Pagina's

23 juni 2018

Trumps capriolen in de handelsoorlog drukken de beurzen omlaag, in Europa en Azië meer dan in Amerika.


Trump speelt hoog spel met de handelsoorlog met China en de rest van de wereld. Het is volstrekt duidelijk dat niemand erbij wint, hooguit dat Amerika er minder bij verliest dan de rest van de wereld. Ik denk dat zelfs Trump begint te zien dat handelsoorlogen niet eenvoudig te winnen zijn. Trump ziet wel dat dit eenvoudig electorale winst oplevert. China is heel bedreven met het veroorzaken van maximale schade voor de VS, al pakt men de iPhones van Apple nog niet aan.



Deflatie voor de landbouwproducten, zeer vervelend voor de deplorables die in de staten van de VS wonen die veel hiervan produceren: Rubber, katoen, tarwe, sojabonen: allemaal in vrije val
Metalen ook omlaag. Allemaal op veronderstelde lagere vraag van China en van autoproducenten in de knel.

Hogere importtarieven zorgen voor meer inflatie: de 20% heffing op wasmachines zorgde voor 17% duurdere wasmachines in de VS.
Daimler piepte al dat ze minder winst gingen maken op hun export van SUV’s vanuit Alabama naar China. Handelsoorlogen veroorzaken lagere winstmarges voor wie het nog niet wist.
Trump beloofde ook nog eens een 20% heffing op Europese export van auto’s naar de VS.  Geen Goldilocks voor de Duitsers.



Duitsland (Der Spiegel) ziet nu Trump als grote vijand. Hij heeft de handelsoorlog nodig als afleider van de mediamisser van het scheiden van immigrantengezinnen denkt Der Spiegel.
China en auto’s, daar draait het om bij de handel van de VS



De tactiek van Trump is duidelijk: laat het maximaal uit de hand lopen en men zal smachten naar een oplossing. Die is mogelijk, als men Trump electorale publiciteitswinst gunt.
De speltheorie is duidelijk: bij dit soort onderhandelingen moet je tit-for-tat (oog om oog, tand om tand) spelen, anders ben je verloren. China weet dit en laat dat ook goed horen: dan maar allebei verliezen en niet alleen China. Men heeft gezien hoe de vorige handelsoorlog slecht uitpakte voor Japan, dat toegaf via o.a. een sterkere yen. Dat wil men niet en men wijst op de enorm negatieve gevolgen voor de VS als men door zou gaan met een nieuw pakket aan heffingen op $200 of $400 miljard. Dit kost heel veel groei, hogere inflatie en een duikelende winstmarge. En daarmee de verkiezingen. Trump die Herbert Hoover overtroeft met handelsbeperkingen, dat gaat niet goed.



$50 miljard raakt economie nauwelijks, de consument al helemaal niet, omdat de heffingen zo veel mogelijk de consument ontzien. Bij $200 wordt dit totaal anders.

De oorlogsagenda
Half juli wordt het spannend, dan komt het rapport over vermeende kwalijke praktijken bij de handel in auto’s.

Navarro, de opkomende ster in de regering en Chinahater nummer 1,  zegt dat de VS China veel harder kunnen treffen, omdat de VS maar ongeveer $150 miljard naar China exporteert en ruim $500 miljard importeert. Dat is zo, maar de Amerikaanse investeringen in China zijn groter dan omgekeerd. China kan Amerikaanse staatsleningen verkopen en zo de rente omhoog sturen. Een zwakke yuan kan Chinese export nog steeds concurrerend maken.
Speltheorie zegt dat wie het meest geloofwaardig dreigt en wie duidelijk maakt het graagste te willen winnen veel sterker staat. Het is de onberekenbare Trump die niet goed weet wat hij wil en bereid lijkt de boel uit de hand te laten lopen tegen de almachtige Xi die weet wat hij wil: Made in China 2025. Maar ook 6,5% groei en reductie schulden en dat gaat helemaal fout als men tegenacties onderneemt tegen de tarieven van Trump. Ook dat is bekend in Washington.
Via hogere importtarieven win je de technologieoorlog niet van China, via subsidies/ondersteuning research aan het bedrijfsleven in de juiste sectoren misschien wel. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten