Pagina's

12 februari 2017

overpeinzingen beurs, rente, groei

A dash of insight citeerde het commentaar bij de vertrouwensindex van de University of Michigan. Er is een extreem verschil ontstaan tussen ongekend optimisme bij republikeinen en pessimisme horend bij een recessie van democraten. Dit kan voor tegenvallers zorgen bij aankoop van duurzame goederen. Vooral de verwachtingen zijn ernstig geraakt bij de democraten. Voor investeringsgroei is het herstel van vertrouwen van republikeinen belangrijker (daar zittende (kleine) ondernemers) dan het vertrouwensverlies van de democraten.
[Ik ben het eens met Bianco dat no way de economische groei even veel kan aantrekken als de nodige spectaculair gestegen surveys aangeven, maar dat de groei wel meer solide is dan de afgelopen jaren, d.w.z. dat we gemiddeld geen 2% groei zien in de VS maar een goede 2,5%, misschien 2,5-3%. Anders dan in vorige zeven jaren lijkt de groei in het eerste kwartaal goed te zijn in plaats van iets treurigs, vaak onder nul zelfs.
Banken voorspellen nog steeds met de handrem erop voor economische groei in de komende kwartalen vanwege politieke onzekerheden niet alleen in de VS maar vooral in de EU.]

Er is enige vrees dat de Trump-rally voorbij is omdat invoering van belastingverlagingen enigszins vertraagd lijkt. Overigens hangen de belastingverlagingen meer van Ryan af dan Trump. De Ryan-factor is denk ik onderschat: Ryan is de onvoorwaardelijke pleitbezorger voor belastingverlaging en daar de grote geloofwaardige meester in en hij wordt als enige gezien die de Tea-party in het congres enigszins kan bedwingen. Anders dan anders heeft hij nu de president mee (die schrikken vanwege meestal (maar nu niet) o.a. gebrek aan kennis terug voor belastinghervormingen).

Het winstnieuws over het vierde kwartaal valt iets tegen (en de verwachte winst S&P een jaar vooruit daalde iets) maar is wel goed (zoals normaal is bij weinig winstwaarschuwingen vooraf), de omzetgroei was beter dan verwacht (niet zo gebruikelijk) en de guidance was minder slecht dan verwacht (guidance is bijna altijd voorzichtig). In de verwachtingen voor 2018 is nu duidelijk al een fors voorschot genomen op belastingverlagingen. $148 voor de S&P wordt alom als te hoog gezien. [Onduidelijk is of dit meer dan de normale 5-6% te hoog is in geval van geen recessie. Zo ja, dan is het negatief voor de beurs en zo nee dan is het positief.
Overigens is het winstnieuws in de VS voor het eerst in jaren minder goed dan in Europa, Japan en de nodige Emerging Markets.]

Dan is er komende dinsdag en woensdag de halfjaarlijkse HHT (Humphrey Hawkins Testimony) van Yellen voor congres en senaat over hoe inflatie en groei in de VS er voor staan in de ogen van de FED. Vroeger was dit een van de belangrijkste gebeurtenissen voor de beurs, maar nu wordt de FED overschaduwd door gebeurtenissen rond Trump. De HHT is (toch) een belangrijke test voor Yellen en Trump. Vervolgen ze de oorlog tegen elkaar of komen ze met een positief verhaal. Dat laatste wordt niet erg verwacht, terwijl dat best kan. Yellen zal zeggen dat de rente verhoogd kan worden vanwege gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt en betere economische groei door fiscale stimulering terwijl inflatie nog steeds te laag is en slechts heel weinig lijkt op te lopen. Daardoor is er veel minder rentestijging nodig dan in vorige cycli. Ze zal zeggen dat werkloosheid en inflatie niet ver af zitten van de doelen van de FED en langzaam de goede kant op gaan. Gevaarlijk kan zijn dat ze iets zegt over de wens om de balans van de FED t.z.t. te gaan verkorten, zelfs als ze zegt dat dit de markten kan verstoren en daarom zeer gematigd zal gebeuren. Positief kan zijn als ze gaat uitleggen waarom de loonstijging minder zal aantrekken dan gebruikelijk bij de huidige werkloosheid/ dan wel dat ze loonstijging boven circa 4% (nu 2,5%) pas als bedreigend ziet. Ze zal zeggen dat voorlopig de groei niet sterk genoeg is voor een echte inflatiedreiging en dat extra groei van betekenis door voorlopig onduidelijke fiscale stimulering onzeker is. Misschien dat ze durft te zeggen dat enige, niet al te woeste, fiscale stimulering geen kwaad kan.
Trump is nu president en anders dan kandidaat is het nu gunstig voor hem als de rente maar weinig verhoogd wordt. Trump kan daardoor best wel eens een vriendelijke tweet over Yellen rondsturen. Naast iets als ‘audit the FED’, Trump houdt er te veel van om ruzie te maken.

En wat houdt dat in voor beurzen en rente?


Ik blijf optimistisch voor beurzen, ongeveer zoals ik heb aangegeven op de beleggingskaart en analyse van de vierjaarscyclus http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2016/12/update-vierjaarscyclus.html . Correcties blijven van tijd tot tijd optreden en recessies (wel verder weg dan zes maanden) ook. Schokken die de beurs zo’n 20% of erger raken blijven schaars en onvoorspelbaar. Trump lijkt wel bijna een garantie voor zo’n grote schok in de komende vier jaar. Nu al negatief worden voor zo’n schok of recessie lijkt prematuur en timing van correcties is bijna altijd onbegonnen werk.
De volatiliteit op de beurzen bij al die politieke onzekerheid is zo ongeveer record laag, een asymmetrisch risico aangevend, maar de VIX blijkt elke keer toch lager te kunnen. Er zijn waarschuwingen dat de strategie van gedekt met deposito’s puts schrijven op jaarbasis te profijtelijk is geweest, maar alhoewel dit inderdaad asymmetrische risico’s aangeeft, was het geen bruikbare voorspeller voor bear markten.  


De beurzen lopen op door wereldwijd (geleidelijk) herstel van de wereldhandel en investeringen (capex)  (een positieve breuk met de trend van de afgelopen twee jaar), iets meer pricing power, waardoor winstgroei aan het verbeteren is. 
Niets wijst nog op een breuk in deze trend. De angst voor rentestijging die beurzen zal treffen is enorm. Trump doet nare, onverwachte dingen, maar net als de meeste terrorisme-aanslagen hoeft dit beurzen niet erg te raken. Als hij zich maar blijft inzetten voor belastingverlaging en deregulering.
De rente hoort te stijgen op reflatie, maar op korte termijn kan de rente iets dalen, er is wel heel erg veel vooruitgelopen op Trumpflatie en hogere grondstoffenprijzen (ex goud). FED-gouverneurs geven aan de rente in 2017 geen drie keer te gaan verhogen, maar minder en al helemaal niet in maart. De 2,5% loonstijging op jaarbasis vorige maand in plaats van de verwachte 2,7% is een enorme meevaller die de enorme angsten voor totaal uit de hand lopende loonstijgingen flink aan het verminderen is. De Amerikaanse kerninflatie lijkt minder last te krijgen van oplopende huurstijging. Zonder fiscale stimulering groeit de Amerikaanse economie nu echt wel 2-2,5%, zonder kans op oververhitting of recessie. De positieve (winst)ontwikkelingen in de rest van de wereld lijken onvoldoende aandacht gekregen te hebben onder de mediaoorlogen van en tegen Trump.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten