Pagina's

17 februari 2018

inflatietrend VS 3% en stijgend


Vorig jaar vroegen we ons af waarom inflatie zo daalde, nu zijn we stom verbaasd dat inflatie stijgt
We zitten op 3% korte trend voor kerninflatie en die trend is scherp stijgend

De consensus is dat we echt niet meer dan 2% kerninflatie hebben en dat het misschien richting 2,5% gaat. Dat is nog steeds geen probleem voor de FED. Maar de cijfers wijzen al op 3% onderliggende trend en die onderliggende trend is ook nog eens omhoog. Kerninflatie is richting 3,5-4% aan het gaan. De deflatoire krachten vanuit auto’s/ tweedehands auto’s/ lagere internetprijzen zijn plotseling weg. Hogere importprijzen zichtbaar in prijzen voor kleren is nu echt tot extra inflatie aan het leiden. Onduidelijk is of de hogere medische inflatie doorzet, maar ik ben daar niet gerust op. Er is nog wat inhaalinflatie via doorwerking van hogere olieprijzen. De ISM non manufacturing staat op een zeer hoge 59,9. Dit wijst echt op hogere diensteninflatie.

De leading inflation indicators staan nu allemaal op zo’n 3%. Niet heel erg, maar de trend is omhoog, alles wijst op straks meer dan 3% inflatie. We zijn in slaap gesust door de onverwachte forse daling van de kerninflatie begin 2017, maar nu zien we het tegenovergestelde. De economische logica zegt dat er hogere inflatie aankomt, output gap is dicht qua groei en bezettingsgraad, de werkloosheid is eindelijk te laag geworden en daalt verder (sterke visie na vier manden geen daling en sterke groei van de werkgelegenheid). Er komt een fikse fiscale stimulering, zowel via belastingverlaging als verhoging van de uitgaven. De FED rente geeft in het geheel nog niet een inflatieprobleem aan. Er werd tot voor kort deflatie gezien en nu is ineens alles anders. Natuurlijk stijgt de inflatie en we zitten al op een oncomfortabel hoge 3%.


De rente in de VS ging maar beperkt omhoog op de mokerslag van het inflatierapport waarbij jet het scenario van Goldilocksinflatie onmiddellijk in de prullenbak kon gooien. Overigens Strategas is ook van mening dat je die Goldilocks inflatie maar beter kunt vergeten, slecht voor obligaties, maar aandelen kunnen gewoon omhoog.    

Powell is voor het eerst sinds tijden een baas van de FED zonder dokterstitel/ wetenschappelijke carrière. Hij heeft zijn sporen verdiend in het bankwezen en private equity en heeft daardoor meer dan $100 miljoen vermogen. Hij lijkt een aardige man die graag naar zijn mensen wil luisteren en niet alleen naar de bobo’s. Hij wil snel horen wat er gaande is en niet weken, maanden wachten op uitgekiende presentaties van de bobo’s.
Ik denk dat hij snel wakker geschud wordt voor het inflatierisico en dat hij weet dat het niet goed komt met het inflatierisico als hij blijft toestaan dat de financial conditions verbeteren terwijl de FED aan het verkrappen is en de overheid een veel te groot gat in de hand heeft. Iets daarvan zal hij moeten melden bij zijn eerste getuigenis voor congres en senaat. Daar hoort de markt van te schrikken en daarna, over een tijdje,  hoort Powell te zeggen dat de wereld niet vergaat en dat hij het allemaal niet zo slecht bedoelt als dan in de prijzen is verdisconteerd (vergelijk 1984).

De eerste test is bij meer dan 3% rente voor 10 jaar staatsleningen. Gaat men dan winstnemen op al die shorts voor staatsleningen of roept men dat het inflatierisico gigantisch is. Gundlach zegt dat aandelenkoersen dan omlaag horen te gaan, maar misschien krijgt hij deze keer ongelijk (dat gebeurt weinig).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten