Pagina's

28 augustus 2016

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het financiële nieuws stond vooral in het teken van wat Yellen zou gaan zeggen op het congres van de Kansas FED in Jackson Hole. Geen verrassing, geen pleidooi voor nieuwerwetse dingen als helikoptergeld of negatieve rente, nee gewoon meer QE als de economie wegzinkt. Fischer maakte duidelijk dat hij echt de rente in 2016 wil verhogen en er is nu een goede kans dat zijn gebed verhoord wordt in december. Uiteindelijk steeg de korte rente duidelijk, maar de lange rente haast niet. Beurzen waren blij met Yellen, maar niet met Fischer. Per saldo een kleine daling van de S&P. In Europa ging het beter met de beurzen. De banken hadden de wind mee op de verhalen dat de FED wel eens ooit de rente zou kunnen verhogen in bescheiden mate weliswaar, maar toch.

De olieprijzen waren lager op tegenvallende groei van de voorraden in de VS en geruzie binnen de OPEC aan de vooravond van besprekingen over productiebeperking in Algiers (niet onmogelijk overigens, Iran wil nu wel meewerken).

Het macronieuws in de VS bevestigde het weer aantrekken van de groei in het derde kwartaal via een meevallende groei van de orders (duurzame goederen +4,4% na -4% in de maand ervoor; tot nog toe was er een kleine krimp van de investeringen in het Westen in 2016, in tegenstelling tot het investeringsherstel in Emerging Markets, de orders wijzen eindelijk op verbetering in de VS), goed nieuws voor de huizenmarkt zoals enorm hard (+12,4% t.o.v. vorige maand)  stijgende verkopen van nieuwe huizen (bestaande huizen viel tegen).

De groei van het BNP over het tweede kwartaal werd met 0,1% naar beneden bijgesteld naar 1,1%. Initial claims voor werkloosheid daalden iets en bleven zeer laag. De markit PMI daalde tegenvallend van 52,9 naar 52,1.

In de eurozone gingen de flash PMI’s licht omhoog door een onverwachte stijging in Frankrijk. Het VK was slecht, maar niet erger dan gevreesd. In Duitsland waren IFO en ZEW wat zwakker dan gedacht, mede door brexit. Tot op heden is de gedachte dat de gevolgen van brexit maar heel klein zijn, zelfs in het VK niet zo groot als eerst gevreesd.  Het blijft een negatieve factor, vooral voor investeringen in het VK en voor export naar het VK vanuit de eurozone, maar er lijkt enige compensatie uit andere hoeken (de industriële cyclus trekt iets aan in de wereld).
In Japan steeg de flah PMI van 49,3 naar 49,6. De kerninflatie bleef -0,4% op jaarbasis, genoeg voor wat extra zweetdruppels bij Kuroda, nog meer druk om nog meer voor sinterklaas te spelen.

2 opmerkingen: