Pagina's

19 maart 2023

Plunge Protection Teams maken overuren

 In Zwitserland probeert men Credit Suisse te redden. UBS moet het overnemen, al wil het dat echt niet. Maar het moet. Ze krijgen er een enorme berg assets bij, volgens boekwaarde veel waard. Maar hoe veel toxic assets zijn er? Waarschijnlijk wat minder dan men vreest. Zoals ik al eerder blogde is het toxic klantenbestand met o.a. oligarchen en andere lieden die in Zwitserland trachten te profiteren van hun bankgeheim. 

In de VS zijn twee plunge protection teams actief: het standaardteam met de drie J's en de baas van de New York FED (Jay Powell, Jamie Dimon en Janet Yellen) en het nieuwe van de beide B's (Biden en Warren Buffett). Het vliegveld van Omaha wordt overladen met private jets van directeuren van regionale banken die bij Buffett komen buurten om extra poen met bijbehorende waardevolle steun om vertrouwen te winnen (Als Buffett er geld in wil steken, is het een kansrijke belegging).

Banken in de VS hebben op ongekende schaal zitten bedelen bij de het discount window van de FED, waardoor de FED-balans ineens inclusief andere cadeautjes met ongeveer $ 300 miljard groeide en dat in tijden van QT, quantitative tightening. 

Banken verliezen op grote schaal deposito's van vooral grote klanten die natuurlijk meer profijt  zien in hogere rentes bij money market funds of treasury billls. Die uitstroom van deposito's stopt daarom voorlopig niet. Die uitstroom is al enige tijd gaande. Eerst was dat prima voor de banken, ze hadden meer deposito's dan ze wilden hebben. Maar nu is dat niet meer zo. Ze hebben moeite om voldoende rente te bieden op hun deposito's en dat zien we nu terug in de ingeprijsde korte rente in o.a. de VS. De tweejaars rente duikelde opnieuw veel. Komend jaar moet de FED de rente minstens 1% verlagen, zo denkt de markt. Dat maakt het enorm moeilijk voor de FED om de rente verder te verhogen. Banken worden zwaar geraakt met al die steun van de FED tegen veel hogere rentes die ze moeten betalen dan dat ze van hun assets krijgen. 

Er zit dus niets anders op voor de FED om al betrekkelijk snel de rente te gaan verlagen, anders gaat het helemaal mis met het bankwezen. Men zal de rente veel meer dan 1% gaan verlagen, zelfs meer dan 2% en ik ben niet verbaasd wanneer de korte rente meer dan 3% gaat dalen in de VS.

Een recessie in de VS is nu toch wel haast niet meer te vermijden. Banken moeten de kredietkraan flink verder dicht knijpen. Daar is men al mee begonnen. De huizenmarkt ligt in puin. WARN, een leading indicator voor initial claims unemployment is omhoog geschoten. D.w.z. initial claims gaan de komende maanden fors stijgen en dan is het gedaan met die mooie banengroei. Recessie in tweede helft van 2023. Leading indcators zijn nu zo ver gedaald in de VS dat het een teken is dat een recessie bijna onmiddellijk gaat beginnen. 

Of beurzen hier veel op moeten dalen is onduidelijk. Centrale banken moeten gaan verruimen. QE is terug en wel op grote schaal. Zelfs de ECB zal snel inzien dat er toch een sterk verband is tussen financiële instabiliteit en dalende inflatie. De ingeprijsde verwachte inflatie is weer duidelijk aan het dalen. En dat is logisch, gezien de verslechterende economische verwachtingen (krediet in de klem) en daardoor dalende olieprijzen. De kerninflatie loopt altijd wat achter en gaat heus wel duidelijk dalen over enkele maanden. De recente inflatiecijfers vielen erg tegen, maar de dalende trend van inflatie is beslist niet in gevaar. Er is meer pricing power van de factor arbeid (zie o.a. in veel meer stakingen) en zelfs ook van delen van het bedrijfsleven (=geen drama met winsten voor de meeste bedrijven). Veel meer pricing power dan we gewend zijn geraakt van 1995-2020. D.w.z. lagere korte rentes, maar geen negatieve. Credit Suisse moet gered worden door de Zwitserse centrale bank en dat komt goed uit, want die heeft veel te veel reserves die naar een goed heenkomen hunkeren. En de credit spreads zijn gestegen, maar nog steeds betrekkelijk laag (meevallend laag, want veel bedrijven hebben een sterkere balans dan voor 2020) , te laag nog voor een recessie.  En banken waren rijk. Ze zijn verarmd door de enorme rentestijging, maar na enige verlagingen van de FED kan alles weer goed komen (dan kunnen ze weer winst maken ondanks verliezen op leningen, vergelijk de tequila crisis lang geleden toen ik nog vrij jong was voor Amerikaanse banken toen Mexico onderuit ging en Amerikaanse banken tegen marktwaarde niets waard waren, maar door de rentemarge uiteindelijk toch uit de problemen groeiden).  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten