Pagina's

11 december 2009

Het stuwmeer van de liquiditeit


Bears stellen dat de beurzen alleen maar omhoog zijn gegaan vanwege de enorme hoeveelheden liquiditeiten die de markt ingepompt worden.
Er zijn gelukkig ook echte signalen dat het beter gaat met de reële economie (groei in het derde kwartaal, verbetering van de werkgelegenheidsgroeicijfers etc.).
Het verhaal van het stuwmeer van liquiditeiten is in ieder geval ook sterk.
Centrale banken houden de rente niet alleen dicht bij 0%, maar hebben actief en passief liquiditeiten in de markt gepompt. Het actief pompen van liquiditeiten (door het actief kopen van staatsleningen en hypotheken) heeft de ker in de beurs veroorzaakt in maart.
De vrije reserves van banken zijn daardoor gegroeid. Dit zou moeten leiden tot hoge kredietgroei, maar dat gebeurt niet (iedereen voelt zich te arm).
Banken zijn nu gestart met het kopen van korte staatsleningen, omdat centrale banken (de FED voorop) beloofd hebben de korte rente lang laag te houden.
De liquiditeit komt echter niet alleen van de westerse centrale banken, maar ook van de centrale banken van Emerging Markets als China. Veel Emerging Markets proberen hun valuta's laag te houden tegen de dollar en moeten daardoor heel veel dollars (en euro's) kopen.
Emerging Markets hebben namelijk meestal een flink overschot op hun kapitaalbalans (omdat men in het westen zo veel directe investeringen doet in Emerging Markets en daarbovenop ook nog eens veel aandelen en obligaties Emerging Markets kopen. Een en ander wordt nog erger als er ook een overschot op de handelsbalans is. De valutareserves van deze landen groeien daarom enorm. Ze kopen voorlopig vooral korte staatsleningen, maar hun oog is ook gevallen op goud en andere grondstoffen.
Ook particulieren houden te veel cash aan en korte beleggingen.
Het startplaatje geeft aan dat het bedrijfsleven in de VS nog nooit zo veel cash had als nu.
Er is dus veel geld om aandelen en obilgaties te kopen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten