Pagina's

14 juli 2019

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


Wall Street zette dankzij Powell records, maar in Europa ging het minder. De AEX daalde een half procentje. Tot nog toe dit jaar total return Nasdaq 24% in dollars, S&P500 21%, alleen Rusland was nog beter met +28%. Olieprijzen kropen verder omhoog op eindelijk de grote seizoenmatige daling van de Amerikaanse olievoorraden en de langzaam uit de hand lopende schermutselingen met Iran rond de Straat van Hormoez.
Powell zat bij zijn halfjaarlijkse Humphrey Hawkins getuigenis voor het parlement Trump na te praten dat de rente naar beneden moet. De notulen van de vorige FED-vergadering waren ook extreem ‘dovish’. Dat wordt alom geloofd nu, maar de lange rente steeg toch verder (bezit van de zaak [zekere daling rente FED] is einde van het vermaak). In Duitsland nog meer dan in de VS. Powell gaf aan dat de rente verlaagd moet worden vanwege de onzekerheden rond de handelsoorlogen van Trump, niet vanwege te lage groeivoorspellingen door de FED of te lage inflatie. Merkwaardig dat de FED niet zegt zich zorgen te maken over lagere groei door het wegvallen van fiscale stimulering.  Ach, niet zo merkwaardig, want dat zet de deur open voor potverteren via inzetten van nieuwe monetaire theorie MMT, iets dat de FED niet moet aanwakkeren op straffe van te hoge inflatie (die ontstaat door te veel geld uitgeven, niet door te veel geldgroei)

Beurzen werden gehinderd door winstwaarschuwingen. Het ergste lijkt nu voorbij, winstbijstellingen vallen eigenlijk reuze mee vergeleken met de afzwakking van vele recente macrofactoren, maar guidance moet voorzichtig zijn en dat zal niet altijd even goed vallen.
Deutsche bank gooide de doek in de ring (18.000 banen weg en geschatte afschrijving van € 7,4 miljard) en geeft het op een belangrijke speler in Amerika te blijven. Europa is nu een kolonie van de VS en Trump kan nu de EU belasting/ opdrachten opleggen op straffe van geen zaken meer doen met Amerikaanse banken. Rutte moet uiteraard een fregat naar Iran sturen op commando van de grote roerganger in Mar a Lago. Een alweer trillende Merkel is ook al niet zo best, schokkend dus.

De verslechtering van de macrocijfers buiten de VS is zorgelijker dan die in de VS. Machineorders Japan 50% lager dan vorig jaar, fors dalende nieuwe orders in Duitsland, 2% daling industriële productie Nederland, maar verder degelijk herstel in Frankrijk. Airbus profiteert superbe van de ellende bij Boeing.
In de VS vallen de cijfers rond de vastgoedmarkt en kleine bedrijven wat tegen. De voorraad te koop staande huizen groeit behoorlijk. Nieuwe huizen lijken te duur voor millennials. De lage hypotheekrente helpt en zal meer gaan helpen, maar tot op heden is de hulp teleurstellend. Belastingverhogingen op vastgoed in dure (meest democratische) staten vorig jaar werken nog steeds negatief door.
Het meest opvallende macronieuws was de stijging van 0,3% van de kerninflatie van de VS, het op één na hoogste cijfer van de afgelopen tien jaar, 0,1% hoger dan verwacht. De extra stijging kwam vooral door hogere goederenprijzen, o.a. van kleding. Totale inflatie steeg vorige maand 0,1%.
Initial claims voor werkloosheid daalden weer naar een zeer lage 209.000. Het iets achterlopende JOLTS arbeidsrapport viel iets tegen vanwege een kleine afname van de vacatures, maar een en ander wijst nog steeds op een sterke arbeidsmarkt. Vertrouwen midden- en kleinbedrijf volgens NFIB survey meevallend weinig lager.
Cijfers van China vallen iets tegen vergeleken bij de reeds massieve fiscale en monetaire stimulering die naar stellige verwachting nog massiever gaat worden en zo de groei op vrijwel precies het gewenste peil zal houden zoals we al de nodige jaren gewend zijn geraakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten