Pagina's

31 maart 2020

melt up scenario (in ieder geval tot rebalancing pensioenfondsen over hoogtepunt is)


Stijging door beleggers die geloven dat ergste achter de rug is, verwachte rebalancing van pensioenfondsen (JP Morgan: $850 miljard in VS alleen al; =oppassen na eerste week van april), coronanieuws dat piek achter de rug is in o.a. Italië, dat China weer bruist en dat aantal besmettingen in de VS minder dan verwacht oploopt. Meer geloof in op handen zijnde vaccins van o.a. Johnson& Johnson en Gilead, van Trumps mengseltje (=gevaarlijk, nieuwe besmettingsgolven zitten er dik in).
Geloof dat de FED alle koersen kan doen stijgen zoals altijd, FOMO is nog niet dood, buy the dip. Koersen herstellen in een kleine bear markt (zoals we tot nu toe gezien hebben) nog één keer tot een niveau dat de schade terugbrengt tot een draaglijk niveau (IJ in de vierjaarsanalyse). In plaats van verlies nemen vatten de meeste beleggers dan moed om na de tweede of derde val helemaal murf geslagen aandelen maar goedendag zeggen. Men ziet nu bloed door de straten vloeien. Zo erg kan het niet zijn. Over twee maanden gloort een fantastisch herstel.


Iedereen kan zich wel voor de kop slaan en moet op record hoge waarderingen dan kopen, want aandelen hebben haast geen risico zo garandeert de FED op bevel van Trump. Enorm winstherstel tot wel half de niveaus van 2019. Bedrijven gaan helemaal wild investeren, kopen record hoeveelheden eigen aandelen terug en verhogen dividenden. Natuurlijk gaan ze niet op de kosten bezuinigen, dat deden ze al jaren niet en nu zou het wel erg onvaderlandsvriendelijk zijn, net zoals ze daarom bijna niemand hebben ontslagen, waarom zou je als je omzet niet erg veel terugloopt. De consument gaat nu het weer kan tien keer per jaar op vakantie (vooral skivakanties naar Italië zijn in trek door de geboden korting), koopt eindelijk die Tesla van € 120.000 en gaat enkele keren per week uit eten (een klein beetje jammer is dat alleen de pizzeria’s het hebben overleefd) , gaat elke week naar de kapper en dokters hebben het idioot druk met inhaalvraag vanwege even weggestopte kwaaltjes. De verzorgingseconomie groeit als een tierelier met al die re-invaliderende coronapatiënten en andere patiënten die net wat te laat naar de dokter konden gaan.  Dat wakkert natuurlijk de groei flink aan. Explosieve stijging vraag door opgespaarde, uitgestelde consumptie.

Trump, de beste president sinds Herbert Hoover die zo goed zag dat COVID-19 slechts een tamelijk onschuldig griepje was en als eerste het geneesmiddel van anti malaria met nog wat dringend voorschreef aan zijn steeds dwepigere volgelingen, wordt met een landslide herkozen nadat hij heeft gezorgd voor wetgeving die Islamitisch bankieren verplicht maakt: banken mogen geen rente meer vragen op hypotheken en leningen aan bedrijven en particulieren. Aflossen hoeft ook niet meer, alle studieschulden zijn kwijt gescholden. Belastingen worden verlaagd uit besparingen vanwege afschaffing Obamacare. Iedereen ziet dat er veel fake news was rond COVID-19 en dat 99% weer gezond dan wel herstellend aan de slag is gegaan. Natuurlijk kwam er al een vaccin in september 2020, want goed testen was niet nodig.

Dat is allemaal nodig om het meest gunstige scenario van o.a. het CPB in Nederland voor elkaar te krijgen. Onze export krijgt maar beperkt klappen, ook al zakt de vraag in de wereld sterk terug. We kopen gewoon door. Investeringen blijven goed op peil. Deze keer gelukkig geen terugslag door oplopende voorraden vanwege overschatting vraag. Natuurlijk laten we ons niet bang maken voor zo’n virusje. In augustus waren we dat al lang vergeten. Hand in hand kameraden in ons knuffellandje. Nederland betaalt maar wat graag mee aan een soort Marshall-plan om de economieën in Zuid-Europa weer aan de praat te krijgen. Pensioenfondsen hoeven niet te korten, want de rente op Nederlandse staatsleningen is vanwege de BBB- rating in plaats van AAA rating gestegen naar 2%, eenzelfde rente als Italië nu heeft vanwege de ruimhartige toezeggingen van de ECB en straks ook Duitsland/Nederland om tot de laatste cent voor schulden van Italië gemaakt in Europees verband garant te staan.

Misschien gelooft u net als ik dat het hierboven geschetste optimistische scenario zich niet helemaal zo gaat voltrekken.

U kunt zich echter vastklampen aan de FED en de ECB. Die zorgen voor hogere koersen dan gerechtvaardigd volgens de normale economische scenario’s. Zij kopen namelijk onafhankelijk van de fundamentals. De koersen moeten dan hoger zijn dan die fundamentals aangeven. En ze proberen de koersen nog veel verder op te drijven, onder goedkeurende geluidjes van Trump.
Steeds meer beleggers beginnen te geloven dat je je niet tegen die opwaartse trend door oneindig opkopen door centrale banken. Koop toch nu er nog geen all time high is bereikt. Het is een emotionele markt die het zicht op de fundamentals is kwijt geraakt. Een ding weet je zeker: voorlopig kopen die centrale banken oneindig.
Natuurlijk loopt zo’n beleggingsstrategie normaal gesproken verkeerd af. Je moet niet veel te duur kopen als je er niet van uit kunt gaan dat de fundamentals gaan verbeteren.

Voorbeelden van irrationeel hoge koersen door de FED   

zie bijvoorbeeld bij High Yield (onvoorstelbaar bij uitstroom van gelden door particuliere beleggers en waarschijnlijk record groei high yield door downgrades).
de steun van de FED aan investment grade heeft meteen geleid tot onverzadigbare belangstelling
en meer bizar
natuurlijk zijn mortgage backed securities nu niet veiliger dan voor het uitbreken van de coronacrisis. maar als de FED maar genoeg koopt, dan...(koop je beslist geen "waarde ")

.

30 maart 2020

idiote discussie dat bestrijden COVID-19 te duur is, vergelijk de Nederlandse Deltawerken na de ramp van 1953


Ja, wat is dat bestrijden van de financiële gevolgen van corona duur. Bij zeer weinig doden tot nu toe in Amerika. 2200 miljard fiscale stimulering bij nu 2400 doden (gaat naar 100.000+). Dat is nu zo’n 900 miljoen per dode, maar zelfs bij 100.000 doden een flink bedrag.
Maar kijk eens naar het Nederlandse Deltaplan voor het versterken/ophogen van de dijken na de grote watersnoodramp van 1953. Realistisch zou zo’n overstroming als in 1953 maar eens in 50-100 jaar gebeuren. Dat is per jaar minder dan 50 doden. En het kost miljarden per jaar, nog steeds om de dijken te versterken. Dat is toch wel akelig duur per mens. Een mensenleven is dat toch niet waard.
Toch is er werkelijk niemand in Nederland van mening dat we helemaal stapelgek zijn om dit te doen, dat we dat geld beter kunnen besteden en er dan minder zelfmoorden, verkeersongelukken etc. gebeuren.
We hebben gezien dat er enorme schade was door het ondergelopen land, geen oogst. Verwoeste huizen in enorme aantallen. Enorme schade financieel. Enorme schade psychisch. Iedereen was bang onder zeeniveau te wonen, maar die angst verdween door het Deltaplan. Tiendubbel en dwars het geld waard.
  

22 maart 2020

tussen hoop en vrees, het is minder duidelijk of beurzen nog veel omlaag gaan


Op diverse plekken zie je dat er snel een vaccin zal zijn (Gilead bijvoorbeeld), maar deskundigen waarschuwen dat het niet zo snel kan gaan, normaal zou twee jaar zijn. This time is different, korter, maar zes maanden (non educated guess) lijkt me toch wel een minimum.
Verder zijn er hoopvolle geluiden die verbeteringen in de geneeswijze zien. Trump zet in op anti-malaria behandeling, in Nederland praat men over TBC-vaccins, er zijn nog meer mogelijkheden en die zouden op korte termijn enigszins kunnen helpen (van 20 naar 15 dagen op intensive care zou al geweldige vooruitgang zijn).

Beurzen kijken verder naar afzwakking van de groei van het aantal geïnfecteerden. Meevallers zijn mogelijk.

Als dat in Italië gaat afzwakken, zou dat gunstig zijn voor beurzen. Nederland zit net als Italië op 21% stijging per dag. New York tijdelijk hoger (vanwege snelle groei testen).

Mensen kunnen zich exponentiële stijging niet goed voorstellen. Na één week nog niet eens totale ophokplicht kunnen we ons haast niet meer voorstellen dat we zo licht over het coronavirus dachten slechts één week of twee weken geleden. Maar we leren nu snel hoe de coronacrisis te analyseren.

De mondkapjeslanden, die uitgebreid testen en mensen temperaturen) lijken dat voor elkaar te krijgen, maar in Europa is men nog niet zo ver. Social distancing is een moeilijke zaak in het Westen. Supermarkten zijn een soort Russische roulette voor ouderen geworden. ‘Flatten the curve’ roept nu iedereen als een soort ‘may the force be with you’. 

Er is nu een lockdown of iets dat er op lijkt in grote delen van het Westen. De schrik die dat teweegbrengt zal volgende week in New York wellicht maximaal zijn. Overigens zijn de Italiaanse beurzen nauwelijks meer gedaald dan andere Europese beurzen, hetgeen vreemd is gezien de veel massievere maatregelen en de failliete Italiaanse overheid die voor tientallen procenten overheidstekort de economie nog enigszins overeind moet houden en à la Griekenland gered moet gaan worden (iedereen slikt dat nu even als zoete koek, maar Wilders staat straks, als de corona-uitbraak enigszins is bedwongen, vast wel klaar om die spaghettivreters eens mores te leren: hij zal roepen: eigen land eerst, Nederland heeft ook veel steun nodig; deze reactie is onzeker, tijden van crisis dempen polarisatie/ populisme enorm).

 De economische verwachtingen zijn in een dramatische val terechtgekomen, harder dan ooit eerder gebeurde. Tot ruim een week geleden dacht de helft van de economen dat de VS niet in een recessie zou komen en de economen die dat wel dachten zagen maar een beperkte daling van de groei. Dat is nu behoorlijk veranderd. Sommigen denken dat de paniekknop is ingedrukt, ik denk van niet.


De verwachtingen lijken nu meer realistisch te zijn, al is het geweldige herstel voor het derde en vierde kwartaal nog zeer kwetsbaar voor neerwaartse bijstellingen. De klap in het tweede kwartaal met faillissementen, kredietrampen moet haast wel nog enige tijd doorwerken, vooral als de lockdownperiode tot augustus of langer duurt en er daarna eerst nog een periode met beperkte ophokplicht volgt. Bedrijven zullen nog wel even extra voorzichtig zijn met investeringen en met alle geweld eerst even wat cash willen opbouwen.

Interessant is tegen welke voorwaarden bedrijven gered gaan worden door de overheid. Deze keer krijgt consument de poet, het bedrijfsleven moet waarschijnlijk relatief bloeden (voor het eerst sinds 1981). Blijft er dan iets over voor aandeelhouders? Worden bedrijven die bijna al hun vrije cashflow ingezet hebben voor terugkoop eigen aandelen (bijvoorbeeld luchtvaart) extra gestraft?  Wat doet men met bedrijven die flinke salarisverhogingen voor hun top aan implementeren zijn (zoals bij Goldman Sachs)? Worden het reddingen als bij Fannie Mae (overheid legt zeer lang beslag op winsten, aandeelhouderswaarde vrijwel 0)? Of als bij ING (terugbetaling lukte betrekkelijk eenvoudig, maar was wel loden last, herkapitalisatie op beurs was onvermijdelijk (daarna pas grote winst voor aandeelhouder))? Is de crisis zo kort dat de pijn na een jaar weg is voor de sterke bedrijven? Positief lijkt dat de meeste banken met wat extravagante hulp van centrale banken het deze keer zouden kunnen redden, al zal de stroppenpot even met catastrofale bedragen moeten worden verhoogd. Zelfs als een bank op marktwaarde geen vermogen meer heeft, kan herstel toch wel mogelijk zijn, zo leerde men bij de financiële crisis in de VS na 1990, de tequilacrisis.


Problematisch is dat we overal horen dat je moet kopen omdat het coronabloed door de straten vloeit. De crisis duurt maar even en er komt nooit eerder vertoonde fiscale en monetaire stimulering.  

Dat heeft veel te vroeg aankopen uitgelokt van flink gedaalde aandelen. Dat is nog steeds een teken dat de markt niet gecapituleerd heeft, dat het beleggingsverhaal nog negatiever kan worden. Ja, de economie wordt gered, maar met toch nog grote kleerscheuren voor het bedrijfsleven. De beursschade is nog behoorlijk kleiner dan in 2008/9 terwijl de economische schade misschien erger is.

Toch blijf ik nu periodiek mondjesmaat bijkopen, want je moet tevreden zijn met zo’n lage koersen. AEX 600 was goed te verdedigen om niet bij te kopen, maar AEX 400 niet (alhoewel iedereen precies andersom geadviseerd werd: koop toch bij AEX 600 en nu op 400 word je zeer nadrukkelijk op de risico’s gewezen). Wie weet stijgt het aantal besmettingen ineens niet meer exponentieel, vindt men geneeswijzen die de coronaschade wat indammen.  

19 maart 2020

1929, maar we hebben geleerd


De val van top van beurzen in februari lijkt het meest op de val na de krach van 1929 en de ergste dagen van de Lehman crisis in 2008.
(in 2020 begon het net als in 1929 met twee monsterdalingen)

In 1929 kwam er spoedig een flink herstel dat tot in 1930 duurde waarna een nog veel grotere val optrad en ook in de paar jaren erna waren er grote dalingen van de koersen met tussentijds flink herstel. De FED hielp niet en pas onder Roosevelt kwam er forse fiscale stimulering.

In 2008 kwam er veel sneller hulp van FED en fiscus, waardoor er geen depressie kwam. De centrale banken bleven daarna maar verder stimuleren, fiscale stimulering was echter op tot 2018. De eurocrisis dempte de groei, maar die van China hielp juist weer tot ongeveer 2016.

In 2020 kwam er veel sneller en veel meer hulp dan in 2008, maar de problemen zijn nu veel groter. De groei in het tweede e vermoedelijk ook derde kwartaal van 2020 zal veel negatiever zijn dan in 2008. Het economisch leven ligt veel meer stil, maar er is lang niet zo’n financiële crisis als in 2008/9 met een kredietmarkt die geen enkel idee had wat iets waard zou moeten zijn. Er komen in 2020 waarschijnlijk wel de nodige kredietproblemen, maar die hoeven niet zo ontwrichtend te zijn als in 2008 wanneer de coronacrisis niet te lang aanhoudt (na augustus minder wordt en er een vaccin beschikbaar is rond kerstmis of maart 2021)

 De economie moet stilliggen anders komt er door het coronavirus een drama in de gezondheidszorg, waarbij de meeste ernstig zieke patiënten niet meer geholpen kunnen worden. Deze lockdown is niet lang op te brengen, vooral niet voor de jeugd. Daardoor zal het virus nog enige tijd de kop op blijven steken. Positief is wel dat een vaccin eerder dan normaal ter beschikking al komen, niet na 2 tot 3 jaar, maar ik denk binnen een jaar. Er lijken ondertussen ook behandelingen komen die enigszins tot redelijk zullen gaan werken voor heel wat mensen, waardoor totale lock down wellicht niet lang nodig is.

Als een vaccin wel 2+ jaar weg is en er ondertussen geen verzachtende behandelingen komen maar mutaties van het virus dan kan een en ander veel erger worden en blijven we in het 1929-scenario met elk jaar grote dalingen van beurzen met af en toe flink herstel.

Ondertussen heb ik het eerste teentje uit onze te hoge liquiditeiten in de markt gestoken met aankoop van een sterk tech aandeel en sterk afgebrand aandeel. Ja, dat was niet op het diepste punt, maar je moet tevreden zijn dat je eindelijk weer eens tegen een niet te dure prijs aandelen kunt kopen. Over enkele jaren zullen de koersen wel hoger zijn en kan ik weer van de dividenden genieten. Ik hoop dat de daling eerder stopt dan in 1929 omdat er nu meer hulp is van overheden en centrale banken.

De rente op staatsleningen stijgt ondertussen voortvarend tegen de renteverlagingen van de FED en enorme liquiditeitsinjecties en stijgende risicoaversie in. Het is zonneklaar dat overheden enorm moeten gaan lenen en daarmee een staatsschuld gaan opbouwen die in de eurocrisis als te zorgelijk werd geacht. Het bedrijfsleven zal ook zwaar moeten gaan lenen en dat bij banken die enorm moeten gaan reserveren voor verliezen op kredieten (=steun van centrale banken en misschien overheden onvermijdelijk, anders gaan te veel bedrijven failliet).

Trump beloofde $850 miljard aan steun en Mnuchin zei dat dit eerder $1200 zou gaan worden en leden van de FED riepen dan $2500 miljard nodig is (ongeveer in lijn met Nederland dat plannen voor € 10-20 heeft en in ieder geval geen problemen heeft om tot € 90 miljard te gaan).   

15 maart 2020

Is er nog wat verstandigs op te merken


Velen doen van schrik in hun broek, kopen dat af met het inslaan van grote hoeveelheden toiletpapier. Dat helpt natuurlijk niet zo heel erg veel.

Is er genoeg ellende verdisconteerd? Het zou kunnen, maar ik denk nog van niet. De helft van de economen ziet nu een recessie in de VS, dat horen er meer te worden. Een diepe recessie moet men gaan zien, niet iets dat zo voorbij is met inhaalgroei. Dan pas kan het gaan meevallen tenzij er wonderen gebeuren (vaccin, geneesmiddelen binnen enkele maanden, snel succes van quarantaine etc.)

Er gebeuren te vel onvoorspelbare dingen. Waarom stijgt de rente ineens en daalt de goudprijs? Hoe moet je nu je risico’s afdekken, als zelfs de safe havens niet meer werken? Dan dreigt nog meer afbouw van risico (aandelen, credits, grondstoffen, vastgoed etc.)

Ernstige kredietproblemen voor vooral kleinbedrijf; run op kredietlijnen, banken gaan die beperken

Massale ontslagen in diverse sectoren
Onzekerheid
Ouderen die bang zijn en bol staan van aandelen
Te weinig intensive care in VS


Trump is met enkele met coronavirus besmette personen omgegaan o.a. in zijn lustoord Mar a Lago, maar testte gelukkig negatief voor coronavirus. Hij staat voor de moeilijke beslissing om het land dicht te gooien en zo een flinke recessie te creëren en daardoor de verkiezingen zelfs van een volgens hem zo goed als dode Biden te verliezen. Als Trump te weinig maatregelen neemt, dan dreigen er letterlijk grote rampen.

Mish, https://moneymaven.io/mishtalk/economics/how-much-recession-warning-did-you-expect-DofxP3jx60S2n-AR5FHusw die de mythe doorprikt dat de aandelenmarkt een jaar van tevoren een recessie voorspelt. Nee dus. Niet in 2020 en niet de vorige keer eind 2007.
Ik had daarvoor vorig jaar gewaarschuwd. Ik stelde dat daling van de beurzen samen zou gaan met een voldoende grote val van vertrouwen en bijna meteen een recessie zou veroorzaken. Zonder schok zou er met goede kans geen recessie komen voor de verkiezingen

Recessie door schokken lijkt nu inderdaad te gaan gebeuren, al had ik natuurlijk niet iets als een coronavirus voorspeld. De obligatiemarkt had overigens wel op tijd gewaarschuwd (omgekeerde rentestructuur), maar net als bijna altijd is die waarschuwing in de wind geslagen. Ja, wie had dit nu kunnen verwachten. Inderdaad, dit had ik ook niet verwacht, maar einde cyclus is de economie gevoelig voor schokken. Een coronavirus hoort de groei maar tijdelijk te drukken, maar dat zou behoorlijk kunnen tegenvallen. Fiscale stimulering in de VS stuit op een nu al groot begrotingstekort, al stijgend bij meer dan 2% economische groei. Bedrijfsschulden zijn veel te hoog geworden na veel te veel en te dure inkoop eigen aandelen in plaats van gezonde investeringen en een ogenschijnlijk te sterke balans te maken (die in goede tijden zorgt voor achterblijven op de beurs). Kleine bedrijven zitten plotseling in de klem, banken zijn niet happig nu het kredietrisico flink op te voeren.
In slechte tijden zie je hoe snel de koerswinsten uit de goede tijden verdampen. Het is nu wel heel erg snel gegaan. 

Er wordt gerekend op inhaalgroei als de pandemie bedwongen lijkt. Zo lang er geen vaccin is, zal men echter voorzichtig moeten blijven. Toerisme etc. zal nog wel een tijdje zwaar in de klem zitten. Kan je nog wel terug, als ter plekke ineens weer een corona-opleving komt na een eerder sein veilig. De intensive care capaciteit is onvoldoende in veel landen, waaronder de VS en Nederland (er is veel minder capaciteit dan in Italië). Er zijn aanbodproblemen en vraag is verdwenen voor bepaalde diensten en sectoren.

Aandelen zijn nog steeds niet goedkoper dan twee jaar geleden, terwijl in o.a. Europa de winsten per aandeel niet gestegen zijn. Winsten gaan nu waarschijnlijk dalen en koerswinstverhoudingen bereiken in dat soort situaties voorlopig niet meer de oude hoogtes. Het vertrouwen is aangetast, vooral van ouderen en die bezitten relatief veel aandelen. Waarom zouden winsten in Europa ineens langdurig mooi gaan stijgen, terwijl dat al zo lang niet meer echt gebeurde over periodes van 5+ jaar.
Dividend moet hoger zijn dan rente om risicomijdende beleggers over de streep te trekken.
Is het een mythe dat de FED altijd de aandelen omhoog krijgt? Misschien, zegt Jim Bianco, je zou komende tijd lelijk teleurgesteld kunnen raken over hoe weinig de FED de koersen omhoog kan krijgen, onmachtig als ze is tegen het coronavirus.

Na 2008 lukte het, je moest wel geduld hebben overigens, maar Europese bankaandelen en diverse andere waarde-aandelen zijn niet meer teruggekomen op de oude hoogtes. Iets dergelijks is mogelijk als er breuken in de tijd zijn. Je zag het recent met winkels. Wat is bijvoorbeeld Wereldhave en het vroeger superveilig geachte Unibail Rodamco Westfield toch enorm gedaald.

Wat een rare olieruzie tussen Rusland en Saoedi-Arabië. Men wil andere landen lesje leren. Rusland moet naar OPEC luisteren, schalieolie in de VS moet naar Rusland luisteren. Saoedi-Arabië heeft door laten rekenen wat er gebeurt bij olieprijs van $12-20.  

Het zou een breuk in de tijd zijn als men inderdaad geen (reële) winst- en dividendgroei zou gaan verwachten, o.a. door meer inflatie vanwege deglobalisering en hogere kosten voor o.a. gezondheidszorg en daarmee noodgedwongen veel minder inkoop eigen aandelen.   Dan moeten dividenden echt veel hoger zijn dan de rente, wil het voor risico gecorrigeerd aantrekkelijk zijn om in aandelen te beleggen.

het kan natuurlijk meevallen

Trump wil koersen omhoog bluffen
De FED gaat all in
men komt met fiscale steun, kredietgaranties, betaalde werktijdverkorting etc.
rebalancen zorgt voor grote aankopen van pensioenfondsen
Zomer komt, sociale onthouding werkt in Azië en die mondkapjes houden besmetting anderen tegen

12 maart 2020

paniek verergert


En die daling van maandag was onvoldoende. Een olieschok + kredietschok hoort meer dan 10% koersschade op te leveren.
Trump begint langzaam te beseffen dat het coronavirus geen hoax is, maar een echt probleem, speciaal voor ouderen en zwakkeren, niet helemaal zijn doelgroep, maar toch. Het virus laat zich niet afbluffen door Trump. Ondanks de enorme kennis van Trump over het virus die de grootste experts paf deed staan (vanwege zijn onkunde, maar dat begint hij nu pas te beseffen), worden er nu wat meer maatregelen getroffen. Het is allemaal de schuld van Europa, anders was er niets gebeurd.
Dat boezemt nog steeds geen vertrouwen in bij beleggers. Er moeten meer maatregelen genomen worden zoals in China en Italië. Zelfs Goldman Sachs moet nu toch gaan voorspellen dat economische groei negatief wordt.

Mnuchin weet het: er moeten zo veel mogelijk maatregelen genomen worden om de economische pijn te verlichten, de verspreiding van het coronavirus is niet te stoppen. Men neemt toch maatregelen om verspreiding te stoppen, want men wil nog niet van opa en oma en zwakkeren af. Dat kost eigenlijk veel te veel in de ogen van Trump en daarom moeten degenen die het hardste economisch getroffen worden zoals biljoenairs met veel aandelen geholpen worden met belastingverlagingen.

Aandelenbeurzen lijden enorm van het afbouwen van speculatie op basis van onbegrensd geloof in hogere beurzen vanwege de FED en Trump. Gamma versnelt de neergang. Veel bedrijven moeten hun vermogenspositie gaan versterken door emissies in plaats van terugkopen aandelen.

Alle koerswinsten sinds het aantreden van Trump zijn nu bijna verdampt. Wat sterke Trump economie. Trump kende twee bear markten op de beurs (2018 en 2020), hij is nog erger dan Carter (dat is in ieder geval nog een nobel mens, al zat het hem als president niet mee).

Maar beurskoersen houden eens op met dalen. Op zeker moment moet men tevreden zijn dat men zo goedkoop mag kopen (zelf denk ik aan 380-400 voor de AEX en 2000-2250 voor S&P500, maar misschien is dat te hebberig)

10 maart 2020

overpeinzing


Ineens een bloedbad door paniek rond het coronavirus verergerd door een olieruzie tussen free rider Rusland en OPEC-meester Saoedi-Arabië. Ongekende daling van de Amerikaanse rente op staatsleningen en ongekend harde stijging van BBB leningen van oliebedrijven (zogenaamd investment grade, tenminste als de olieprijs niet al te laag blijft). De snelste daling van top tot bear markt (13 dagen, dit brak het oude record van 42 dagen in 1929. In 1987 was de beurs vanaf augustus aan het dalen, vrij langzaam tot de crash kwam).

Tot maandag was het sentiment nog niet echt bearish. nu begint het ergens op te lijken.

Credit spreads waren nog niet veel opgelopen. Credit spreads waren beslist niet de canary in the coal mine. Nu drukken de credit spreads, liquiditeitsproblemen, te hoge schuldenlasten o.a. de Amerikaanse economie in een recessie. 

De bestrijdingsmaatregelen voor het coronavirus zijn overigens al voldoende om een recessie te krijgen. Het wordt kennelijk een grote daling van het BNP. Hopelijk kort, maar als de credit markt tegenwerkt, het vertrouwen om te investeren weg blijft, kan het toch wel enige tijd duren. De winstverwachtingen zijn nog vrijwel niet aangepast aan de corona-ellende.
Goud biedt bescherming, maar eventjes niet. Men zegt dat dit komt door verkopen om aan margin calls vanwege verliezen op andere zaken te voldoen.

Er lijkt nu sprake van een recessie, daling van de investeringen en een grote schok met waarschijnlijk nog meer schokken. Meestal staat daar een daling van de koersen van ongeveer 40% voor. Maar deze keer is er meer geloof dat de daling tijdelijk is en dat er grote steun komt van centrale banken samen met fiscale stimulering.   

5 maart 2020

coronavirus en herstel bosbranden

even voorzichtig in Dubai. Kapje opzetten gekocht in Murwillumbah ter bescherming tegen landbouwgiffen. En tegen mensenmassa's in Dubai.
In Queensland, de Sunshine State van Australië, bekijkt men het uiteraard zonniger
En je moet het herstel van moeder natuur niet onderschatten. Het herstel van de bosbranden in Australië is prachtig. Hieronder een plaatje uit de verbrande bossen bij Drake. Op die zwarte basten groeit ineens van alles. Blaadjes etc.

terug uit down under

De voorspelde correctie is inderdaad opgetreden. Het coronavirus is hard aan het toeslaan. Boomers en de nog oudere silent generation dreigen beslist niet OK meer te zijn. Volatiliteit scherp omhoog en dar versnelde de neergang, maar ook het herstel van gisteren (vooral dankzij de val van de kansen van Bernie Sanders).
Is de huidige correctie genoeg? Dat zou me zeer verbazen.Er moeten draconische maatregelen getroffen worden zo laat China zien. Italië begint nu ook. De valpartij van de koersen in China was verrassend beperkt. Idem voor Zuid-Korea. Een technische recessie wordt voorspeld met vrijwel gegarandeerd sterk V-herstel nog dit jaar inclusief onmatige stimulering van centrale banken. Een V-herstel kan alleen als eerst de economische groei ver terugvalt.

De verwachtingen zijn erg hoog en men bagatelliseert de gevolgen van het coronavirus. De Spaanse griep en Sars waren niet erg voor de beurzen. De creditmarkt signaleert nog steeds geen recessie (de staatsleningenmarkt wel).
Het kan nog geruime tijd duren voor de epidemie op haar hoogtepunt is (2021 en niet over een of twee maanden) en het virus kan muteren zodat het ook in 2021 kan toeslaan. Seattle wordt een soort Wuhan, zo dreigt. Toerisme krijgt enorme klappen. Geen goed klimaat om eens lekker te gaan investeren. Kostenbesparing wordt aantrekkelijker met bijbehorende ontslagen.
Paniek ligt voor de hand, vooral in de VS, waar veel zieke mensen noodgedwongen al besmettend doorwerken en waar men uitermate moeilijk deed over testen.