Pagina's

4 augustus 2016

overpeinzingen

Er is ongerustheid over wat de Bank van Japan aan het doen is. Zweren ze QE af, of komen ze toch met iets speciaals, zoals eeuwigdurende leningen of 50+ leningen tegen zeer lage rente.
Duidelijk is dat er meer fiscale stimulering gaat komen. Dit helpt de beurzen niet, misschien omdat daardoor de rente zou stijgen (tenzij monetair gefinancierd, maar misschien zelfs dan ook).
Grappig verhaal waarom Trump rare dingen kan blijven doen: zijn aanhangers staan verloren, zijn losers en willen daarom juist dat de boel opgeschud wordt, risico, volatiliteit, want misschien pakt het dan goed uit.
 Er zijn nieuwe risico’s/ onzekerheden
De markt heeft het langer ruimer blijven van de monetaire politiek kennelijk genoeg verdisconteerd. Erger nog, er is een risicoscenario aan het ontstaan dat de centrale banken succes hebben met hun beleid om de inflatie omhoog te krijgen. Dat zou toch vreselijk zijn!
Gaan de winstverwachtingen inderdaad omhoog op meevallend economisch nieuws/ eindelijk aantrekken van investeringen/ verbetering van de voorraadcyclus

Daalt de olieprijs te hard? Onder $40 gaat men zich weer zorgen maken, bij $35 gaat men meer debiteurenrisico zien en gaat de aandelenbeurs bij daling olieprijs mee omlaag (boven $45 is de olieprijs niet meer zo’n factor tot ongeveer $65-70).
GMO heeft zijn age verwachte reële opbrengsten verder verlaagd.
Ik ben bang dat het geen gekke verwachting is voor de komende zeven tot tien jaar

N.B. Trump is geduikeld in de opiniepeilingen na het debacle met goldstar vader van gesneuvelde moslimkapitein. De partij is woest dat hij Paul Ryan niet steunt, maar zijn tegenkandidaat in zijn district. In de wedkantoren is de kans van Hillary fors gestegen. Toch kan Trump nog steeds winnen. Hij had een 40% (!) voorsprong op Hillary bij de boze blanke middenklasse. Hillary moet het van de rijken en de minderheden hebben. Dat is misschien niet genoeg. Steeds meer boze blanken willen har echt in de gevangenis opsluiten.
Vergelijk de strijd van Corbyn in het VK om leider van Labour te blijven. De hele gevestigde orde is tegen, toch blijft Corbyn favoriet om de strijd om het leiderschap te winnen. Hij heeft de steun van de boze oudere kiezer. Zij stemmen, de rest kan het niet schelen en daarom is de stem van de boze oudere kiezer doorslaggevend. Het verschil in vertrouwen in de toekomst tussen jongeren en ouderen wordt steeds groter. Ouderen worden steeds pessimistischer. Zij zien een berooide, uitgestelde oude dag, al vele jaren geen stijgend inkomen, groeiende problemen op hun werk, geen kans om werk te krijgen als ze ontslagen worden.  .
Trump adviseert zijn rijke vrienden om zo snel mogelijk alles te verkopen, in lijn overigens met Gundlach. Dat is een verstandig plan van hem, want de regerende partij wint bijna altijd als de beurs in de laatste drie maanden voor de verkiezingen stijgt en verlies is normaal als de beurs daalt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten