Pagina's

4 februari 2018

overpeinzingen: zo onverwacht is die correctie niet, er waren veel waarschuwingssignalen

De versnelling van de koersstijgingen in januari wezen op een blow off. De waarderingen staan op bubbelniveau, als jegelooft in verdere rentestijging.
Wat te doen als je een bubbel ziet? De topbeleggers smullen dan, laden zich vol en stappen op tijd uit, Rothschild antwoordde op de vraag hoe hij zo rijk was geworden: door zo vaak te vroeg te verkopen.
Perma bears verdedigen hun standpunt: wil je als een idioot gezien worden voor de bubbel barst of erna (Hussman bijvoorbeeld).

De markt was record overbought en 4% daling verandert daar niet zo veel aan
De FANG-aandelen waren 20% gestegen in januari en dat terwijl ze eind 2017 echt niet razend goedkoop waren. ietwat overdreven dus.

Vroeger was dit eerder bullish dan bearish, omdat de beleggingsfondsen dor de grote toestroom steeds meer onderbelegd raakten en de maand erna nog steeds moesten kopen. In de tijd van ETF's en passief beleggen is er helemaal geen cash over en is de opwaartse koersbeweging door  dat gekoop al geweest.
Net op het verkeerde moment is de particulier zich gaan volladen met ETF's die speculeren op lagere volatiliteit (want dat was na bitcoins zo ongeveer het beste wat je had kunnen doen in de afgelopen jaren)
Er zat zo veel kracht achter de markt dat steeds minder beleggersshort durfden te gaan. men had te veel verloren.


dit was een tijdige waarschuwing van Goldman Sachs vorige week
(Dana Lyons is een gezaghebbende goeroe met vaak goede analyses). Zijn vuistregel leverde 5 signalen rond 2015, waarvan 3 verkeerd, 1 te vroeg signaal in 1983, 3 andere, briljante signalen.
Dat is het gebruikelijke euvel bij zo’n vuistregel: er zitten periodes in waarbij veel signalen optreden en die zijn dan vaak verkeerd. Als je daarvoor corrigeert (maar hoe weet je dat op het moment van het signaal, er zijn wel technieken voor, maar die zijn bepaald niet onfeilbaar), dan heb je vooral die briljante signalen.
Rond 2015, de eerste Chinacrisis, kregen de grondstoffenaandelen (energy, materials) er flink van langs. Dat was een voorbode van zwakkere investeringen, industriële productie, wereldhandel.
Nu zijn het de utilities en de REITS, de rentegevoelige aandelen. Dat hoort een voorbode te zijn van hogere rentes.

De bulls zeggen dat rond 3% voor 10 jaars Amerikaanse staatsleningen zo’n enorme charttechnische barrière ligt, dat de stijging van de rente hier wel haast op moet afketsen.
Als men weer toeslaat via buy the dip in voldoende omvang, dan hebben we nu opnieuw te maken met een failed dip.
Het vertrouwen hierin is echter afgenomen door de koersdalingen van vorige week. Na 1 februari waren er wat rebalancingen van pensioenfondsen omdat door de koersstijgingen aandelen een te groot gewicht hadden gekregen en obligaties door de koersdalingen een te klein gewicht.
Er lijken ook de nodige beleggers te zijn die dachten de momentumrit uit te zitten en pas bij enige koersdaling winst te nemen. Dat gebeurde vrijdag kennelijk enigszins na een cumulatieve daling van meer dan 3%.


De toon van de verslaggeving over de beurzen is flink veranderd afgelopen week. Ineens zie je allerlei bulls (tot vrijdag) roepen dat ze al enige tijd hadden gewaarschuwd dat je voorzichtig moest zijn, de markten te erg overbought waren en dat je de oplopende inflatieverwachtingen niet moest negeren. Ze melden ook dat 5% correcties heel erg normaal zijn en dat dit niet gebeurde in het afgelopen jaar heel abnormaal was.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten