Pagina's

26 maart 2023

FED kiest voor recessie om inflatiemonster te temmen ondanks bankencrisis

 De FED verhoogde afgelopen week de rente met 0,25% zoals ok ingeprijsd was. Sinds de tijd van forward guidance (1994) is dat altijd zo (op 1 uitzondering na die even later ongedaan gemaakt werd). Niet verhogen had de instabiliteit misschien groter gemaakt.

 de commentaren van Scholz over Deutsche Bank lijken op het "het gaat uitstekend" van Pieter Lakeman, wat alle bedrijven blijven zeggen als het faillissement nadert. ook Jim Cramer zei dat Deutsche Bank solide was. Nog "a kiss of death" tegenwoordig. Deutsche Bank grossiert in boetes ( ongeveer € 800 miljoen per jaar gemiddeld) en is erg groot gerelateerd aan het eigen vermogen. Maar het gaat de laatste vier jaar veel beter en het zou bij wijze van uitzondering zo maar kunnen dat Jim Cramer gelijk heeft.

Powell weet donders goed dat hij de Amerikaanse economie via het verder klem zetten van regionale banken de afgrond induwt (van recessie). In zijn toelichting zei hij dat de groei geholpen werd door het zachte winterweer. De arbeidsmarkt is nu nog sterk, het regent nog geen winstwaarschuwingen, d.w.z. nog geen recessie nu. Maar de donderwolken worden steeds groter voor regionale banken en daarmee ook venture capital en commercieel onroerend goed. Daar komen pijnlijke afschrijvingen. Met weer een verhoging maakt Powell het leven voor regionale banken, venture capital en commercieel vastgoed weer moeilijker. SVB was de "canary in the coal mine". De rente is te veel verhoogd. Dat riep Powell eigenlijk al in december, toen hij zei dat hij rekening hield met de doorwerking van monetair beleid in de toekomst. Dat was mogelijk door de mooie inflatiecijfers waardoor het minder noodzakelijk werd de economie de recessie in te sturen. Daarna vielen de inflatiecijfers tegen en dacht de markt dat de FED de rente flink zou verder verhogen naar ongeveer 6%. Sinds SVB is dat omgeslagen en nu ziet men de huidige rente als de eindrente en dat de FED gaat verlagen rond mei. Rustig aan voorlopig, want men is nog lang niet zeker van een draai van de FED, de zo vurig gewenste pivot. De markt weet het bijna zeker: de inversie van de rentecurve wordt weer snel minder. In het verleden betekende dit dat de recessie was begonnen of bijna was begonnen. De verslechtering van de financial conditions lijkt op een verhoging van de FED rente van 1,5% bovenop die 0,25%. Dus normaalgesproken recessie.

Dat lijkt nu ook het geval, alleen de arbeidsmarkt is nog raadselachtig sterk. Banken worden strenger met krediet. De consument trapt op de rem met de credit cards. Men wil weer meer geld hebben op de bankrekening of nog beter op money market funds. Omdat de arbeidsmarkt wat achterloopt op wat bedrijven en consumenten aan het doen zijn, kan het snel gedaan zijn met die sterkte van de arbeidsmarkt. Tot voor kort was de verwachting dat een recessie vermeden kon worden in de VS en dat als er een recessie zou komen die vederlicht zou zijn, zoals bijvoorbeeld 1990/1991. Nu lijkt men somberder te worden en ziet men meer en langduriger vertraging van de economische groei. . Het lijkt overigens nog steeds op 1948-1949. Nog meer zijwaartse koersen en niet erg veel daling omdat de FED meer liquiditeit moet blijven geven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten