Pagina's

28 juni 2020

misschien toch een koersreactie in deze 'unprecedented' tijden


Er lijkt een koerscorrectie op gang te zijn gekomen door naar men zegt het toch weer verslechterende coronanieuws in vooral delen van de VS, waardoor er wat meer twijfel komt aan het V-herstel van een heropening van de economie die de beurzen lijken te beloven. De handelsoorlog van de VS met China lijkt te escaleren, o.a. omdat China het zat is zo negatief afgeschilderd te worden en wat betere pers/ minder dreigementen over softwarebedrijven eist zo vlak voor de Amerikaanse verkiezingen (Trump moet dus inbinden). Of misschien komt het gewoon door het te veel oplopen van de koersen waardoor er weer eens een reactie komt.
Goud lijkt voorlopig een veiligere belegging dan aandelen, maar er kunnen wat wolkjes aan de beleggingshorizon voor goud zijn als de dollar plotseling zou opveren, wat niet zo onwaarschijnlijk lijkt.

Trump lijkt een beetje heel erg de regie kwijt over wat hij moet zeggen om (stemmende) kiezers enthousiast te krijgen. Dat zwaaien met een bijbel tegen weggejaagde anti-racisme-demonstranten was zeer ongepast, hij kreeg zijn aanhangers in Tulsa onthutsend weinig enthousiast, zijn twitter-oproepen vallen bij o.a. onafhankelijke stemmers meer dan normaal verkeerd. Hij leest de tijdgeest ineens minder feilloos (= hij wordt waarschijnlijk niet herkozen, zonder nieuw elan dreigt hij zelfs verpletterend verslagen te worden). Net als de columnist moet hij net iets te ver gaan in boute beweringen, maar hij moet weten hoe ver hij te ver kan gaan. En dat laatste lijkt hij niet meer goed aan te voelen (net als in Nederland Johan Derksen met plotseling uitermate verkeerd vallende grappen over Akwasi en dan tot overmaat van ramp een uur lang op TV tegenover een gewiekste (gekleurde) advocate gezet te worden die totaal de vloer met hem aanveegde (een enorme prestatie uiteraard, maar de programmamakers hadden de arme man wel iets beter kunnen beschermen (ja, de omgekeerde wereld waar de niets vermoedende witte man te zwaar wordt aangevallen, omdat hij onvoldoende aanvoelt dat het witte privilege leidt tot ongelooflijk uitgebreide kleine en grote discriminatie tegenover de gekleurde medemens en dit onverwachts niet meer zo automatisch getolereerd wordt (vergelijk metoo))).

Een democratische overwinning is onvoldoende ingeprijsd, leidt normaalgesproken tot doldrieste belastingverhogingen voor rijken en bedrijfsleven. En nee, dat gaat niet meevallen als de democraten overduidelijk winnen. Net zoals een overwinning van Labour op Johnson in het VK ook geleid zou hebben tot enorme beleidsaanpassingen (dat gebeurde niet en het VK gaat nu onverstoorbaar op een andere manier het Brexit/corona-moeras in).

 De economische cijfers zijn ongekend (unprecedented) moeilijk te interpreteren. Enorme transferbedragen van de overheid, enorme speciale steunoperaties om werkloosheid te bestrijden. Hierdoor is volkomen onduidelijk hoe goed het herstel is door heropening van de economie. Enorm aantal initial claims voor werkloosheid, enorm tegenvallend, maar onduidelijk is hoe dit de werkloosheidcijfers beïnvloedt. Enorme schommelingen in groei beschikbaar inkomen, want de steunoperaties zijn niet rustig over de tijd verspreid.

Zoals ik het bekijk is men iets te optimistisch geworden over het herstel van de economie, omdat de FED de koersen zo veel heeft opgepompt. Oudere mensen blijven zeer voorzichtig en jongeren zien dat het wel beter gaat, maar niet echt goed, eerder echt niet goed. Starters (jongeren) kunnen weer terecht op de huizenmarkt (afgelopen week goede verkoopcijfers, alhoewel de stijging van het antal hypotheken om een huis te kopen wat lijkt te haperen) en daar gloort echt herstel, want ouderen zijn meer geneigd om te verkopen. Maar toerisme, dat gaat nog een tijd slecht.

Ondertussen koopt men zich blauw op internet en verzamelaars lijken haast niet meer te houden (zoals ik als postzegelverzamelaar heb gemerkt).  Dit lijkt ook een teken van een veranderende tijdgeest. Dat wijst op relatief meer loongroei en minder winstgroei.

Het coronavaccinnieuws is gunstig, er zou misschien al voor de presidentsverkiezingen in november een vaccin gereed kunnen zijn, roepen sommigen (steeds meer). Toch weer iets om het optimisme gaande te houden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten