Pagina's

17 februari 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

zonnige beurzen, omdat de koersen niet omlaag gingen. Dat was een geruststelling, de barrière van het 40-weeks gemiddelde hield niet tegen. Men dacht ook positieve geluiden van de FED te horen over balansverkorting en het hete hangijzer van de renteverhogingen is in de ijskast gezet (wat zoals Wim Kan al leerde vaak niet goed afloopt) en het winstseizoen verloopt nog steeds beter dan gevreesd.
Het macro nieuws van de VS was slecht. Detailhandelsverkopen -1,2% en controle verkopen op basis waarvan de consumptie wordt geschat was nog slechter. Groeiverwachtingen voor het vierde kwartaal gingen daarom 0,5 tot 1,2% omlaag tot ongeveer 1,5-2%.
De industriële productie over januari tuimelde 0,6%, ex auto's -0,2%, na +0,1% over december. Niet in lijn met de hoge ISM's.
De auto misère lijkt over het hoogtepunt (niet alleen in de VS, maar ook Europa).
Groei in de wereld is benden trend beland (tijdelijk roept men wel erg luid, want niet in lijn met het beursherstel)
De aantrekkende beurzen zorgden voor enig herstel van het consumentenvertrouwen (University of Michigan). Het vertrouwen van het midden- en kleinbedrijf volgens het NFIB survey daalde echter opnieuw behoorlijk. Hypotheekaanvragen daalden ondanks de lagere rente.
Initial claims voor werkloosheid stegen wederom.
De inflatie was een pietsje hoger dan verwacht, vooral de kerninflatie (o.a. door schoenen en tweedehands auto's). De trend is vlak, gesteund door minder huurstijging en lage olieprijzen.

Er is een compromis gefabriceerd om de Amerikaanse overheid weer geheel open te houden, maar dat gaf Trump niet voldoende geld voor zijn muur. De noodtoestand is daarom uitgeroepen door Trump om met defensiegelden indringers, al dat misdadige gespuis volgens Trump, het wat moeilijker te maken Amerika binnen te glippen.
Trump staat toe dat de datum voor het bereiken van een handelsdeal met China twee maanden vooruitgeschoven mag worden. Het gaat uitstekend met die deal roept men, maar de havikberen grommen dat de standpunten ver uit elkaar liggen.

May leed weer eens een nederlaag in het Brexit-debat, waardoor men de kans op een harde Brexit weer iets verhoogde.
China had meevallende handelscijfers, flink meer groei van de export en minder krimp import dan gedacht. Geldgroei/kredietgroeicijfers ook beter (beste reden waarom koersen stegen afgelopen week).

Maar meer aanwijzingen dat investeringen gaan tegenvallen in het eerste half jaar van 2019.
Olieprijs verder omhoog door duidelijkere beperking van de productie door Saoedi-Arabië (maar IEA voorspelt wel hogere olieproductie dit jaar buiten de OPEC).

De Duitse groei in het vierde kwartaal was slechts 0%. Nederland wist er een mooie 0,5% uit te persen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten