Pagina's

8 januari 2022

het nieuwe jaar is begonnen met narratieven over vertrouwde angsten met bijbehorende bewegingen

 Maandagochtend werd ik al heel vroeg opgeschrikt door gemorrel aan mijn voordeur. Geen poging tot inbraak maar de bezorging van de NRC. Die is sinds maandag een ochtendkrant geworden. 

Ik wist dat, ik was verwittigd over deze move van NRC, maar toch.

Zo was het natuurlijk over wat de FED zou gaan doen. Die hadden al rond getoeterd dat ze QE gingen afbouwen en dat daarna de rente verhoogd ging worden. Hogere inflatie was niet tijdelijk, maar ergens gaat die wel dalen in 2022. Maar het is zorgelijk geworden voor de FED. Ze worden weer dapper, beloven noeste maatregelen als de inflatie stoute bewegingen maakt in 2022. De markten schrokken zich lam dat de FED nog meer vervelende dingen gaat doen als de inflatie te hoog blijft. Niet alleen QE afbouwen maar zelf QT, quantitative tightening, terugbrengen van het balanstotaal van de FED. En misschien nog meer renteverhogingen dan ze hadden aangegeven in hun dots van de FED- lieden die over de rente beslissen. Niet het verwachte patroon van renteverhogingen van 0,25% per kwartaal, maar af en toe nog meer. Niet dat ze dit gaan doen, maar ze moeten de markt duidelijk maken dat hoge inflatie niet echt getolereerd wordt.  Natuurlijk gaan ze niet zorgen voor een omgekeerde rentestructuur (behalve wat er nu al is, rente 20 jaar lager dan 30 jaar rente).  Dat leidde altijd tot economische ravage en dat is echt nog niet nodig en dat straalt de FED ook uit.

De 10 jaar rente is uitgebroken boven de 1,7% in de VS en dan is het mis volgens de chartisten. 2% dreigt dus. En dat raakt de superdure aandelen. Die lage er vaak toch al niet goed bij sinds half februari, maar de grote jongens hadden nog weinig last van dat vervelende narratief van de FED. Maar er zijn plotseling vele nieuwe slachtoffers op de aandelenmarkt (o.a. mijn lievelingen ASML en DSM).  2022 is begonnen met winsten voor waarde-aandelen (zoals financials en energie en dividendaandelen)  en verliezen voor groei-aandelen ( de ARK ETF's zinken nog verder).

Of dit allemaal doorzet, is uiteraard volkomen onduidelijk. Vroeger had je scenarioanalyse over wat er kan gebeuren. Nu checkt men de narratieven. Het nieuwe geld belegt volgens narratieven. Dat is slecht Nederlands voor kletsverhalen. Verhaaltjes. Verhalen die plotseling anders worden. Hoe mooier het verhaaltje, hoe meer men er in gelooft. In extreme mate geldt dit nu voor crypto en NFT;s. Daar was het grote geld te verdienen geweest in de afgelopen jaren. Ze zijn schaars en NFT's zijn uniek. Crypto is natuurlijk helemaal niet schaars, de omvang van alle crypto's bij elkaar groeit vele malen harder dan de geldhoeveelheid. Diverse overheden geven al aan dat het absoluut onvergeeflijk zou zijn als hun fiat munt vervangen zou worden door een crypto ding. Die worden dan echt verboden zoals goud in de VS in de jaren 30. Nu zal dat dan wel niet gebeuren, maar die overheden zullen met crypto munten komen waarbij het geen vermogen kost om ze te gebruiken. Bitcoins zijn betaalmiddel in El Salvador, maar in andere landen is het echt ontzettend veel goedkoper om te betalen met ouderwets geld via de bank. Vooral in de EU is dat overduidelijk. Maar blockchain is natuurlijk een geweldige technologie. Niet schaars. Nog niet goedkoop. Ongekend risicovol. Ongekend winstgevend (totdat het voorbij is).

Het narratief voor crypto was dat heel veel nieuwe institutionele beleggers het licht hadden gezien en na 1 januari zich vol zouden gaan laden met crypto. Maar dat is nog niet gebeurd. Het kan nog komen natuurlijk, maar het alternatieve narratief is dat hogere rente een heel slecht narratief is voor crypto. De aangegeven grens voor bitcoin van 42000 door Elon Musk is bereikt, net zoals de neergang begon vanaf de aangegeven 69.000 van Musk. Een heel vervelend narratief ineens als de bitcoin duidelijk onder 42 000 komt. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten