Pagina's

2 januari 2022

overpeinzingen: aandelen in 2022

 Er zijn natuurlijk tal van zorgen, de wall of worry is net als bijna elk jaar hoog.

Inflatie staat op de eerste plaats van zorgen. Maar daar maakt de aandelenbeurs zich i mijn ogen te druk over. Als de inflatie inderdaad daalt zoals waarschijnlijk is en enigszins gaat stabiliseren, is dat geen probleem voor de aandelenbeurs. Voor de rente ligt dat anders, het niveau waarop de inflatie lijkt te gaan stabiliseren lijkt iets te hoog en de olie- en voedselprijzen lijken te hoog te blijven om het huidige idioot ruime monetaire beleid voort te zetten. Maar het monetaire beleid moet ruim blijven op straffe van een onbetaalbare klimaatcrisis.

Het terugbrengen van QE is juist vaak te veel een zorg bij de rente en te weinig bij de aandelenbeurs geweest. Dit kan wel degelijk een 15-20% correctie op de beurs veroorzaken in 2022, maar hoeft de rente niet boen 0 te brengen in Duitsland.

Geopolitieke zorgen zijn er altijd en als er niets erg egrs gebeurt, hoeft dat niet erg de koersen te beïnvloeden. Iets is meestal niet zo erg als de economie niet in recessie komt. Dan wil men er wel doorheen kijken. 

Een recessie is onwaarschijnlijk in het Westen in 2022 en ook niet erg waarschijnlijk in 2023. De voorraden moeten aangevuld worden en de surplusbesparingen zij nog lang niet uitgegeven. Vooral niet als de winst op cryptomunten wordt meegteld.

Dat houdt ook in dat de winsten in 2022 mee kunnen vallen, ook al is de producentenprijsinflatie erg hoog (dat is een serieuze aanslag op de winstmarge voor veel bedrijven). In de VS wordt 8,6% stijging van de winsten (een jaar vooruit) verwacht en dat is minder dan de ruim 11 die we na 2020 gewend waren. Het is een soort automatische reactie van analisten op hoge winststijging in het jaar ervoor, die uiteraard niet herhaald kan worden. Maar er was gemiddeld geen reden om beneden gemiddelde winstgroei te verwachten als er geen recessie komt. De correlatie met te hoge winstgroei was er vrijwel niet. 

Er wordt in min ogen in o.a. de VS niet te overdreven positief gehoopt op hoge winstgroei. Die winstgroei is meestal lager dan de analisten roepen. Als dat niet zo is, dan is dat een meevaller voor de markt. 

Door het hoge gewicht van technologie en nieuwe bedrijven is er voor marktkapitalisatie gewogen een mooie winstgroei mogelijk in vergelijking met de nominale groei van het BNP.

Of aandelen het goed gaan doen in 2022 hangt vooral ervan af of men positief wordt over 2023 en 2024. Nu denkt men daar betrekkelijk neutraal over. De fiscale impuls en monetaire impuls kan tegenvallen bij een erg royale overwinning van de republikeinen. Vanuit China kan er allerlei onheil komen. Een vastgoedcrisis zorgt bijna altijd voor zwaar tegenvallende economische groei. Maar in China denkt men de economische groei nog steeds tamelijk eenvoudig te kunnen sturen richting 5,5-6%. En dat komt al decennia helemaal volgens plan uit. 

De mogelijke meevaller zit in hoger dan verwachte groei van de productiviteit., zoals logisch is bij zo veel nieuwe technologie. Nieuwe investeringen lijken goedkoop bij de huidige rente, zelfs als die 1% hoger wordt. Er gaat meer geïnvesteerd worden in de komende jaren om alle knelpunten in het aanbod weg te werken. Meestal is dat goed voor winstgroei.

De gevaarlijkste tegenvaller zit denk ik in tegenvallende verwachtingen voor de aller waardevolste bedrijven, zoals de FANG-aandelen en Tesla, Nvidia, ASML. Die trekken de nu de hele beurs omhoog, maar omgekeerd kan ook. Sinds half februari zijn steeds meer aandelen in de versukkeling geraakt. De meeste niet erg, maar toch een behoorlijk aantal wel erg. Dat snode lot kan ook de grote jongens trefen. De verwachtingen zijn daar torenhoog en hoe kunnen zulke grote bedrijven nog harder groeien, daar is een grotere wereld voor nodig. 

Het metaverse moet die grote jongens redden en wie weet kan dat ook. Men heeft hoge verwachtingen voor Apple en natuurlijk ook Meta Facebook. Het is dus wel degelijk mogelijk dat het weer crescendo gaat met de FABG-aandelen, maar het begint wel riskant te worden.

Tja, alles bij elkaar een saaie 5-10% stijging van de beurs verwacht, met wel een coorrectie van 10%+ tussentijds. De koerswinstverhoudingen horen te dalen in deze fase van de cyclus, maar de winsten hren te stijgen. Geen explosieve stijging van de beurs (wat vaker voorkomt dan 5-10% stijging) en geen grote daling van de beurs (wat helaas ook vaker voorkomt dan 5-10% stijging)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten