Pagina's

30 mei 2014

opmars middenklasse in de wereld

plaatje uit The economist

Moderately poor is nog steeds heel, heel erg arm. Wel heel erg gunstig is dat het aantal arme tot zeer, zeer arme mensen erg snel afneemt op een groeiende wereldbevolking. Bedrijven die iets willen verkopen kijken natuurlijk alleen maar naar de bovenste een, twee categorieën.
De groei in de wereld wordt nog steeds gesteund door de opmars van het aantal mensen in de middenklasse in de Opkomende Landen.

N.B. De komende twee weken ben ik in Bordeaux/Baskenland, dus weinig tijd voor bloggen.

29 mei 2014

institutionele beleggers slaan groot Amerikaanse staatsleningen in

Het grote opkopen van Amerikaanse staatsleningen is al even gaande. Carry tegen elke prijs is nodig. Als Bernanke niet meer gelooft in hoge korte rentes, dan kunnen banken weer wat meer op niet te veel stijgende rentes gokken. Het gevaar van de mismatch van lang uitlenen kort inlenen is dan kleiner dan ze eerst dachten, dus extra langere leningen inslaan dan maar.

De rente in de VS was overigens hoger geworden dan in Italië en Spanje en dat heeft ook kopers gelokt. Zo'n enorm hoge rente vergeleken met Europa, dat is niet te versmaden. Ineens kochten institutionele beleggers 23% meer staatsleningen in de VS.

lange rente breekt naar beneden door

en de rente daalt maar door, tegen de verhalen van aantrekkende groei en inflatie in van de VS. Plaatje STTG.

De zombiekopers doen kennelijk erg hun best. Nieuwe kopers die het wonder van de hoge opbrengsten via het afdekken van hun renterisico aan het ontdekken zijn in de VS zijn kennelijk een belangrijke reden.
We hebben gezien hoe Nedelandse pensioenfondsen de dertigjaar rente naar beneden konden krijgen op de invoering van het nFTK. In de VS kunnen pensioenfondsen en verzekeraars kennelijk ook wel wat rentedaling aanrichten.

 De correlatie tussen de dagelijkse procentuele stijging van de koersen van de S&P met de tienjaar staatsleningen is heel negatief de laatste tijd. Toch zet de S&P een all time high terwijl de rente naar beneden breekt.

28 mei 2014

het oude schriftje met postzegels

Het afgelopen weekend heb ik me weer bezondigd aan het kopen van postzegels op de veiling van Corinphila. De nieuwe tijd is ook daar aangebroken, die postzegels zo veel minder nodig maakt.
Er was gepland om via het internet te bieden, maar dat werd een ramp. Voortdurend was de site overbezet en lag de boel een half uur stil. Totdat men weer gewoon ouderwets ging veilen. Er was zo veel oponthoud dat de oude veilingmeester Garritsen niet zijn mopje mocht vertellen van de zaal, men had daarvoor te veel haast.
Een van de dingen die ik kocht was een schriftje met oude meuk. Oude, soms heel goede postzegels voor in totaal € 270. Het was een beetje een gok, want de veiling waarschuwde voor valse zegels die meestal ook wel als vals werden aangegeven.
Wat foto's van enkele blaadjes.
Op bovenstaande foto in het glimmende hoesje zit de eerste pondzegel van de Bahamas (verzamelaars van het Gemenebest geilen erg van pondzegels) en daaronder een geeloranje goede zegel van Zuid Australië. Voor 1902 was Australië nog niet één federatie, maar gaven alle deelstaten postzegels uit. Daar zitten de nodige moeilijke zegels bij. Tasmanië heette toen nog Van Diemensland.

lage volatiliteit betekent meestal rustig stijgende beurs

via Daalder http://www.businessinsider.com/citi-levkovich-vix-signaling-high-probability-market-gains-2014-5
Meestal komt er uit de data maning onderzoeken dat de verwachte opbrengst van aandelen stijgt naarmate de VIX hoger is. Als de volatiliteit hoog is, dan moet deze na enige tijd wel gaan afnemen, zo gat dat meestal. Als de volatiliteit naar beneden komt, dan neemt de onzekerheid af en stijgen de beurzen.
Dat zie je ook in de tabel bij een vIX die hoger is dan zo'n 30%.
Maar opvallend is dat als de VIX heel laag is, zoals nu het geval is, dat de opbrengsten heel stabiel iets hoger dan gemiddeld zijn. Die stabiliteit is natuurlijk niet zo raar als de VIX erg laag is, maar je zou verwachten dat de VIX gat stijgen als deze zo laag is. dat gebeurt dus vaak niet, volatiliteit kan heel lang erg laag blijven, vooral als de centrale banken aangeven heel royaal te blijven.

27 mei 2014

tijd voor Emerging Markets

Aandelen van Emerging Markets (en vorig jaar ook de schulden daarvan) deden het het de laatste paar jaar bar slecht. Daar waren goede redenen voor. De groei van de industriële productie trok in het Westen veel sterker aan. Nog steeds is de groei in Emerging Markets hoger, maar het verschil is kleiner dan we de laatste tien jaar zagen (plaatje Yardeni).
Dat was het verleden, het gaat natuurlijk om de toekomst. Dan zullen we denk ik zien dat men de hogere groei in Emerging Markets weer wat beter weet te waarderen. Zeker is dat niet, in het verleden had men 8%+ groei van de industriële productie nodig om een mooie stijging van de aandelenkoersen te laten zien die beter was dan in het Westen.
Bovenstaand plaatje laat zien hoe erg emerging Markets zijn achtergebleven bij het Westen sinds begin 2013. De laatste paar maanden zijn emerging Markets het eindelijk beter gaan doen. En dat zou wel eens door kunnen zetten. De valutaverliezen lijken verleden tijd en centrale banken kunnen eindelijk de rente verlagen in menig Opkomend Land (gisteren verbaasde Turkije).
Niet alle Emerging Markets deden het slecht. Vooral Frontier Markets als Dubai (niet in plaatje) deden het veel beter. Zuid Afrika en Taiwan deden het redelijk. De laatste maand is India enorm aangetrokken. Brazilië ook en voor China begint de lucht kennelijk licht op te trekken.

26 mei 2014

Samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week


 Het was een rustige week op de beurzen, de VIX tikte bijna laagterecords aan. Dat was gunstig voor credit spreads en aandelen ex FTSE100. In Azië vond de beurs duidelijk de weg omhoog, India nog steeds voorop. De lange rente steeg, aan de korte kant was er eerder rentedaling. Dat laatste op grond van meer geloof dat de FED deze keer de rente langzamer dan normaal gaat verhogen, zoals o.a. FED gouverneur Dudley zei. Het meeste indruk maakten de uitspraken van Bernanke vorige week dat hij in zijn leven nooit hogere FED- rentes dan 4% zal zien.

De uitslagen van de Europese verkiezingen wijzen op veel ontevredenheid, na jaren slechte groei niet verwonderlijk. Frankrijk was onder de indruk van de grote zege van het Front National en in Griekenland wonnen voor de beurs gevaarlijke partijen als Syriza en de Gouden Dageraad. In het VK won UKIP 27% van de stemmen. Wilders stak erg af met zijn verlies.

In de VS stegen de initial claims voor werkloosheid weer behoorlijk, maar het niveau blijft laag genoeg voor daling werkloosheid. De initial claims zijn vrij volatiel de laatste tijd. De huizenmarktcijfers waren beter (hogere verkopen nieuwe en bestaande huizen), maar de sombere verhalen over de huizenmarkt overheersten (Zillow signaleerde langdurig slechte huizenmarkt voor goedkope huizen http://www.forbes.com/sites/erincarlyle/2014/05/20/9-7-million-americans-still-have-underwater-homes-zillow-says/ ). De lagere hypotheekrente moet gaan helpen. De leading indicators zetten hun opmars met 0,4% voort. Een en ander wijst op ongeveer 4% groei in het tweede kwartaal. De Chicago FED Indicator, een samenvatting van 85 indicatoren, werd negatief over april.

In Duitsland was de IFO iets lager, maar nog steeds goed voor duidelijk meer dan 2% groei. In het VK meldde men 0,4% inflatie over de maand april. Detailhandelsverkopen bleven zeer sterk over april.

In Japan viel de daling van de omzetten in de supermarkten in april mee, orders voor nieuwe machines bleven zeer sterk. Precies zoals de Bank of Japan al zei en men begint nu toch wel heel bang te worden dat deze niets extra’s gaat doen in de komende maanden.

In China begint de Citigroup Economic Surprise Index flink te herstellen, maar is nog steeds bedroevend erg negatief. De HSBC PMI herstelde van 48,1 naar 49,7.

25 mei 2014

goed nieuws van de afgelopen week

De markten zijn weer een beetje minder angstig geworden. Zelfs de nodige hardnekkige bulls begonnen slappe knieën te krijgen (op korte termijn een correctie, maar dan weer herstel). De grote rentedaling aan de lange kant lijkt te zijn gestopt en ook de rentes inde europeriferie doen niet meer zo hun best de pan uit te rijzen.
Er was een beetje herstel in koersen van momentumaandelen die zo plotseling zo grote klappen hadden gekregen. De Nasdaq bleef niet meer achter (vooral ook dankzij Apple, maar hedge funds/Goldman Sachs zijn ook onverzadigbaar met Google etc.) en de cyclische Dow Jones Transport doet het maar wat goed. Dat is overigens in lijn met de mooie trend van de leading indicators (plaatje Doug Short).
Je ziet de afzwakking van de trend na 2010 en de nieuwe race naar boven vanaf half 2013 en als je goed kijkt zie een heel klein beetje afzwakking een paar maanden geleden voor de soft patch van het koude weer in de VS.

Bovenstaand plaatje van Startegas laat zien dat de guidance van bedrijven als een blad aan de boom is omgeslagen. Bij de soft patch waarschuwden ze record vaak, nu tapt men duidelijk uit een ander vaatje. Winstbijstellingen zullen nu wat beter worden zou je zo denken.

Volatiliteit lijkt geheel verdwenen. De VIX staat op bijzonder lage niveaus. dat gebeurt vaker en volatiliteit kan laag blijven zo lang centrale banken zeer aardig blijven, zoals nu het geval lijkt (en de politici geen al te vreselijke dingen doen). De markt gelooft in iets als het Nieuwe Neutraal van weinig groei in de VS, je ziet dat nu vorm krijgen in verwachtingen van zeer stabiele 2,2% groei in de VS voor de komende jaren met net iets te lage inflatie volgens centrale banken. Nog minder volatiliteit dan in de periode van the Great Moderation, maar ook met nog minder groei. Daardoor hoort een recessie nog ver weg te zijn -na 2018. Dat is een scenario voor lage rentes, lage credit spreads en betrekkelijk hoge koerswinstverhoudingen. Je ziet dat de leverage bij private equity en hedge funds weer omhoog gaat en dat hoort na de nodige tijd net als altijd weer tot problemen te leiden. Maar nu dus een soort Goldilocks met een bij die 2,2% groeiverwachting behoorlijke kans op iets meer groei, maar niet op zo veel groei (langdurig meer dan 4% is hier voor nodig) om de FED de stuipen op het lijf te jagen.

Die lage rente heeft gezorgd voor een duidelijk lagere hypotheekrente, nog niet zo laag als half 2012, maar wel lager dan ooit voor 2012 in de VS. Daarom zal het straks wel weer beter gaan met de Amerikaanse huizenmarkt. Het herstel is gestokt, niet in de dure sector, want het gaat de rijken zeer voor de wind in de VS, maar in de goedkope sector. Daar zitten vooral die 10 miljoen gezinnen met een huis met een hypotheek die onder water zit , voor dat soort huizen krijgt men moeilijk een hypotheek en dat is waar alleen beleggers kopen om te verhuren. Dat gaat moeizamer dan verwacht, ook al omdat het aantal gezinnen minder toeneemt dan verwacht, men blijft langer bij de ouders wonen etc. Zillow had hier van de week een zeer negatief verhaal over dat de beren gretig aangrepen, maar dit zit nu dus in de prijzen.
Werkloosheid moet verder dalen(en niets wijst erop dat de dalende trend snel gaat stoppen)  om het vertrouwen voldoende te stutten. De trends hiervan zijn goed en er wordt minder gebouwd dan er afgebroken moet worden door veroudering, dus die zwakte van de huizenmarkt lijkt ongeveer voorbij, al moeten de verwachtingen voor herstel wel worden getemperd (is al gebeurd bij velen overigens, inclusief Yellen).

 In China is zoals vorige week opgemerkt de Citigroup Economic Surprise Index fors aan het stijgen vanaf extreem lage cijfers, d.w.z. het nieuws valt erg tegen, maar duidelijk minder erg tegen. Men stelt zich op een dalende economische groei onder de 7% volgend jaar en misschien onder 6% in 2016.

In Japan wijst een en ander op lang niet zo veel onheil in het tweede kwartaal als eerder gedacht. Nu gelooft men niet meer in extra QE van de Bank of Japan, maar die gaat toch komen met een nieuw verhaal, want ze kunnen niet stoppen met QE in 2014.

voor deze aandelencorrectie geldt this time is different


The Current Stock Market Correction Is Unique From The Last Five Hair-Raisers (Dr. Ed's Blog)

From 2010 to 2012 the stock market has seen five significant, 'hair-raising' corrections — the worst seen during the summer of 2012 when the S&P 500 fell 19.4%. "All of these five corrections were triggered by macroeconomic events that threatened to precipitate a recession," writes Ed Yardeni in Dr. Ed's Blog. "When those threats dissipated, the bull market resumed. The anxiety attacks that caused the corrections were followed by relief rallies."

The current stock market correction, however, is unique, he writes, with the S&P 500 down 0.5% from its record high, while the Nasdaq is down 5.2% from its recent high. However, lots of stocks are down 10-20% since March. "I have characterized the recent selloff as an 'internal correction.' Scrambling to avoid giving back the fabulous gains from last year’s melt-up rally, institutional investors have been rebalancing their portfolios away from high-P/E to low-P/E stocks. They’ve moved some of their portfolios out of Growth into Value stocks. Stocks with predictable earnings are outperforming the more cyclical ones. Among the losers have been lots of 'innocent bystanders' that have been pummelled mostly because they are included in out-of-favour ETFs."

Er zit heel wat in die analyse.

De periode na maart 2009 lijkt erg op die na augustus 1982. Er kwam herstel uit de diepste recessie na de Tweede Wereldoorlog. De val van 1984 lijkt op die van 2012.

Die correcties na 2009 waren pijnlijk, je voelde je zo dom dat je ze niet had zien aankomen. Het huidige gebeuren is eigenlijk geen correctie te noemen, maar is pijnlijk omdat al je goede ideeën van de afgelopen een, twee jaar door de grond gaan. Geen afscheid genomen van internetaandelen, tesla, biotech, de huizenbouwers? Heel dom. Nog meer rentedaling in de europeriferie? U bent wel heel erg hebberig. Neem toch een keer winst. Fragile five net weggedaan eind 2013? U hebt u laten meeslepen door de huilverhalen. Na de krach in hun valuta’s moest je toch kopen en niet verkopen, het was toch immers geen 1998.

Op naar 1987?

[Het gaat nu langzamer. 2018]

24 mei 2014

Nasdaq: bulls weer aan winnende hand

Bovenstaand plaatje is van STTG. De stijgingen van de laatste dagen hebben het korte termijn momentum wat overdreven positief gemakt, maar ondertussen zijn wel de dalende rode lijn helemaal gebroken en de horizontale stippellijn bijna.
De beurs zet je voortdurend op de verkeerde voet. De laatste weken wist je het zeker: het wordt niets met de Nasdaq, je kunt beter de S&P kopen. En dan ineens komt er herstel van de Nasdaq. Apple weigert in te storten en de momentumaandelen herstellen ineens.
De nodige bulls gaven afgelopen paar weken de moed op. Je moest je verantwoorden voor in de ogen van anderen onnozele optimistische voorspellingen (al weer).
STTG signaleerde al dat Apple de vlag had uitgestoken enige dagen geleden en de Nasdaq plukt daar even de vruchten van.

23 mei 2014

de naderende eerste renteverhoging van de FED: de rente reageert op niets anders dan anders beoordelen van de FED en ECB theeblaadjes



Het plaatje van Torsten Slok geeft een eigenlijk vreemd fenomeen aan: de rente reageert nauwelijks op de fundamentals van economische groei en inflatie in de VS, maar reageert als een wilde op vermeende veranderingen van FED-beleid in de toekomst op basis van uitlatingen van de FED.

Zelfs als ze de FED vaarwel hebben gezegd en per speech even veel verdienen als voorheen in een heel jaar, dan nog weten ze de rente in beweging te krijgen. Bernanke is nu een extra ongeleid projectiel die voor extra volatiliteit zorgt in de interpretatie van het FED-beleid

Ach, Shiller won de Nobelprijs voor o.a. de observatie dat de aandelenkoersen veel harder fluctueren dan de onderliggende fundamentals en voor obligaties is het kennelijk niet veel anders.

Helemaal vreemd is het eigenlijk ook weer niet. De FED zegt altijd dat de groei 3% zal worden en dat de inflatie naar 2% tendeert. De consensus heeft opvallend weinig volatiele voorspellingen voor de economische groei van de VS op jaarbasis, er wordt de laatste jaren steeds ongeveer hetzelfde van af geknaagd met het verstrijken van de tijd.Ingeprijsde inflatieverwachtingen bewegen nauwelijks. Dus de fundamentals bewegen niet zo erg. De FED zorgt voor de reuring.  

Het plaatje geeft aan dat de 10-jaars rente 4,2% hoort te zijn als de FED tot het in de ogen van velen rampzalige besluit zal overgaan om de rente voor de eerste keer te gaan verhogen.

De laatste weken is er enorm veel tegengas aan het ontstaan tegen hoge FED-rentes in de verre toekomst. De eindrente van de FED moet gezien de neergaande trend van tienjaars nominale groei van het BNP in de VS eerder 3,5% dan 4% zijn. Als dat door de markt echt gesanctioneerd gaat worden, dan hoort de tienjaar rente lager te zijn dan 4,2% bij de eerste renteverhoging.

Overigens heeft niet alleen Deutsche Bank zo’n sterk verband met de rente en het aantal maanden tot de eerste in geprijsde renteverhoging, Morgan Stanley ook. Zij kijken naar de tweejaarsrente. Die zou 2% horen te zijn ten tijde van de eerste renteverhoging. Mooi niet, dat is te hoog, zo roept men (bijvoorbeeld Bill Gross) nu. De FED gaat de rente veel minder verhogen dan in een normale cyclus en 2% FED rente, daar gaat de FED jaren over doen om tot zo’n wanstaltig hoge korte rente te besluiten. Yellen is immers een echte lieverd en die doet dit de wereld niet aan in de komende paar jaar.


Hierboven het plaatje van Morgan Stanley dat aangeeft hoe veel maanden men in prijst tot de eerste renteverhoging (M1KE index hebben ze dat gedoopt). Grosso modo kun je zeggen dat de eerste renteverhoging jarenlang verder naar de toekomst verschoven werd totdat de eurocrisis het hoogtepunt bereikte en Draghi de markt wist te overtuigen dat de wereld niet aan het vergaan was, ook Europa niet. Whatever it takes. Zelfs hommels kunnen vliegen en dus kan zelfs Europa groeien.
Daarna ging de ingeschatte periode tot de eerste renteverhoging omlaag. Overigens lijkt de markt de duur tot de eerste renteverhoging op het moment van Draghi’s ingrijpen ongeveer juist te hebben ingeschat. En dat terwijl men echt niet op dat moment verwachtte dat er een keer in de eurocrisis zou komen! Een duidelijk gevalletje van right for the wrong reasons.
Vooral nadat Bernanke over “taper of QE” ging praten ging het naderbij komen van de in geprijsde eerste renteverhoging even hard. September 2013 vond men dat men te hard van stapel was gelopen en kwam er even weer een stijging en recentelijk nog eens een stijging. We zitten sinds drie kwartalen in een periode dat de eerste renteverhoging na 17 maanden zou zijn volgens de futures.
Mede daardoor redeneren velen dat die 17 maanden van nu veel minder snel naar 0 gaat dan is in geprijsd. Als je het plaatje zo ziet, ga je van zelf denken dat het wel langer zal duren dan 17 maanden. Alleen als je vanaf nu een constante rode pijl naar beneden kunt doortrekken lijkt het al minstens 17 maanden te worden, maar als er een pauze of tijdelijke omkeer van de trend in zit –en dat gebeurde om de haverklap- dan duurt het duidelijk langer.
 
Blijft die volatiteit door veranderende uitleg van wat de FED gaat doen?
Dat zit er dik in. De FED moet de beleggers in een sprookje laten geloven. In minstens zes onmogelijke dingen voor het ontbijt zoals de koningin in Alice in Wonderland al zei. Er komt mooie economische groei, geen inflatie en we gaan de rente toch niet of nauwelijks verhogen. Nu gaat het sprookje over structurele tegenwind door de kredietcrisis die nog jaren de groei laag houdt. Maar toch ook weer niet laag, want we voorspellen 3%.
Ze moeten iets gaan zeggen over de exit van QE. Daar kan men van alles over gaan speculeren. Leidt dit tot extra hoge rente zoals Koo denkt?
Is er een probleem met de financiële stabiliteit? Wordt QE dan harder afgebouwd?
Gaat alles wel goed met de rente nu de FED de reverse repomarkt steeds erger wenst te manipuleren? Gaan ze hun mogelijkheid om deposito’s te vergoeden over de reserves van de banken echt inzetten als wapen en wordt daardoor de FED een kunstmatig instrument net als de discontovoet zoals Hilsenrath signaleert namens de FED?
Verder is het zelfs mogelijk dat de FED iets anders moet gaan zeggen vanwege onverwachte of verwachte verandering van de fundamentals.
De FED moet steeds een draai geven in het verhaal, waarom de fundamentals net iets anders zijn dan verteld en of de markt zonder ander FED beleid hoort te geloven in de door de FED voorspelde groei en inflatie.



En dan kunnen er nog schokken optreden.  Dan kan er van alles gebeuren. Een van de mogelijke schokken is een inflatieschok. Daar ben ik eigenlijk het bangste voor, iedereen is zo extreem voorgesorteerd op extreem lage inflatie of zelfs deflatie. De FED zegt zelf dat de daling van de medische kosten een eenmalige administratieve zaak was.  Hogere looninflatie, voedselprijzen, huren, medische kosten, het kan veel eerder dan verwacht leiden tot hogere inflatie dan 2%.
 
En dan hebben we het nog niet over de afwenteling van het gele gevaar dat men ineens in iets anders Amerikaans wil beleggen dan korte staatsleningen. Of precies andersom, dat andere centrale banken niet kunnen ophouden met meer en meer kopen van Amerikaanse staatsleningen in vertwijfelde pogingen hun valuta waardeloos te maken versus de dollar. Hiervan wil men zelfs Draghi van betichten.
 De eerste renteverhoging heeft iets mythisch sinds 1994. De FED moet zich nu in alle bochten wringen om een catastrofe te voorkomen van torenhoge rentes. Het Nieuwe Neutraal is dan een heel aantrekkelijk sprookje met bijbehorend lagere FED rentes dan 2% for a considerable period.

21 mei 2014

goed nieuws van de afgelopen week

Het goede nieuws ging de afgelopen week door, al lijkt het vertrouwen in de lange termijn door de deprimerende woorden over het Nieuwe Neutraal bij de baard van Bernanke die nooit meer een FED rente boven 4% denkt te zien behoorlijk weggesmolten.Ach de baard van Conchita is nu populairder. Andere FED gouverneurs hebben wel hogere rentes in gedachte. De beurzen zijn niet erg onder de indruk. An Apple a day keeps the bear market away, zo hoort men nu.

De klinkende overwinning van Modi is goed nieuws voor de niet-moslims in India en lijkt heel goed te zijn voor de beurs aldaar. De plaatselijke Buffett heeft het over een eindeloze bull markt waarbij die van Abenomcs zal verbleken.

In China gaat een en ander vooral op de huizenmarkt bepaalde niet naar wens, maar sommige cijfers komen binnen met de kleinste tegenvallers in vijf maanden. Nog bepaald niet geweldig, maar zo moet het herstel nu eenmaal inzetten. Meer helpt het volgende verhaal:

China – Ageing warehouses lure global investors
By 2020 China's e-commerce sector will be larger than those of the U.S., Britain, Japan, German and France combined.... To cope with the China surge, as much as $2.5 trillion may need to be invested in buying land and constructing warehouses alone over the next decade and a half, according to one builder. That's drawing the attention of global private equity firms ...  With each new facility the size of several large sports stadiums, that translates to around 2.4 billion square metres of new warehouses - an area close to two-thirds of the total land mass of Taiwan.

 In de Oekraïne is een burgeroorlog gaande, maar Poetin accepteert Willy Wonka als de nieuwe leider. Hij heeft genoeg fabrieken in Rusland om niet al te veel tegen de belangen van Poetin in te gaan.

In de VS gaat het herstel van de vastgoedmarkt gewoon door. Vorige week meldde men dat het aantal bouwvergunningen en starts flink gesteegn was. Met commercieel onroerend goed gaat het ook beter.
Het schaduwbanksysteem is flink aan het herstellen via herstel van mortgage backed securities. De instorting van het schaduwbanksysteem was een belangrijke reden waarom de recessie in 2008-2009 zo diep was.
Gewone hypotheken op huizen worden straks weer eenvoudiger te verkrijgen door nieuwe regelgeving voor Fannie Mae en Freddie Mac. De overheid hield dat tegen, omdat men Fannie Mae en freddie Mac in stukjes gesplitst weer op de markt wilde zetten en daarvoor moesten ze ophouden te groeien. dat gaaat nu dus voorlopig niet gebeuren. Ze maken nu flinke winst en blijven de schatkist flink spekken.
Men koopt nu eindelijk minder huizen met niet volledig eigen geld. dat wijst op minder stress.

De nieuwe techondernemingen zijn lang niet zo'n bubbel als rond 2000. Wat nu naar de beurs gaat is al een paar jaar volwassener, een stuk groter en goedkoper qua omzet en winsten. Vooral de cash burn is nu vele malen minder.

20 mei 2014

Modi versloeg Gandhi met originelere mode


Gandhi is 20 jaar jonger dan Modi en ziet er veel beter uit. Toch kon hij de jeugd niet voor zich winnen.
 

Modi was vele malen origineler met de mode http://qzprod.files.wordpress.com/2014/05/hats.jpg?w=600

India en Modi

De basis van de verkiezingsoverwinning van Modi was de enorme groei van deelstaat Gujarat dat hij 13 jaar lang op Chinese wijze deed opstoten in de vaart der volken. De groei waas er veel hoger en met 5% van de bevolking van India zorgde Gujarat nu voor 15% van de industriële productie en 22% van de export van India.
De industrialisatie van India was buiten Gujarat de laatste jaren (plaatje FT) erg in het slop gekomen.

Modi heeft nu de meerderheid in het lagerhuis, maar niet bij het hogerhuis. Dit kan heel wat hervormingen tegenhouden. Men verwacht daarom niet dat de economische groei snel kan aantrekken. Maar het is onduidelijk of de individuele staten wel zo uit zijn op extra lage groei of dat ze mee willen gaan met de hervormingen van Modi. Het recept van groei van gujarat is eenvoudig: veel investeringen in infrastructuur en veel investeringen door het bedrijfsleven, het Chinese recept. Men weet dat dit ook buiten Gujarat werkt.
Vergeven zijn de misdaden tegen de mensheid die Modi gepleegd heeft door een oogje dicht te knijpen toen een volksopstand na een paar honderd hindoedoden 10.000 islamieten het loodje mochten leggen. Modi was daarom ongewenst in de VS. maar als staatshoofd mag je gerust misdaden tegen de mensheid gepleegd hebben, dus hij is nu van harte welkom volgens Obama.

de landslide overwinning van Modi in kaart

http://graphics.thomsonreuters.com/14/05/india_elections/img/indiacont.png
Modi met zijn alliantie won 337 van de 542 zetels, eigenlijk overal behalve aan de oostkust. Modi trok 25% van de kiezers, die alleen al voor hem op de BJP wilden stemmen.
De Congrespartij won slechts een schamele 44 (59 met coalitie) zetels.
Bij de vorige verkiezing zag dit er heel anders uit
http://graphics.thomsonreuters.com/14/05/india_elections/img/india2009.png

18 mei 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

De grote daling van de lange rente op vooral donderdag was het belangrijkste gespreksonderwerp bij de beleggers. De aandelenkoersen deden eigenlijk onieuw niet zo veel.
Ja de groei in Europa over het eerste kwartaal viel iets tegen buiten Duitsland, vooral in Nederland, maar niets wijst erop dat het herstel in Europa wordt afgebroken.
Ja, Draghi komt met iets volgende maand, maar kan dat de huidige lange rente omlaag brengen?
In de VS vielen de retail sales wat tegen en de industriële productie was door de lagere productie van de nutdbedirjven lager vorige maand, maar daar stond toch meer goed nieuws tegenover: initial claims voor werkloosheid voor het eerst in vele jaren onder 300.000, aantrekken van de bouw (vergunningen, housing starts zeer fors omhoog). Juist de bouw was een zorgenkind aan het worden volgens Buffett, Yellen en Gundlach, dus dat had juist vertrouwen terug moeten brengen in economische groei. De voorlopers van de ISM, Emprie State Survey was zeer veel omhoog en de Phillyfed bleef hoger dan verwacht. Het vertrouwen van midden en kleinbedrijf NFIB was duidelijk hoger.

De inflatiecijfers in de VS waren marginaal hoger dan gedacht, vooral de kerninflatie was iets hoger. Procentenprijzen waren al duidelijk hoger doorgekomen dan verwacht.
De reële rente stuiterde ineens steeds harder in elkaar. De europeriferie zag echter fiks stijgende rentes. Dat gebeurt al sinds januari"de winnaars van de afgelopen periode worden ineens verkocht. Aanvankelijk alleen internet/biotech/ Nasdaq/ small caps, maar nu lijkt er winstneming op beleggingen in de europeriferie op gang gekomen te zijn.

In Japan viel de groei in het eerste kwartaal van 5,9% mee.
In China waren de cijfers voor retail sales en industriële productie niet beter, maar niet zo slecht als gevreesd. De Chinese huizenmarkt staat onder druk en dat drukt de groei.

de rentedaling

Al enige tijd zie ik de versnellende rentedaling met verbazing aan.
En ik niet alleen, bijna iedereen. Iedereen wist het toch zo zeker, de rente ging stijgen.
Op dit punt van de cyclus (mid cyclus) gebeurt dit altijd. De recessiezorgen zijn achter de horizon verdwenen en er is al geruime tijd een daling van de werkloosheid en stijging van de werkgelegenheid, vooral in de VS.
De centrale banken zijn ons voor aan het bereiden op de eerste renteverhoging. Het VK mag het startschot lossen, maar Yellen zal gedwee volgen.
De reële rente staat absurd laag, alsof het rendement op eigen vermogen van ondernemingen op een dieptepunt staat, terwijl het andersom is. In Amerika lijkt het erop dat men weer meer huizen gaat kopen na een wat langer dan gedachte pauze. Er zijn meer overnames en men leent nog steeds geld om eigen aandelen terug te kopen. Er komt meer kredietgroei, minder kooplust van de FED.
De inflatie is aan het stijgen in de VS, niet ernstig, maar wel steeds duidelijker. De droogte zorgt voor hogere voedselprijzen, de huren stijgen en bij de laatste CPI cijfers waren de kosten voor gezondheidszorg 0,3% hoger vorige maand. Producentenprijzen zijn behoorlijk aan het stijgen.

En toch daalt de rente. De nu meest genoemde reden is dat vrijwel iedereen vanwege gedachtes als bovenstaand onderwogen zat. Daardoor is er een enorme short covering nodig geweest en misschien nog wel even gaande.
Daarna noemt men als belangrijkste reden dat Amerikaanse pensioenfondsen ijverig lange obligaties aan het kopen zijn om zo hun renterisico terug te brengen.
Verder was de Russische staat klaar met het verkopen van Amerikaanse staatsleningen en zorgde een kapitaalvlucht van naar men zegt € 200 miljard van rijke ingezetenen naar Londen voor aankopen in plaats van verkopen van Amerikaanse leningen.
Hedge fundsen waren wat extra Amerikaanse leningen aan het kopen volgens o.a. Gundlach toen de tienjaarsrente in Spanje en Italië onder die van de VS zakte.
Het begrotingstekort gaat goed omlaag in de VS, al zijn de meest recente belastingontvangsten voor het eerst in een jaar wat tegenvallend. Dat helpt de rente ook iets omlaag.

Verder waren er de ondersteunende verhalen van banken  voor rentedaling. De nominale groei van het BNP zit in een dalende trend en yellen moet het daarom niet in haar hoofd halen de rente naar 4% te willen verhogen, want je zit dan al eerder in een recessie. 3,5% is genoeg volgens Goldman Sachs/ JP Morgan. Pimco deed er nog een schepje bovenop met hun scenario van het Nieuwe Neutraal en stelt dat 2% ED rente wel hoog genoeg is voor 2020. Morgan Stanley en anderen zeggen dat de FED de rente veel later dan in het derde kwartaal 2015 gaat verhogen, eerder ergens eind 2016 of 2017.

17 mei 2014

FT eurocrisis: het sprookje krijgt een goede afloop

 

If the euro falls, Europe falls’
Elke keer verrast Spiegel je met een nieuwtje. Na de tranen van Merkel in deel 1, de gang van zaken rond plan Z over grexit in deel 2 en nu de onhandigheden van Obama die Merkel boos maakten en Draghi werd daardoor de held.



Je ziet hier Obama opnieuw onhandig manoeuvreren en heulen met losers als Sarkozy en Monti, niet op tijd met Merkel optrekken. Obama koos voor de verkeerde kant van Merkozy zoals het toen heette. Monti had een plannetje opgesteld en daar de zegen van Obama voor gekregen. Dat werd daarna aan Merkel voorgelegd die zich ernstig gepasseerd voelde. Procedurefouten dus en dat terwijl alleen Merkel kon zorgen voor een goede afloop van de eurocrisis, niet Obama of Monti.

Daar aan die picknick tafel van Camp David (met niet zichtbaar naast haar Monti van Italië) werd een en ander bekonkeld. Daar sabelde Merkel de plannetjes neer van de politici.

Politici moeten geen rente bepalen, schulden opkopen, nee dat moet een onafhankelijke partij als ECB doen. Draghi zag zijn kans en wist wel zaken te doen met Merkel. Draghi redde zo voor de tweede keer de euro. Het plan voor “outright monetary transactions”, dat was acceptabel voor Merkel en ook voor de ECB. Merkel dwong hervormingen af en van Europese controle op banken.

16 mei 2014

rozegeur voor India

Via zerohedge
schulden maken heft nog zin voor India. Je kunt dus de groei eenvoudig aanjagen via kredietverlening
Na de overwinning van Modi hoopt men op wonderen. Modi zelf had als verkiezingsleus: rolling out the red carpet instead of red tape voor het bedrijfsleven
Het is nog niet te laat volgens Morgan Stanley. De aandelenkoersen zijn flink opgelopen, koerswinstverhoudingen zijn hoger, maar op deze niveaus kun je nog best wel wat verwachten voor aandelen van India.
Dat gaat tegen heel wat andere adviseurs in, die zeggen dat het goede nieuws wel bekend is.
Morgan Stanley had een heel erg bullish langetermijnverhaal over India

Er zal veel economische groei komen en dat leidt tot hoge winstgroei, misschien deze keer wel meer dan de verbanden uit het verleden aangeven.

Exportgroei zal doorzetten
India moet de laatste tijd zelfs inteverniëren om de stijging van de rupeh tegen te gaan
in Nederland zouden we dromen van het bear scenario

15 mei 2014

Plan Z: het scenario van de Grexit


Deel 2 van de zeer interessante serie van Peter Spiegel in de Financial Times over de eurocrisis.


Inside Europe’s Plan Z: How the euro was saved


 
Grexit kwam in de Van Dale als belangrijkste nieuwe woord in 2012. Maar je hoort er niets meer over. Vreemd toch, dat je zo snel de zorgen over Grexit achter je laat, aan het vergeten bent. De situatie was in 2011 en vooral 2012 uitermate kritiek. Griekenland stond letterlijk  en figuurlijk in brand, ging economisch totaal door de grond. Europese banken dreigden een opdoffer van jewelste te krijgen door de Grexit die dan ongetwijfeld navolging zou vinden. Dan had plan Z uit de kast gehaald moeten worden

 Inside Europe’s Plan Z

Het plan om de Grexit door te voeren. Zo zwaar geheim gehouden, dat zelfs Merkel het niet gezien had. Maar het was er wel, gedetailleerd, hoe je een nieuwe valuta in Griekenland moest invoeren, kapitaalvlucht voorkomen (Cyprus maakte handig gebruik van de plannen) en nog veel meer.

Dat die run op de bank er niet kwam (of beter gezegd: slechts in beperkte, controleerbare mate) in Griekenland was een wonder. De ECB had bij een echt grote bankrun niet voldoende te hulp kunnen komen, omdat er voor die hulp onderpand nodig was van banken en dat onderpand was er in volstrekt onvoldoende mate.

Syriza had bijna de verkiezingen gewonnen en dan zou Grexit waarschijnlijk niet meer te voorkomen zijn geweest.

Er was een dominokamp in de Europa en het “infected leg”- kamp. Schäuble zat in het laatste kamp. Snij Griekenland af van Europa, stop niet nog meer geld in die bodemloze put, niet nog meer moral hazard.

Merkel werd half 2012 overgehaald het dominokamp te kiezen. Er kon in Europa nooit overeenstemming komen hoe Grexit zou gaan. De kosten van Grexit waren onmogelijk te schatten.

Barroso heeft een veel belangrijkere rol gespeeld dan ik dacht. Hij deed eigenlijk het zware werk (na Grexit was immers Portugal aan de beurt) om Samaras te overtuigen dat hij moest luisteren naar de wensen van de plannen van IMF/Europa en haalde hem over die minstens een jaar uit te voeren. Samaras moest ophouden met tegenstribbelen, betere voorwaarden eisen.
Dat moest Samaras aan Merkel gaan vertellen, zei Barroso.

Maar Merkel besloot op eigen kracht onder de redenering dat niemand wist hoe erg Grexit zou worden het een te groot risico was (Lehman failliet laten gaan vanwege moral hazard bleek achteraf niet zo’n wijze beslissing) en dat Griekenland oneindig geholpen moest worden. Ze ging zelf in oktober naar Griekenland om dat te vertellen. Ze werd niet als heldin binnengehaald zoals zou moeten, maar als naziwijf. Toch ging het vanaf dat moment de goede kant op met de eurocrisis. Iets eerder al, Draghi had zijn whatever it takes speech al gehouden en dat werkte vooral omdat Merkel hem onmiddellijk onvoorwaardelijk steunde.

korte broek wijst op meer optimisme in de Amerikaanse tijdgeest


Bij het eurovisie songfestival viel het op dat de dames bijna allemaal jurken droegen die over de grond sleepten. Een zeer pessimistische groepje bij elkaar dus. Er is nog geen optimisme in de Europese tijdgeest te bekennen.

In Amerika is de mode wel aan het aangeven dat de tijdgeest optimistischer wordt: A New Length for Men’s Shorts http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304831304579546312161483266?mod=trending_now_2 (David Colman)

Plotseling kun je er weer korte broeken kopen die hun naam weer eer aandoen, niet die vermomde lange broeken van de laatste jaren, vooral zo geschikt om je pistool onopgemerkt mee te kunnen dragen. Nee, nu moet het allemaal weer wat lekkerder zitten en weer een beetje meer sexy. Wat Colman vooral opviel was hoe ongelooflijk snel de korte broek weer korter wordt. Eerst waren de bordjes van tussen 15 en 11 inches.
De zomer is te kort om te verdoen met lange korte broeken verzuchtte hij aan het eind van zijn artikel.

schaliegas en schalieolie

http://www.bloomberg.com/image/iPvatG3z5iIE.jpg
Het plaatje geeft aan waar schalieolie en schaliegas veel kansen heeft. AAn aardgas denkt men weinig te verdienen.
Succes hangt af van de eigendomsrechten: in de VS is dat van de grondeigenaren en dan wordt het snel geëxploiteerd, in andere landen is het de staat en die wordt weggeprotesteerd.
Amerika voert de schalieproductie aan. Wie had in 2010 gedacht dat Amerika rond 2016 een all time high in olieproductie zou hebben?
Een en ander is overigens niet zo zeker. Veel oliemaatschappijen hebben veel te dure sites aangekocht en producren veel te duur. Dat gaat leiden tot minder productie door hen. De projecties geven aan dat de olieproductie van Amerika wel eens veel lager zou kunnen zijn in de komende jaren dan we nu denken.

14 mei 2014

WSJ: inflatie omhoog in de VS


De inflatie is vooral gedrukt door de lagere kosten voor gezondheidszorg vanwege eenmalig minder uitkeren van de overheid aan bepaalde gezondheidszorgleveraars. Dat gaat de komende jaren niet gebeuren.
Er komt huurstijging omdat er te weinig gebouwd is
En voedselprijzen gaan omhoog op de droogte inCalifornië, angsten voor Oekraïne en slechte oogsten in Brazilië (koffie, suiker etc)

het nieuwe neutraal van Pimco

In Barrons http://online.barrons.com/news/articles/SB50001424053111903301904579559872398844210?mod=BOL_hp_highlight_1 doet Bill Gross uit de doeken dat we een periode van het Nieuwe Neutraal toegaan http://secular.pimco.com/secular-outlook/. Dat is een lange periode met heel lage economissche groei en inflatie met heel weinig volatiliteit.
De rente is dan blijvend zeer laag en het enige verstandige dat je kunt doen dan is de vastrentende fondsen van Pimco kopen. Zij zien als geen ander hoe dat Nieuwe Neutraal werkt en via trucjes weten ze dat vast wel uit te buiten via 28 keer geleveragede fondsen of zo. Dat gaat dan natuurlijk uitstekend vanwege hun bewezen kwaliteiten dat ze alleen maar de goede credits kopen en de slechte vermijden.

De zeer lage volatiliteit van het Neutrale Normaal zorgt dat de opbrengsten laag zullen zijn, maar dat je niet bang hoeft te zijn voor lagere koerswinstverhoudingen of structureel hogere credit spreads.

De reële rente zal ongeveer 0% zijn, zoals vaak het geval was voor 1980 in veel westerse landen, niet de 1-2% van de theorieboekjes. 2% FED rente is meer dan hoog zat rond 2020.
(plaatje hierboven is van Goldman Sachs Mericle: dit stelt ook dat volgens FED model van Laubach-Willliams de neutrale reële FED rate r* ongeveer 0 moet zijn en blijven, in lijn met wat het Nieuwe Neutraal veronderstelt. Op het ogenblik prijst men een reële rente van 1,5% in over 5 jaar en dat moet dus naar 0 volgens het Nieuwe Neutraal; maar als de trends van het plaatje Goldman Sachs doorzetten, dan komt er natuurlijk niets van dat Nieuwe Neutraal terecht).

Richard Clarida legt de economische kant uit van het Nieuwe Normaal. Er is gewoon te veel schuld in de wereld. Daardoor kan men geen hoge rente verdragen. Centrale banken moeten zorgen voor deze blijvend lage rentes. Deleveraging komt maar niet op gang. Hier en daar dalen sommige schulden, maar andere schulden lopen weer op. Vooral China is een grote schuldenmaker. De groei in Emerging Markets zal convergeren naar dde grauwsluier van de VS en Europa.

Maar is dit bestand tegen een kerninflatie van 3% in de VS of nog hoger? Nee, dat geloof ik niet. In de VS (en het VK al helemaal) is niet veel nodig om 3% inflatie te krijgen. Hogere importprijzen vanuit China, hogere grondstoffenprijzen, flinke huurstijgingen, hoge medische inflatie, uitgaven voor onderwijs. 3% kan gemakkelijk in de VS.
En 1-2% groei in de VS? daar wordt geen enkele politicus mee herkozen.

13 mei 2014

Merkel in tranen was het keerpunt in de eurocrisis volgens Financial Times


Het was een zeer uitgebreid artikel in de Financial Times waarbij in Telegraafstijl verslag gedaan werd van het dieptepunt van de eurocrisis. Het is het scenario van de thriller hoe Europa toch niet in het ravijn stortte.
Het ragfijne spel van Sarkozy die Obama voor zijn karretje wist te spannen, maar teruggefloten werd door Angela Merkel.
Eigenlijk niet door Merkel, maar door de baas van de Bundesbank Weidmann. Die zei dat de snode plannetjes om Griekenland uit te kopen met inzet van IMF gelden van Europa (Special drawing rights die toegekend zouden worden om Griekenland te helpen).
Sarkozy, Geithner en Obama zeiden tegen Merkel dat ze niet zo'n tegenstribbelend meisje moets zijn, maar gewoon met fantasiegeld de schulden van Griekenland evenmoest afbetalen. Huilend zei ze dat dit niet mocht van Weidmann. Dat was politieke zelfmoord voor Angela en daar had ze niet zo'n zin in.
Weg was de moral hazard oplossing. Griekenland mocht 200 miljard euro staatsschuld wegboeken, maar rupsje nooit genoeg Papandreou wilde nog in een referendum voorleggen of de Griekse kiezer het wel eens was met dit genereuze gebaar of dat die krenten van de eurozone nog niet wat extra op moesten hoesten. Sarkozy ontplofte. Dat was de politieke zelfmoord van Papandreou die nu van een onverdiend pensioen mag genieten.

Ja, de enorme spanning van die tijd begint al weg te ebben in het geheugen. Het is immers goed afgelopen (tot op heden).
De tranen van Angela maakten pas jaren later, nu dus, het nieuws.
Obama moest Angela troosten en dat was in Washington maandenlang de favoriete foto

5 jaar vooruit 5 jaar rente en nominale groei BNP

Bovenstaand plaatje laat zien hoe dicht de 5 jaar vooruit 5 jaar swaprente in de VS in de buurt bleef bij het tienjaars voortschrijdend gemiddelde van de nominale groei van BNP in de VS.
Als de FED  rente te dicht bij die 10-jaars gemiddelde nominale groei van het BNP kwam, dan zat je zo in een recessie. Op het ogenblik zitten we niet in de gevarenzone.

het nieuwe normaal van Xi

President Xi legde aan de pers uit dat men in China maar moet wennen aan het nieuwe normaal van lagere groei. Dat mag als de werkgelegenheid maar voldoende groeit.
Die groei valt tegen, o.a. omdat de export erg tegenvalt en de bouw begint af te zwakken.
De groei moet meer gebaseerd zijn op consumptie, niet op vervuilende industrie.
Er is niet meer zo'n prikkel voor de provincies om veel te hoge groei te melden (plaatje The Economist).
De trend is wel heel erg duidelijk naar beneden. Wat keert de trend?
Niet de investeringen van de overheid, niet de bouw.
 

11 mei 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen bewegen zijwaarts. Het economisch nieuws was redelijk, de zorgen over de Oekraïne zijn wat af aan het nemen, al komt dat natuurlijk niet goed. De Dow Jones zette ook afgelopen week weer een all time high en de S&P500 zit er niet ver van af. De Nasdaq en de small caps van de Russell 2000 blijven echter achter. Ook de nodige Emerging Markers weten de draai naar boven nog steeds niet te pakken te krijgen. Het sentiment op aandelen is weer bearish geworden (is een contraire indicator). De winstgroei in de VS over het eerste kwartaal is ongeveer 5,4%, niet slecht voor een economische groei van ongeveer 0.
De lange rente blijft bijzonder laag, al is de vaart naar beneden er wel uit.

De intitial claims voor werkloosheid in de VS daalden flink, na enkele weken stevig te zijn opgelopen. Arbeidsmarktindicators zoals de quit rate (vrijwillig van baan veranderen) verbeterden. Het consumentenkrediet groeide veel sterker dan verwacht, ook ex student loans. De ISM voor de dienstensector was met 55,2 sterk. Het handelstekort verbeterde in maart, de export groeide weer. Maar voorlopig wijzen de cijfers op een neerwaartse herziening van de 0,1% groei over het eerste kwartaal. De productiviteitsstijging ws -1,7%, slechter dan verwacht.
Er komen wat somberdere verhalen over de Amerikaanse huizenmarkt los, het herstel gaat trager dan gedacht (Gundlach, Buffett, Yellen bijvoorbeeld). De hypotheekrente daalt en er is weer groei in het aantal hypotheekaanvragen om een huis te kopen, dus zo erg al het ook wel weer niet gaan met de Amerikaanse huizenmarkt.

Draghi is steeds duidelijker een extra monetaire stimulering aan het beloven en lijkt gedwongen te zijn bij de volgende vergadering iets te doen, al zal dit geen volwaardige QE zijn. De euro mag niet veel verder oplopen, anders wordt het deflatiegevaar te groot (en het is al zo groot).

Yellen had haar eerste Humphrey Hawkins Testimony om rekenschap af te leggen over het beleid van de FED voor senaat en congres en dat verliep gladjes. Geen uitglijders en doorgaande beloftes nog lang een zeer ruim monetair beleid te gaan voeren, ook als de economische groei aantrekt.

Over de Chinese huizenmarkt wordt men geleidelijk negatiever en dat remt de groei minstens 1%. De diensten PMI daalde van 51,9 naar 51,4.
Daardoor moet er meer dan gedacht gestimuleerd worden met investeringen in infrastructuur. 

In Japan gaan de PMI's flink omlaag, zoals verwacht vanwege de groeidaling in het tweede kwartaal door de BTW-verhoging. Er begint meer geloof te komen dat Kuroda iets extra's gaat doen rond juli.