Pagina's

11 juni 2017

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Theresa May vervolgde de nieuwe engelse traditie om via verkiezigen in eigen voet te schiten. geen klinkende zege maar een hung parliament, geen meerderheid met het implicite advies aan mevrouw May om over een paar maanden maar eens op te hoepelen.
Trump overleefde de Comey-storm, overtuigend zelfs. I hope klinkt toch minder ernstig dan die seks with that woman van Bill Clinton, toch ook geen impeachment waard.
In de senaat wordt een stemming over Obamacare gehouden. ook al hebben de republikeinen de vereiste meerderheid niet, het moet. Dan zijn ze er tenminste voorlopig van af en kan alle aandacht richting belastingverlaging. Dat is het enige waar men nog een beetje in gelooft, alle andere plannen van do nothing president Trump zijn voorlopig in het water gevallen/ aan het verdrinken.
En Marche naar de Franse verkiezingen, die een verrassend grote overwinning voor Macron lijken te gaan worden. 90% van de Fransen vinden dat ze op de verkeerde weg zijn, dus die zijn wel in voor iets anders.

Draghi bleef stralend het evangelie van verruimen tot je er bij neer valt bij gebrek aan inflatie verkondigen. verlaging van voorspellingen ECB voor inflatie, verhoging voor economische groei.
De euro lag er daardoor wat bleekjes bij, maar was een ster vergeleken bij het pond dat weer eens door de grond ging op het succes van Corbyn c.s.

De oliesjeiks kijken sip naar al die daling van de olieprijzen terwijl ze toch echt de productie willen beperken, maar met hun nare politiek richting Qatar dat $ 1 miljard losgeld voor wat sjeiks zou hebben betaald aan ISIS, komt de productiebeperking van Iran o.a. op losse schroeven. En de Amerikaanse olievoorraden vielen weer eens tegen,

Weinig beweging op de beurzen ondanks al dat politieke en monetaire geweld, alleen op de valreep $100 miljard verlies vanwege koersdaling van de FAANG-aandelen (Facebook, Apple, amazon, Netflix, Google) vrijdagmiddag.
Tegen af en toe beursdalingen in en Draghi steeg de rente een beetje, niet volgens de gebruikelijke negatieve correlatie sinds 1998. Maar het was wel goed voor financials.
d.w.z. rotatie uit faang naar banken, zou nog iets langer kunnen duren, de dip van de banken was groot genoeg om te kopen.

De diensten PMI's waren redelijk tot goed, slechts een beetje lager in de VS en een beetje meer lager in het VK. vooral in China werd men weer wat blijer.
In diverse Europese landen werd de groei in het eerste kwartaal naar boven bijgesteld. Het VK is met 0,2% de hekkensluiter en dan komen enkele landen met 0,4% groei, waaronder Nederland. Gemiddeld 0,6% in de EU, in jaren niet gezien zo hoog.

Job openings schoten verder omhoog in de VS. CFO's zijn door het dolle heen en willen meer gaan investeren. Amerikanen zijn een stuk rijker geworden (althans de rijkste 10%) en de lage rente verlokten eindelijk (de trend is naar beneden) velen tot hogere hypotheken/ aanvragen voor hypotheek om huis te gaan kopen. Mortgage equity withdrawal (verhogen hypotheek om eens extra te consumeren) is eindelijk weer positief.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten