Pagina's

24 februari 2019

overpeinzingen: wat zeiden diverse goeroes en de rol van risk parity funds op de beurzen


Wat zegt JP Morgan
De trend van de beurs is omhoog, het sentiment is nog voldoende pessimistisch om niet bang te worden. Veel stijging lijkt er echter niet in te zitten omdat al zo veel moet goed gaan om de koersen op het huidige niveau te houden. Er moet echt een handelsdeal met China komen, de groei in China mag  niet te lang zwak blijven, Brexit moet in rustig vaarwater blijven, Trump moet geen serieuze  auto-oorlog starten met Europa en Japan, de FED moet niet te veel blijven vertellen dat de rente ook verhoogd kan worden, de FED moet na de vergadering in maart vertellen dat de balansverkorting eind 2019 stopt . Clarida en Williams meldden afgelopen week dat het inflatiedoel wat ruimer moet gaan worden, richting 12% gemiddeld. Omdat de inflatie zo lang onder 2% is geweest, mag er dan inflatie een hele tijd boven 2% komen. JPM waarschuwt dat dit soort plannen maar heel langzaam van de grond komen en dat men over zoiets op zijn vroegst pas voorjaar 2020 met door onderzoek onderbouwde plannen kan komen.
Ondertussen valt het economisch nieuws wat tegen, wel in lijn met de nodige leading indicators, maar toch vervelend genoeg om de groei voor vierde kwartaal 2018 en eerste kwartaal 2019 neerwaarts bij te stellen voor de VS. Buiten de VS gaan de tegenvallers gewoon door.

Er zijn wel enige positieve signalen: met de autoproductie van Duitsland gaat het weer beter en de kredietimpuls van China gaat weer de goede kant op, lijkt wat meer dan normaal vertraagd ook nu weer te gaan werken. Dr. Copper geeft ook zijn zegen aan een sterkere economie.

Wat zei Jim Bianco
Hij herhaalde wat hij al weken roept: er komt een winstrecessie in de VS en dat leidt meestal ook tot een economische recessie tenzij de olieprijs 50% valt. Wel signaleert hij dat de valtrend van de verwachte winst wat afzwakt. Arbor Science geeft aan dat de search activiteiten op google wijzen op enig groeiherstel in de VS, geen recessie op het ogenblik. Dat zou ook te snel zijn, want pas ongeveer 10 maanden na inversie van de rentecurve hoort er een recessie te komen.
Afgelopen week zette hij er weer op in dat de ‘pain trade’ een lagere lange rente blijft. Lagere lange rente is nog steeds voor de hand liggend. Die ‘pain trade’ heeft vorig kwartaal de dealers van de grootbanken veel geld gekost.

Don Rismiller van Strategas: Amerika voelt nu ook de afzwakking van de groei in de rest van de wereld, maar zal blijven doorgroeien. Het consumentenvertrouwen en de huizenmarkt zijn weer in herstel. De banengroei gaat afnemen, maar uiteindelijk moet alles weer goed komen door aantrekkende investeringen zoals bedoeld was bij de belastingverlagingen en weer mogelijk door het niet meer zo verkrappende monetaire beleid.
Ja, dar zit het grote probleem: als de investeringen niet aantrekken vanwege gebrek aan vertrouwen en angst voor het naderende einde van de cyclus, dan gaat het niet goed met de winsten. En dan wordt het niks met de winstgroei in 2020. De markten hebben al verteerd dat er geen of heel weinig winstgroei is in 2019, maar (per definitie) niet wat er met de winsten in2020 gebeurt. Achteraf zag de markt in 2018 heel goed dat het niet goed zou gaan met de winsten in 2019. Net zo kan de beurs in 2019 alleen maar mooi omhoog als het met die winstgroei in 2020 wel snor zit. Dan moet het goed gaan met de investeringen en wereldhandel. China moet netjes doorgroeien met een sterke yuan, Trump moet zijn enorme infrastructuurinvesteringen doen. De FED moet aardig blijven. Dat kan allemaal, maar is dit goed genoeg als de lonen harder stijgen en de productiviteit niet zo best stijgt?

De risk parity fondsen bepaalden de beurs
Hedge funds die in veel soorten beleggingen beleggen en het risico hiervan trachten te normaliseren hebben de beurzen het afgelopen jaar heel veel omlaag geduwd en na kerstmis omhoog geduwd.
In die risicosturing schuilt een enorme macht over wat er gebeurt op de beurzen. 



Men ziet dit als 'smart money'. het is niet erg leidend, maar verklaart waarom de koersbewegingen zo groot waren.

Risk parity hedge funds waren absurd belangrijk voor het koersverloop op beurzen en daarmee ook geloof in correlatie aandelen met obligaties en volatiliteit
Risk parity funds brengen enorme beleggingsstromen op gang. Ze stellen hun risico omlaag bij als de correlatie tussen aandelen en obligaties oploopt. Obligaties spreiden het risico dan minder en het berekende risico van een beleggingsportefeuille stijgt dan. Als men dan een hogere volatiliteit (move bij obligaties, bij aandelen vix) ziet, dan wordt het berekend risico nog hoger. Hedge funds moeten hun risico dan terugbrengen en dat gaat via flink verkopen van o.a. aandelen.
Het kan ook anders omgaan. Dat zagen we na kerstmis. Door alle capitulatie van de FED en belofte veel royaler te worden ging men weer geloven dat obligaties goed gaan presteren als de aandelenbeurzen dalen. Obligaties hebben weer diversificatiekracht. Powell put. Maar as de rente te veel daalt, moet je je daar niet te veel van voorstellen. Dan kunnen de risk parity funds weer uitgaan van minder diversificatiekracht en slaan ze weer aan het verkopen.


Sinds kerstmis hebben we een fikse rally op de beurs gehad waar de particulier naar de cijfers schijnen aan te geven niet of nauwelijks aan heeft deelgenomen. Wie kochten dan wel? Die risk pariity funds, rebalancing van pensioenfondsen, inkoop eigen aandelen van bedrijven en aanvankelijk ook insiders. Niet de particulier dus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten