Pagina's

17 maart 2019

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


De beurs kreeg de opgaande lijn weer te pakken zonder echt verblijdend nieuws. Beurzen zijn weer heel erg rustig, gekalmeerd en de obligatiemarkt is nog rustiger.

Het nieuws viel ietsje mee en men hoopt wat duidelijker dat MMT, moderne monetaire theorie, waarbij de overheid met geld mag smijten dat opgehoest wordt door de centrale banken terwijl die blij zijn met iets meer inflatie dan de in hun ogen te lage die we gehad hebben. Men hoopt dat de dots met de rentevoorspellingen van de individuele leden van de FED wijzen op geen verhogingen in 2019 en 2020, maar als de FED de verwachtingen van de economen volgt en niet die van de markt, dan zullen de dots rentestijging aangeven.
In de VS waren de inflatiecijfers in de prik+0,2% en kerninflatie 0,1%.
De industriĆ«le productie groeide met 0,1% over januari. Opwaartse bijstelling van -0,6 naar -0,4 over december, zodat we nog steeds iets onder het novemberniveau lijken te zitten. Retail sales januari +0,2% iets beter dan de -0,1% verwacht (ex auto’s +0,9%). December werd neerwaarts bijgesteld van -1,2% naar -1,6%. Orders duurzame  goederen +0,4% beter dan de -0,6% verwacht. Optimisme midden- en kleinbedrijf (NFIB) ietsje verbeterd na al die dalingen. Consumentenvertrouwen zat sterker in de lift. Volgens het JOLTS-rapport is het aantal vacatures verder toegenomen in januari, er blijven meer vacatures dan werklozen.
Verkoop nieuwe huizen daalde meer dan verwacht. Vervoer per spoor nam wat af, en de havens aan de westkust hadden het ook minder druk.

Al met al lijkt de afzwakking van eind 2018 niet door te zetten in de VS, maar de groeiverwachtingen voor het eerste kwartaal worden verder neerwaarts bijgesteld richting vrijwel 0. Er is groeiend vertrouwen dat het tweede kwartaal beter wordt op basis van hersteld consumentenvertrouwen en lichtpuntjes voor de woningmarkt door de lagere rente.

In het VK blijft men massaal tegenstemmen. Tegen Europa, tegen no deal, tegen deal van May. De EU lijkt langdurig uitstel te willen geven, maar kan plotseling de hakken in het zand zetten en bijvoorbeeld Europese verkiezingen eisen rond 23 mei. In het huidig tempo is rond het jaar 2100 de Brexit bijna rond. Ach, in Nederland stemmen ook steeds meer mensen tegen en daardoor dreigt het Forum Voor Democratie de grootste partij te worden.

In China is het nog niet duidelijk of de neerwaartse trend van de groei van retail sales en productie aan het stoppen is, maar alom is er veel hoop dat de fiscale en monetaire stimulering net genoeg gaat werken om ongeveer 6% groei te gaan krijgen. Van de VS moet de yuan sterk blijven, anders geen handelsdeal en dat lijkt te gaan worden afgesproken. Erg vlot gaat het niet (China denkt aan een top met Trump ergens in juni of later), maar met houwdegens als Lighthizer aan het roer is dat niet te verwachten, hoe zeer Trump ook zijn koers wendde richting een snelle deal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten