Pagina's

8 januari 2023

meer optimisme op beurzen ondanks meer recessiesignalen

 We hebben een bruisende start van het nieuwe jaar gezien, geen ongebruikelijk fenomeen. Chartisten zijn weer wat optimistischer geworden. Diverse grote losers van 2022 straalden in de eerste week. High Yield doet het in mijn ogen ook verbazend goed (totdat...). 

De banencijfers van de VS werden als Goldilocks beoordeeld. Betrekkelijk sterk, maar met zwakke trends. Temps, uitzendkrachten in de min, de banengroei zit vooral in tijdelijke banen. Men vertrouwt het birth/death model niet dat altijd een flink aantal banen toevoegt, ook al was dit in het verleden meestal terecht.  De werkloosheid daalde tot een nieuw dieptepunt, ook de brede werkloosheid U6 daalde naar laagtepunten. Participatiegraad omhoog. Maar afzwakkende loongroei, vooral inclusief herziening van voorafgaande maanden. D.w.z. slechts heel langzaam afzwakkende banengroei op jaarbasis en betere vooruitzichten op disinflatie.

De ISM non manufacturing kwam binnen benden de 50, een bittere teleurstelling met nieuwe orders op 45, een overduidelijk signaal, samen met de PMI's van de VS, dat de economie richting recessie is gegaan. Start denk ik in tweede kwartaal. 

 Na 15 stemmingen lukte het eindelijk om een speaker te kiezen in de VS. Hij heeft de laatste stemmen duur moeten kopen met allerlei concessies. Als hij stout is, kan met een speciale stemming gemakkelijk weggestuurd worden. Het verhogen van het schuldenplafond (rond juli 2023 weer nodig) wordt een haast ondoenlijke zaak, coronamaatregelen financieren ook . Het financieren met omnibus voorstellen wordt ook zo ongeveer afgeschaft en dat maakt aannemen van heel wat plannen van de overheid moeilijker. 

De inflatiecijfers in Europa daalden meer dan verwacht in o.a. Duitsland en Frankrijk. Desondanks houdt de markt vast aan een ECB-rente van 3,5% in september 9door het kerstoffensief met 0,5% gestegen),

 De marktprijzen van het moment voor elektriciteit en aardgas zijn enorm gedaald in Europa, vooral vanwege de hittegolf, de LNG van Wilhelmhaven en genoeg wind.. LNG prijzen lijken niet te exploderen vanwege de extra vraag van Europa, voorlopig althans. Transportkosten zijn enorm gedaald. Dat is goed nieuws voorde energierekening maar ook voor de prijs van voedsel. Grondstoffenprijzen van voedsel zijn eindelijk overtuigend aan het dalen op de wereldmarkt. 

De lange rente is op dat Goldilocks nieuws (niet voor Poetin natuurlijk) weer gaan dalen. Zo lang men in de gruwelverhalen over hun snode plannen gelooft van de centrale banken, geloven in een  pivot voor wappies is,  is er weinig hoop op veel verdere daling van de lange rente. Het wachten is op meer goed nieuws over inflatie en slecht nieuws over de economie. Gundlach, een topgoeroe voor de rente,  zegt dat de FED no way de rente boven 5% mag verhogen van de markt en de markt is nu eenmaal de baas. D.w.z. de rente verhogen in februari is nog kinderspel, daarna moeten ze toch wel extra uitleggen waarom ze vinden dat de werkloosheid zo veel moet oplopen. Want dat zorgt helemaal niet meer voor zo veel minder inflatie, want lagere en dus duurdere productie (deze theorie is populairder aan het worden, ik lees het steeds vaker). Vooral als het schuldenplafond niet verhoogd wordt in juli zal de FED flink moeten verlagen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten