Pagina's

11 december 2016

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Onverstoorbaar zette de S&P een reeks nieuwe all time highs. Veel nieuwe redenen waren daar niet voor, al deed Trump opnieuw geen rare dingen en was de ISM non manufacturing een sublieme 57,2. Dit wijst op economische groei van 3-4% ware het niet dat netto export in het vierde kwartaal een flinke spelbreker is en het met de voorraadgroei ook niet wil vlotten. Men wordt geleidelijk wel optimistischer over investeringsgroei (CEO survey iets positiever), maar oliemaatschappijen zijn nog steeds van plan hun investeringen te verminderen in 2017 (zij het wel veel minder dan in 2016).
De olieprijs heeft (ook) een flinke stut gekregen door de goede voornemens van de OPEC om de productie iets te beperken, maar een echte flinke verdere stijging van de olieprijs lijkt vooralsnog kansloos.
Men durft de belastingverlagingen die Trump beloofd heeft die goed zouden zijn voor $20 in de S&P slechts met mondjesmaat in te prijzen: de consensus verwacht dat operating profits van ongeveer $117 in 2016 naar $127 gaan stijgen in 2017, inclusief de $5+ hulp van de nu hogere olieprijs. Overigens leidt enorme repatriëring van cash tegen 10% belastingtarief tot eenmalig lagere winsten (al heeft bijvoorbeeld Apple, goed voor $250 miljard cash) hiervoor gereserveerd).

De beurzen reageerden heel gematigd op de verpletterende nederlaag voor Renzi. Ook op de plannen van de ECB om de QE te gaan verlagen van € 80 miljard naar € 60 miljard werd beheerst gereageerd, mede omdat het ‘slower for longer’ zou betekenen. De euro was even zwakker, maar stabiliseerde later in de week.

De stijging van het Amerikaanse consumentenvertrouwen (University of Michigan) bevestigt de stijging van de beurzen. Het aantal bulls is nog steeds niet erg hoog, maar het aantal bears neemt toch wel erg snel af. De arbeidsmarkt verbetert, zoals het lage aantal initial claims voor werkloosheid aangeeft. Het aantal ‘quits’ neemt toe volgens het jolts report, maar het aantal vacatures niet. Het aantal mensen dat om economische redenen in deeltijd werkt daalt heel hard (en wijst op inkomensgroei). Het flow of funds rapport van de FED gaf aan dat de Amerikanen in het derde kwartaal $1593 miljard rijker waren geworden (tweede kwartaal +$838 miljard) en het aantal onderwaterhypotheken flink afnam.
Het handelstekort nam sterk toe (sojabonenmeevaller viel eruit), nieuwe orders ook. Productiviteitsgroei +3,1% in derde kwartaal en arbeidskosten per eenheid product +0,7%.


Wilders, lid van het volgens hem nepparlement van Nederland is door een Nederlandse neprechter volgens Wilders staand aan de verkeerde kant van de geschiedenis veroordeeld tot een nepstraf. Hij is opgetogen over zijn in zijn ogen onterechte rechtszaak en ziet zich mede daardoor de neppremier van ons nep-land worden na het behalen van een nepmeerderheid van zijn neppartij bij de (niet nep)verkiezingen in maart.

De uitstroom van Chinese valutareserves was veel groter dan verwacht (de Chinese beurs bleef daardoor achter). Vooralsnog geen paniek, want de yuan is heel stabiel tegen zijn valutamand en de grondstoffenprijzen geven geen krimp.
De export- en importcijfers vielen erg mee. CPI +2,3%, PPI +3,3% (was vorige maand 1,2% op jaarbasis).


Nieuwe orders in Duitsland sterk.  Markit diensten in Italië keurig omhoog. Detailhandelsverkopen EU +1,2%.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten