis%27&utm_term=Financial%20Advisor%20Insights
Initial claims voor werkloosheid stegen iets, maar bleven erg laag. Nieuwe orders duurzame goederen stegen licht. Het consumentenvertrouwen daalde. De Employment Cost Index steeg 0,6%, 2% ten opzichte van vorig jaar.
In Duitsland daalde de IFO 0,1. Inflatie op jaarbasis is nog negatief, idem in Frankrijk. daar was de BNP-groei een verrassend mooie 0,5%.
In het VK blijft men angstig over BRexit. De leus van The Economist: if it ain't broke, don't brexit
In Japan bleef de inflatie op jaarbasis -0,3%. Industriƫle productie steeg, maar onvoldoende om de daling in februari goed te maken. Genoeg voor meer somberheid over groei en deflatie in Japan, maar toch deed de Bank of Japan niets, naar men zegt om de regering te dwingen de geplande BTW-verhoging af te blazen.
In China keek men moeilijk naar oplopende spreads voor corporates.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten