Pagina's

31 juli 2014

Fed verklaring als verwacht


$10 miljard minder extra QE (taper) als verwacht. De FED gaf rustig aan dat de inflatie dichterbij het doel was gekomen en de werkloosheid ook, zelfs de risico’s waren minder, maar om het gif van zo veel havikentaal te neutraliseren ook dat er nog veel te veel ruimte zat in de arbeidsmarkt (er is “significant underutilisation”).  Geen vrees werd er gemeld voor hoge loonstijgingen en inflatie, geen verwijzing dat als de werkgelegenheidscijfers zo goed blijven als recentelijk dat men eerder tot een renteverhoging zal overgaan. Na het stoppen met extra QE zal het nog een “considerable period” duren voor men de rente gaat verhogen.

Er was maar één tegenstem, die van Plosser. Het proefballonnetje van Fisher in de Wall Street Journal dat men niet vroeg genoeg kon beginnen met renteverhogingen leidde niet tot een tegenstem. De onenigheid binnen de FED is nog goed toegedekt.

Ondertussen weet men niet wat men gaat doen als men gestopt is met extra aankopen van staatsleningen en hypotheken. De ene helft van de FED gelooft in verkrappen beleid vanwege financial (in)stability en de andere helft wil de rente nog jaren op 0 houden. Het monetaire beleid is straks zonder guidance,  is data dependent. Wie weet dat Yellen nog iets gaat roepen bij de Jackson Hole conferentie van 21 augustus, of dat bij publicatie van de notulen op 20 augustus iets staat over wat het exit plan is, maar voorlopig lijkt er geen echte overeenstemming over een exitplan te zijn.

groei BNP VS valt mee dankzij voorraden en lokale overheid

De groei van het BNP van de VS in het tweede kwartaal  is geschat op 4% (geannualiseerd) in de eerste ronde.
De grootste bijdrage kwam van de voorraden (dat is negatief voor het derde kwartaal), andere investeringen deden het ook beter zoals de bouw (niet al te groot herstel van de winter). De export verbeterde van een krimp naar ruim 9% groei. De consumptie groeide 2,5% (vooral aan duurzame consumptiegoederen)
Een meevaller was de 3,1% groei van de uitgaven van de lokale overheden (de federale overheid houdt zich keurig aan de sequester en kromp verder).

Er was ook weer de jaarlijkse herziening van de groeicijfers uit het verleden (zie plaatje).
Je ziet heel weinig verschil met de oude cijfers, dat was vorig jaar wat meer.Verandert dit het beeld? Marginaal. Het herstel sinds half 2013 werd wat sterker (derde en vierde kwartaal zagen 4,5 en 3,5% groei), de groei in het eerste kwartaal minder negatief (-2,1% in plaats van -2,9%). Geruststellend was dat de economische groei weer in lijn was met de daling van de initial claims voor werkloosheid.

de sancties tegen en van Rusland

Europa heeft met zeer veel moeite de sancties aangescherpt tegen Rusland. Het wordt iets moeilijker voor enkele Russische banken om in Europa aangeld te komen, men gaat een beetje stoppen met het leveren van technologie aan energiebedrijven en wie weet worden er minder geavanceerde wapens aan Rusland verkocht.
 En wat moeten de nieuwe sancties voor schade aanrichten? Volgens Der Spiegel € 23 miljard aan Rusland (1,5% van het BNP) en € 40 miljard aan Europa (0,3% van het BNP).
http://www.spiegel.de/politik/ausland/ukraine-fragen-und-antworten-zu-wirtschaftssanktionen-gegen-russland-a-983643.html

Dat lijken me forse cijfers. In de Wall Street Journal stond al dat de grootste Russische bank niet getroffen wordt en enkele andere banken met filialen in de Eurozone (Cyprus en Oostenrijk) ruimhartig geholpen gaan worden door de ECB.

Rusland gaat uiteraard sancties treffen tegen Europa, men wil eigenlijk hogere gasprijzen rekenen, maar dat is via verdragen afgegrendeld (maar of Rusland zich daar aan wil houden?). Poetin vindt ongetwijfeld iets om die vermaledijde Europeanen mores te leren.
Wie weet gaat hij Donetsk ontzetten van de troepen van Willie Wonka.

Het bedrijfsleven krabt zich achter de oren in Europa en zal voorzichtig worden met zaken doen in Rusland.

Bianco hamerde er in zijn confrence call er weer eens op: de sancties zijn ontworpen om de economie zo min mogelijk schade te doen en zo lang dit zo blijft ligt Poetin er niet wakker van en de beurzen ook niet.
Pas als de politeieke leiders gedwongen worden hun eigen economie flink te raken met sancties, dan zal Rusland pas gaan bibberen, maar eerder niet.

30 juli 2014

Amerikaanse pensioenfondsen rekenen zich nog steeds erg rijk

Als Nederlandse pensioenfondsen een rekenrente van 7% mochten hanteren, dan indexeerden alle pensioenfondsen er lustig op los voor inflatie, in plaats van dat sommige moeten afstempelen.

onenigheid binnen de FED over het te voeren beleid

Hilsenrath (WSJ

Fed's Rate Debate Looks Set to Heat Up)

was gedwongen te melden dat er onduidelijkheid was over het te voeren beleid binnen de FED. De haviken kunnen zich steeds moeilijker achter de duifachtige verhalen van Yellen stellen.
Yellen draait hierdoor wel enigszins bij richting het havikenkamp.
Ze kondigde aan QE een beetje eerder dan gedacht al in oktober te stoppen.
Ze heeft het al meer over financiële instabiliteit, al moet dat meer met macroprudential beleid bestreden worden.

In dezelfde Wall Street Journal liet men de FED gouverneur van Dallas Fisher uitgebreid aan het woord. Hij vindt dat de FED helemaal is doorgeschoten met het rentebeleid.

De FED kan niet snel genoeg beginnen met het verhogen van de rente en verkleinen van de balans. 3 redenen:

1.financial instability. Zelfs Yellen repte erover. Macroprudential is als een soort Maginotlinie: je kunt als je handig bent er gewoon langs lopen.

2. het gaat beter dan verwacht met de economie, goede groei werkgelegenheid, flinke daling werkloosheid en dan ook nog een stijgende inflatie. PCE stijgt sneller dan gedacht, nog niet een probleem maar als je zo lang wacht wordt dat het van zelf.

3. Je krijgt straks als FED naar je hoofd geslingerd: je wist toch dat de inflatie uit de hand ging lopen en je deed maar niets, zat gewoon te suffen.

Hij vindt dat de rente al dit jaar verhoogd moet worden en zo snel mogelijk de FED balans moet worden afgebouwd.
 Maar er is wel degelijk een kans dat in het rentebesluit meer van de haviken wordt opgenomen. Dan zou men weer kunnen gaan piekeren over financiële stabiliteit en waarom de rente zo veel lager is dan de dots van de FED. Als dat het geval is, weet je toch dat de FED even de rente omhoog praat, desnoods door de haviken meer ruim ban te geven.
Voorlopig daalde de rente verder.

30 jaar swaprente tikt 2% aan

De belangrijkste rente voor Nederlandse pensioenfondsen, de 30 jaar swaprente kwam vandaag even onder de 2%. Het driemaands gemiddelde verbergt nog even de destructieve werking van de lage rente op de dekkingsgraad en ook de Ultimate Forward Rate houdt de boekhoudkundige schade nog enigszins beperkt. Maar bij dit soort rentes (goed voor circa 10% lagere dekkingsgraden dan aan de start van het jaar als er geen enkele dekking tegen het renterisico is) zullen weer meer pensioenfondsen over moeten gaan tot verlaging van de uitkeringen. Als de beurs ook nog een correctie zou laten zien, zijn de rapen eind dit jaar helemaal gaar.
Deze rampzalige ontwikkelingen hebben we vooral te danken aan Draghi en Yellen. Zij beloven nog lang de rente veel te laag te houden. Door dit handelen verstoort men de kapitaalmarkten. Bedrijven stoppen met investeren en kopen alleen nog maar eigen aandelen terug of kopen elkaar op. Het vertrouwen in de toekomst zakt weg, men verzint scenarios als secular stagnation (Summers), New Neutral (Pimco). Deze scenario's hebben een snel groeiende schare gelovigen.
Spaarders verdienen niets meer. In Japan hebben we gezien dat dit de crisis verergerde. Consumenten moeten meer gaan sparen door de lage rente om nog enig pensioen bij elkaar te schrapen.

29 juli 2014

herstel huizenmarkt VS vertraagt

Het plaatje hierboven en hieronder van Yardeni laat het moeilijke herstel zien van de huizenmarkt in de VS.
 En via Business Insider uit de 90 aardige grafieken http://www.businessinsider.com/bi-most-important-charts-in-the-world-2014
Het valt niet mee een hypotheek te krijgen in de VS, vooral niet met te veel studieschuld.

De millennials kopen niet, die houden niet van bezit en wonen liever bij papa en mama in.
En tot slot een positief plaatje, maar je kunt twijfelen aan die groei van de huishoudens.

buybacks in de VS: hindert dit de groei heel erg?

Ik heb al eerder geblogd dat de groei in de VS veel lager is dan de daling van de werkloosheid en groei werkgelegenheid aangaven.
De grootste afwijkingen waren in 2007-2008 en sinds 2012. Dat waren net de tijden met heel veel inkopen van eigen aandelen (plaatje hierboven van Strategas). Het bedrijf ziet dit als investering, maar je ziet het niet terug in economische groei via investeringen of consumptie (men consumeert niet meer op basis van de gestegen aandelenkoersen).
De blauwe lijn lag sinds 2007 vaak onder de stippellijnen volgens groei werkgelegenheid/daling werkloosheid

27 juli 2014

Tostrams alert

Tostrams ziet veel positieve trends maar ook de nodige negatieve. Meestal domineert een van beide zeer, deze keer niet.

MSCI World in uptrend, DJ Transport sterk. Diverse miners staan op kopen.

De dollar is aan een opmars tegen de euro bezig. de yen zit op een belangrijk steunpunt versus de euro

De Europese beurzen liggen er niet mooi bij, vooral de CAC40 niet. Maar bij FTSE 100 misschien weerstand. Advance/decline lijn AEX is bezig met forse daling.

Tostrams is positief Nasdaq, maar tekent wel horizontale range
SOX laat wel kleine breek naar beneden zien ("stabiliseert wat"). Alert. Aanhouden. Tostrams is weer positief technologie Europa (special van de week). Na een goed 2013 underperformde technologie in 2014. Horizontale trend die nu naar boven lijkt te willen uitbreken volgens Tostrams. Er zitten veel aandelen bij die het goed doen, maar ook de nodige rampgevallen.

De mooiste grafieken zitten bij de EM (niet Rusland natuurlijk): China, India, Turkije, Brazilië, Australië, Hongkong

Europese banken veren krachtig op.

Kopers weten de 4% NL 2037 nog te vinden, durven in te stappen op hogere niveaus. Nochtans moet er wat gebeuren om de niveaus van juni 2012 te doorbreken (daar zitten we dicht bij).
US corporate bonds vliegen op en neer. Toch aanhouden volgens Tostrams.
De 30-jaar US Treasuries zit gevangen in een horizontale trend. We zitten helemaal  aan bovenkant. Deze moet het als eerste gaan zeggen zou Ter Veer zeggen: doorbraak obligatiekoers naar boven of correctie. De rente in de VS is veel verder van de bodem verwijderd dan in de Eurozone, in de VS is meer rentedaling mogelijk.
MS World Real Estate. Dicht bij hoogtepunt 2013. In lijn met obligatiekoersen.

Grondstoffen DJ UBS: negatief. Weerstand overigens niet erg diep onder niveau van nu. Olieprijs naar beneden (Brent 103). Goudprijs niet overtuigend.

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

In Azië gingen de beurzen verder omhoog, in Europa was er een kleine daling vanwege meer geloof in echt zwaardere sancties tegen Rusland die ook ten koste van de eigen groei zullen gaan. De dollar werd daardoor opnieuw iets sterker tegen de euro.

De flash PMI's voor met name de dienstensector waren meevallend in Europa. Een en ander wijst op een zwakker tweede kwartaal (vooral door Duitsland), maar weer iets meer groei in het derde kwartaal. De IFO daalde wel behoorlijk, hetgeen wijst op lagere groei in Duitsland dan we eind vorig jaar/begin dit jaar zagen. Maar in Frankrijk verergerde de situatie niet. Per saldo gaan de verwachtingen voor de groei in Europa nog steeds langzaam achteruit.
In het VK was de economische groei over het tweede kwartaal 0,8%, en het VK stevent daarmee af op de hoogste groei in 2014 van de westerse landen. Maar dan moet de neerwaartse trend van de detailhandelsverkopen van de afgelopen twee maanden wel stoppen. In Italië vielen de industriële productie, orders en detailhandelsverkopen tegen. In Spanje gaat het (opnieuw) beter.

In China trok de flash PMI meer aan dan gedacht tot 52. De economic surprises zijn in twee maanden van treurig slecht aangetrokken naar positief. Daarmee begint er een snel groeiende overtuiging te komen dat de groei in China ongeveer 7,5% wordt in 2014 en niet veel lager in 2015.

In Japan zijn de cijfers over het tweede kwartaal zoals verwacht zwak. De all industry indicator steeg onverwachts over mei, maar de andere indicatoren waren slecht. Ex BTW-verhoging zakt de inflatie weer richting deflatie. Dit moet de Bank of Japan brengen op mooie gedachten over QE over enige tijd.

De kerninflatie in de VS was met 0,1% lager dan gedacht, de totale inflatie 0,3% over juni. De huizenmarktcijfers waren opnieuw zwak, vooral door neerwaartse herzieningen.
Initial claims waren voor het eerst in jaren onder 300.000 en dat wijst op een doorgaande groei van de werkgelegenheid van duidelijk meer dan 200.000. Nieuwe orders voor duurzame goederen vielen tegen. Dit veroorzaakte opnieuw neerwaartse taxaties voor de groei in het tweede kwartaal (3% lijkt al erg veel nu).

Het winstseizoen verloopt degelijk in de VS. Winsten zijn in 68% van de gevallen beter dan de naar beneden geprate verwachting. Dit kwartaal zijn de omzetten ook beter dan verwacht en dat zagen we de afgelopen jaren bijna nooit. In Europa valt een en ander niet nog verder tegen.

26 juli 2014

Zentner MS: retail sales iets omhoog, maar minder dan FED met net wealth effect hoopte


Retail sales VS groeiden veel minder hard dan de toename van de bezittingen aangaf. Men wil sinds het Minsky Moment van 2008 veel meer sparen dan vroeger gegeven de vergaarde rijkdom.

Het beste zie je dit in hoe veel men per jaar extra op de pof koopt (via credit cards). Een en ander hangt natuurlijk ook af van demografische factoren (jongeren kunnen zich op basis van hun hoge human capital in de schulden storten, ouderen niet op basis van hun lage human capital).

Ik heb al de nodige plaatjes laten zien dat de groei in de VS lager is dan de daling van de werkloosheid of stijging van de werkgelegenheid aangaf. Ook is de groei lager dan je zou verwachten op basis van de ISM (hetzelfde geldt overigens in mindere mate ook voor Europa).
Via QE heeft de FED een enorme groei van de netto bezittingen weten te creëren, maar deze keer consumeert men veel minder uit de toegenomen welvaart (plaatjes van Zentner Morgan Stanley). Het devies van de huidige tijd is: schuld is vies en de millennials handelen hier ook naar. Ze storten zich niet tot over de nek in de credit card schuld. Geen 10% groei maar iets als 2% groei, ongeveer de inflatie. Zentner zelf bekende dat zij zelf ook veel voorzichtiger met credit cards was geworden. Weg is de teflon coated credit card die zo hoog op het verlanglijstje stond van wat de toekomstige droompartner zou moeten bieden.



Deleveraging versus bezittingen is na 2008 heel groot geweest, ondanks de stabilisatie (slechts lichte afname) van de schulden. Die afbouw lijkt groot genoeg te zijn geweest, zou je denken. Maar net als bij de val van de huizenmarkt en volgens mensen die Piketty verder lezen dan bladzijde 26 zet de trend gewoon door.

Dat dit extra vermogen niet tot extra consumptie leidt is voor de hand liggend: de rijkdom van de rijkste 1% is eigenlijk alleen maar fiks gegroeid, de armste 80% zag gemiddeld geen verbetering van de financiële positie. Dit begint langzaam te verbeteren door de stijging van de huizenprijzen van de laatste paar jaar.

Het verband tussen netto bezittingen en de spaarquote is heel sterk geweest na 1970. Maar ook dit verband is gebroken: men spaart gewoon meer dan de totale netto bezittingen in de VS aangeven. De lage rente van de FED kan de spaarquote niet verder naar beneden brengen. Een duidelijk hogere FED- rente zal de spaarquote gemakkelijk naar de groene stippellijn kunnen brengen en daarmee een recessie forceren. Dat hoeft niet, de investeringen zouden dan harder kunnen groeien (Bastiat, je kunt je geld maar een keer uitgeven, en (zeker Amerikanen) geven het dan ook uit, al is net niet aan consumptie dan wel aan investeringen), maar in de huidige situatie gebeurt dit niet, men koopt eigen aandelen terug.

Overigens herziet men voortdurend wat de spaarquote is, dus misschien ziet het plaatje er over een paar jaar heel anders uit. De spaarquote was volgens oude cijfers negatief in 2006.
In 2010 kon ik niet geloven dat de spaarquote veel verder zou gaan stijgen, zoals de permabears voorhielden. Dat is ook niet gebeurd. We weten dat men in 2006 veel te veel schuld had. Die spaarquote was te laag. Dat wil men niet meer laten gebeuren. Men wil niet meer zo veel credit card schulden.
Al met al is dudielijk dat je niet te veel moet inzetten op extra consumptie uit de toegenomen rijkdom, die is voor veel mensen niet genoeg om de hogere prijs van een annuïteit na je pensioen te kunnen kopen.


Rusland niet erg volgens beurs, maar blijft dat zo

Strategas had de beursreactie op een aantal ernstige geopolitieke schokken verzameld. Zelden zijn ze groot en meestal duurt het niet lang.

(Via IEX acemaxx) Cameron en Obama hebben heel wat makkelijker praten dan Merkel en Rutte over een boycot van Rusland.

Ondertussen bewapent Rusland de opstandelingen steeds meer, ook na MH 17

24 juli 2014

Waar blijft de Poetinkrach?

De beurzen zijn maar niet achteruit te branden op de intimidaties van Poetin. Men slikte de annexatie van de Krim. Men  registreerde de onrust in Oost Oekraïne en besloot tot sancties. Men ging enkele van de minder belangrijke trawanten van Poetin het leven moeilijker maken.

Poetin was niet erg onder de indruk van die steniging met poppenschuimpjes. Frankrijk (levert oorlogsschip toch aan Rusland)  en Duitsland hebben geen zin in echte sancties. Obama heeft zich uitgeput dat de sancties de wereldeconomie niet in gevaar moesten brengen, maar Rusland op een of andere wonderlijke manier wel.

Het neerschieten van MH17 ging waarschijnlijk niet helemaal volgens Poetins plan. De oligarchen beginnen hem te knijpen. Dat beperkt de mogelijkheden om militair in te grijpen voor Poetin. http://www.stratfor.com/weekly/can-putin-survive?utm_source=freelist-f&utm_medium=email&utm_campaign=20140721&utm_term=Gweekly&utm_content=readmore#axzz38CwPhKAs
De beurzen rekenen vast op een standvastige houding van Merkel: geen sancties die de Duitse economie in gevaar brengen.

Maar dat is niet zo zeker: ze houdt angstvallig haar kaken op elkaar over sancties vanwege MH17. Ze had tot op heden weinig moeite uit te leggen aan Obama dat het niets zou worden met sancties. Maar nu is ze stil
. Als Merkel  ineens door de knieën gaat en meegaat met Cameron alhoewel: hij legt echt geen beslag op de bankrekening van Abramovitsch), dan wordt alles anders, net als bij de eurocrisis, die draaide pas toen ze Draghi steunde.

En Poetin is onberekenbaar. Als een soort Saddam Hoessein gaat hij door, want hij overleeft niet als ambteloos burger  http://online.wsj.com/articles/business-world-columnist-holman-w-jenkins-jr-end-to-the-putin-puzzle-1406071085

Paul LaMonica: geen bear markt, Zerohedge: wees altijd maar dan ook altijd op je hoede voor een enorme bear markt

Zerohedge had een bespreking waarom aandelen toch omlaag kunnen ondanks de vijf redenen die Paul LaMonica aanhaalde http://www.zerohedge.com/news/2014-07-23/5-reasons-why-market-wont-crash-or-will
Schokkend voor mij was dat deze website die kampioen in het azijnpissen is moest bekennen dat men voor klanten long aandelen zat. De grenzeloos negatieve verhalen die zonder ophouden over ons heen gestrooid worden dienen alleen om de gevaren van aandelen te onderkennen en te onderzoeken waarom aandelen straks onderuit gaan. En, dat gaat echt ooit gebeuren. Zowaar ben ik het daarmee eens. Maar voorlopig houd ik vast aan een structureel stijgende beurs tot 2018 met af en toe een correctie van onduidelijke omvang.
Het bovenstaande plaatje van Zerohedge geeft de twee belangrijkste criteria aan voor een bear markt: een recessie en de FED die de rente te veel verhoogt.
Als dat niet gebeurt, is er zelden een flinke bear markt. Er was maar een uitzondering: 1987. Toen waren aandelen zo veel overgewaardeerd terwijl de lange rente veel gestegen was dat er een kortstondige krach was.

Paul LaMonica stelt dat er extreem weinig kans is op een recessie en de FED extreem royaal is, geen recessie wil forceren. Darmee ben ik het volkomen eens.
Permabear Zerohedge zet daar tegenover dat je recessies niet kunt voorspellen (ik moet ook bekennen dat ik de meeste recessies niet op tijd zag aankomen, alleen 1991 was een uitzondering) en dat als de FED de rente naar 1% verhoogt dat al veel te veel zal blijken en dat een recessie zal veroorzaken die veel erger zal zijn dan de kredietcrisis. Ik ben het met Zerohedge eens dat de FED al veel eerder dan de normale 4% een recessie forceert, maar 2% moet toch kunnen.

De andere redenen waarom er geen bear markt komt van LaMonica vind ik niet sterk, niet zo belangrijk.
D.w.z. als er geen recessie komt en de rente niet veel verhoogd wordt, dan hoort er slechts een correctie te komen van tijd tot tijd, niet een bear markt. Een bear markt blijft uiteraard altijd mogelijk bij extreme schokken (die overigens meestal tot een recessie leiden) of bij extreme overwaardering (nog niet het geval).

23 juli 2014

Fels: Het is de schuld van Emerging Markets dat de rente zo laag is


De rente daalt: Fels van Morgan Stanley wijt het aan de neergang van de Opkomende Landen.

Omdat je zo goed kunt zien wat de ingeprijsde inflatieverwachtingen zijn en die niet gedaald zijn, is de reële rente opnieuw de hoofdschuldige van de rentedaling, zoals al zo veel jaren het geval is. Die reële rente hoort samen te hangen met de verwachtingen voor de economische groei op langere termijn.

Joachim Fels (en Manoj Pradhan) van Morgan Stanley denkt toch dat de rentedaling van de afgelopen maanden helemaal niet komt door een deuk in de groeiverwachtingen op lange termijn voor met name de VS. Die -2,9% groei in het eerste kwartaal waardoor je als voorspeller van 3%+ groei in de VS helemaal in je hemd kwam te staan, de steeds indringendere verhalen dat de potentiële groei omlaag aan het gaan is in de VS, dat productiviteitsgroei in de VS voortaan een illusie is, de tegenvallende groei in de eurozone, dat zou niet de hoofdoorzaak van de rentedaling zijn.

Nee, dat is een plotseling gebrek aan vertrouwen van Emerging Markets om te investeren, nu de exportcijfers zo slecht zijn geweest. Er zijn structurele problemen met de groei in Rusland, Brazilië en Zuid Afrika. Hervormingen moeten tot meer investeringsgroei leiden in landen als Mexico, India, Indonesië, maar dat is nog niet zichtbaar.

Nu de Emerging Markets minder investeren blijven er bakken met geld over die weggekruid moeten worden naar veilige beleggingen. Bij de huidige veel te lage begrotingstekorten is er een grote schaarste aan veilige staatsleningen aan het ontstaan, waardoor de rente in een vrije val is gekomen.

Prijs daarom president Xi maar eens extra, hij smijt weer met geld om de groei in China aan te zwengelen.

Wat Fels eigenlijk zegt is dat de potentiële groei niet alleen in de VS en Eurozone een knal heeft gekregen, maar ook in de Opkomende landen. Consumptie zit nu op een pad van 2,4% groei in plaats van 3,6% en investeringen, daarmee gaat het nog slechter: eerst goed voor een bijdrage van 2,5% en nu slechts 0,6%. Bij elkaar opgeteld betekent dit dat de groeiverwachtingen wereldwijd voor de economische groei een forse deuk hebben opgelopen. Daarbij hoort een lagere rente. Als men door die lagere rente ook nog eens gedwongen wordt om meer te sparen (denk aan FTK), dan heb je het recept gevonden voor een steeds lagere rente.

22 juli 2014

Grantham en de bubbel van overnames, Inker over de bubbel van smart bèta


Grantham krijgt altijd alle aandacht bij de publicatie van de kwartaalvooruitzichten van GMO, want meestal zijn de verhalen die de huidige baas van GMO schrijft behoorlijk saai marketing materiaal.
Deze keer vond ik het wel een aardig verhaal. Diverse strategieën die heel populair zijn bij hedgefunds vanwege vermeende anomalieën zijn bij nader inzien helemaal niet zo aantrekkelijk als de Sharpe ratio en de gerealiseerde opbrengsten aangeven.

Meestal doen dit soort anomalieën het juist verschrikkelijk slecht op het moment dat je opbrengst het hardste nodig hebt.

[en laag risico wint op lange termijn, omdat je dan niet ineens op het laagste punt van aandelen gedwongen wordt om aandelen te verkopen omdat het risicobudget op is]

Puts schrijven is een voorbeeld. Dat levert geweldige resultaten op, want er wordt niet aan de put call pariteit voldaan. En dat moet ook stelt Inker, want je hebt alleen maar slecht risico. Aandelen gaan harder naar beneden dan naar boven, dat ook nog eens daarbij.

Het gevolg is dat je een bèta vindt van 0,5 met dezelfde opbrengst als aandelen, maar dat je de leverage niet kunt opvoeren vanwege de extreem slechte uitkomsten, net zo slecht als aandelen, als het tegenzit.

Idem met Merger arbitrage.: "the reason why there is a decent return to the activity of merger arbitrage is that the circumstances in which lots of deals are likely to fail at the same time is one of significant market stress – when credit markets freeze up, equity markets are falling, and acquirers either find themselves unable to raise the money they need to complete a deal or have simply changed their priorities from empire building to survival.

Our fixed income team tends to think in terms of four risk premia: default risk, term premium, liquidity premium, and volatility premium. The point of thinking this way is not that all of these risks are entirely different, or different from equity risk, but rather to be constantly on the lookout for how much you are getting paid for those various risks at different times. We can therefore build a fixed income portfolio, not with the idea that we can avoid all risk, but with the idea that we want to preferentially take the risks we are being well compensated for".

Inker schrijft een combinatie van al die anomalieën voor. De combinatie is aantrekkelijk, vooral als je een beetje goed zit met de beredeneerde aantrekkelijkheid van het moment. Nu is merger arbitrage aantrekkelijk, zelfs puts schrijven out of the money is aantrekkelijk denkt hij (vreemd voor het huis GMO dat hamert op de overwaardering van alle aandelen behalve kwaliteitsaandelen)

Ach, dat is natuurlijk een verhandeling van beleggen in smart bèta, overdreven in de mode op het ogenblik.

Ik zou liever in dividenden beleggen. Die gaan mooi stijgen als de winsten stijgen en inkoop eigen aandelen aan de dure kant wordt. Banken raken langzaam boven Jan. Telecommunicatie houdt niet helemaal op met betaling dividenden.

Dan Grantham. Hij waarschuwt al jaren dat aandelen veel te duur zijn. Winstmarges zijn ver boven trend en bij de huidige economische groei horen veel lagere koerswinstverhoudingen.

Hij lijkt ineens om te zijn. Als nietig mannetje vergeleken met het bijna almachtige opperhoofd van de FED legt hij zich neer bij wat Yellen verkondigt: ze houdt vast aan de Greenspan/Bernanke doctrine dat bubbels niet bestreden hoeven te worden en dat de FED er alleen is om de gevolgen van het barsten van de bubbels te mitigeren.

Daardoor ontstaat een scenario waarbij het bedrijfsleven likkebaardend kijkt naar overnames. De rente is laag, de economische cyclus wijst op weinig economisch risico en andere investeringen lijken weinig op te brengen en veel riskanter te zijn.

high yield wijst weg omlaag voor beurzen

Sommigen zien high yield obligaties als de canary in the coal mine: het eerste waarschuwingssignaal dat er iets niet in orde is.
Grote outflow, men wil nog steeds liever schulden van Emerging Markets zoals de Oekraïne.

20 juli 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De tragedie bij Donetsk bijna onmiddellijk na het verscherpen van de sancties tegen Rusland, mogelijk gemaakt door de schrikbarend afgezakte normen en waarden aldaar, veroorzaakte meer zorgen over Rusland/ Oekraïne, met voorlopig slechts beperkte schade op de beurs, hogere goudprijzen en een nog lagere rente. De penibele situatie in de Gazastrook completeert de tamelijk permanente zorgen over het Midden Oosten.

Yellen hield haar halfjaarlijkse getuigenis voor congres en senaat. Ze zorgde voor lagere koersen door sommige aandelen overgewaardeerd te noemen. Ze liet niet alleen duifachtige opmerkingen horen, maar liet ook argumenten doorschemeren van de haviken: als de economie inderdaad goed blijft aantrekken en de verbetering op de arbeidsmarkt doorzet, kan de rente al eerder verhoogd worden dan het derde kwartaal van 2015.
Dit zorgde voor iets hogere korte rentes (en daardoor een sterkere dollar), maar aan de lange kant kon de rente verder dalen door meer somberheid over de groei op lange termijn en de afzwakkende groei in Europa.

Het winstseizoen is redelijk goed begonnen in de VS. Tot op heden was 69% beter dan de (zoals altijd vlak van te voren te veel omlaag geprate) consensus, gemiddeld 4% hoger dan consensus.

De detailhandelsverkopen stegen een tegenvallende 0,2%, maar door opwaartse herziening vorige maand en 0,5% meer control sales op basis waarvan de groei van de consumptie wordt afgeleid, was men toch blij met de cijfers. Dat was men ook met de vier punten  stijging van het sentiment bij de bouwer (NAHBMI) tot 53, de daling van de initial claims tot 302.000, de mooie stijging van de voorlopers van de ISM, Phillyfed en Empire State surveys, maar niet met de groei van van de industriële productie. Het aantal housing starts daalde meer dan gedacht. Leading idicators stegen 0,3%, minder dan de 0,7% van de vorige maand.

In Duitsland daalde de ZEW. Groeiverwachtingen worden neerwaarts bijgesteld. In Italië verbeterde de handelsbalans verder. In het VK steeg de inflatie meer dan verwacht, vielen de detailhandelsverkopen tegen en daalde werkloosheid tot 6,5%.

In China is men de groei aan het aanzwengelen. de kredietgroei trok aan tot 1080 miljard yuan, de geldgroei accelereert, de overheidsuitgaven stijgen nu ruim 26% op jaarbasis. De economische groei op jaarbasis verbeterde van 7,4 naar 7,5% in het tweede kwartaal volgens de officiële nooit herziene Chinese cijfers.

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De beurzen namen al het slechte geopolitieke nieuws heel rustig op. Eén dag de VIX fors omhoog, dan weer keihard omlaag. Zo gaat dat in een bull markt voor aandelen.

De groei in China trekt aan. 7,5% groei is ineens weer haalbaar, zoals het cijfer over het tweede kwartaal aangeeft. Aantrekkende kredietgroei en opnieuw tomeloze investeringen in infrastructuur, vooral treinen in het binnenland zorgen ineens weer voor meer dan 7% groei. De opdracht van Xi wordt uitgevoerd: 7%+ groei

NAHB 53: De sentimentsindicator van de Amerikaanse huizenmarkt is met vier punten gestegen en staat weer boven de 50. dat betekent verbetering op komst voor de bouw.

Winsten VS: dat is de meest logische kandidaat om de koersen omhoog te brengen.

Plaatje van Bespoke.
De trend van de winstgroeiverwachting in de VS stijgt sinds kort harder (zie post http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/07/groei-verwachte-winst-in-vs-trekt-aan.html)

Arbeidsmarkt VS: dat gaat zo goed dat de rente misschien eerder verhoogd wordt. Initial claims naderen weer de 300.000 en dat betekent 200.000+ banen. Er zijn nog veel deeltijdbanen nodig voor de 65plussers, dus we moeten niet schrikken dat de banengroei voor een groot deel in de deeltijdbanen zit. En de FED kijkt naar de PCE inflatie, met zijn lager gewicht voor huren en hoger gewicht voor gezondheidszorg. Die stijgt nog steeds te weinig en daarom kan de FED relaxed blijven, tijd nemen voor verhogingen.

plaatje Iglesias bij VOX: de kosten van gezondheidszorg verbeteren.
Of dat zo blijft is de vraag, want de biotechbubbel is aan het leiden tot (dure) doorbraken in kankeronderzoek en hartproblemen.

Ach, ach, de verwachtingen over de toekomst zijn niet meer wat het geweest is


De structurele stagnatie van Summers, het Nieuwe Neutraal van Pimco, de Greater Moderation is bon ton aan het worden.

De wet van Okun van 3% groei in de VS is begraven, we moeten ineens blij zijn met 2%.

De extra hulp van meer arbeidsparticipatie vrouwen en meer schulden is omgeslagen in een tegenwind. Het enige positieve is dat die tegenwind niet groter wordt, maar de tegenwind van deleveraging is nog niet gaan liggen.

Tijdelijk kan de groei zelfs nog hoger worden dan 2%, maar daar is wel heel wat voor nodig. Een aantrekkende huizenmarkt is niet genoeg. Een energierevolutie er nog bij op de koop toe via fracking, zonne-energie is nog steeds niet genoeg. Torenhoge winstmarges helpen de investeringsgroei nauwelijks. Het bedrijfsleven heeft geleerd dat je je eigen aandelen moet terugkopen en niet moet investeren, dat helpt de koersen het meeste. De overheid zou extra kunnen investeren in infrastructuur in de VS, maar de onverzettelijkheid van de Tea Party en weinig animo van de democraten om hier tegen in te gaan doen de hoop opgeven dat er nog wat van komt, even afgezien van infrastructuur om alle extra olie en gas af te voeren.

Er is veel nieuwe regelgeving zoals Dodd Frank en Obamacare gekomen die de bureaucratie weer doet opbloeien en zo de groei verder remt.

Productiviteitsstijging is diep negatief geworden. -6% in het eerste kwartaal in de VS. Dat is erger dan in de kredietcrisis.

 Hulp van de Opkomende Landen? Die hoop is de bodem ingeslagen na de forse koersdalingen vanwege de angst voor renteverhogingen door de FED en door tegenvallende exportgroei. Te grote tekorten op de lopende rekening en te hoge inflatie en politieke onrust hebben geleid tot enorm achterblijven van aandelen Emerging Markets bij de S&P.

Creatieve vernietiging is nu te groot en de extra groei in Emerging Markets zorgt (this time is different) voor neergang middenklasse in het Westen.

Wat doen de beurzen nu de economen nieuw pessimisme bekruipt over de lange termijn?

Ze gaan rustig verder omhoog, verdisconterend afnemende meeropbrengsten tegen nog meer dalende rentes.
De beurs zegt dat lage economische groei niet erg is als deze wordt veroorzaakt door te veel terugkopen van eigen aandelen tegen niet al te hoge koersen en als de centrale banken voor ruime liquiditeit zorgen.

19 juli 2014

Witte Huis verwacht weinig stijging van participatiegraad VS

De laatste tijd is de FED zich zorgen aan het maken dat de lonen flink zouden gaan stijgen omdat de werkloosheid te laag. het verhaal van de lage participatiegraad die eerst moet stijgen voor er loonstijging komt, wordt steeds vaker ondergraven. Hierboven een plaatje uit de Wall Street Journal van berekeningen door de economische hulptroepen van Obama.

Het met pensioen gaan van de babyboomers zorgt voor een steeds groter blauw deel. Gezien de piek van 53-54 jarigen duurt dit nog wel een decennium. Overigens komen de millennials in nog grotere getalen op de arbeidsmarkt, er is geen echt demografisch probleem in de VS.

Ik denk dat Yellen gelijk heeft en dat de lage participatiegraad wel degelijk aangeeft dat nog veel mensen een baan kunnen krijgen. Men onderschat het aantal babyboomers die (in deeltijd) door willen werken. De participatiegraad van 25-55 jarigen is nog steeds veel te laag.
We zien vermoedelijk al vrij snel of de lonen inderdaad snel gaan stijgen. Ik houd het op een langzame stijging.
Een deel van de angst voor stijgende lonen, niet gecompenseerd door hogere productiviteitsstijging, wordt ingegeven door het enorme leger dat rentestijging ziet. at moet gebeuren en kan eigenlijk alleen maar als het inflatiemonster bestreden moet worden. Dus dan maar verhalen schrijven dat het inflatiemonster bijna ontketend is.

Groei verwachte winst in VS trekt aan

De één jaar vooruit winst in de VS zat van half 2011 tot april 2014 in een gezapig tempootje. Sinds april is er versnelling zichtbaar aan het worden. dat komt vooral, omdat dit jaar de winstverwachting voor volgend jaar maar niet omlaag wil, tegen de traditie in.
Die versnelling moet nu gevoed worden door een meevallend winstcijferseizoen over het tweede kwartaal met niet al te veel guidance à la ASML.
De trend (zie plaatje Yardeni) is het mooiste voor Amerika en Japan en het slechtste voor het VK. Misschien dat Emerging Markets opkrabbelen. 
Ondertussen moeten de omzetten ook klimmen. Het plaatje van Yardeni laat de enorme opmars van de Emerging Markets zien met de afzwakking van de laatste jaren die erg doorwerkte in tegenvallende winst. Japanse winsten reageren het hardste op meer/minder omzetgroei.


18 juli 2014

Getuigenis Yellen voor senaat en congres


Yellen vertelde braaf in haar getuigenis (vroeger Humphrey Hawkins genaamd) over het beleid van de FED voor congres en senaat het verhaal dat de economie nog een hele tijd ruim monetair beleid moet verduren, maar creëerde enige onzekerheden over het beleid van de FED.

Je hebt nog steeds twee kampen binnen de FED, maar men maakt het onderscheid niet langer naar alleen meer/minder streven naar financiële stabiliteit. Het gaat nu vooral om inflatie gegeven de fikse daling van de werkloosheid met op de achtergrond zorgen over bubbels.

De haviken zien de lagere werkloosheid/ hoge groei van de werkgelegenheid als een teken dat de FED snel de rente moet gaan verhogen.

De duiven met Yellen in hun gelederen willen eerst zien dat het economische herstel echt sterker is geworden. Het herstel is tot op heden te broos gebleken. De rente moet dus later en voorzichtiger verhoogd worden.

Yellen kon het bestaan van de haviken niet onder het tapijt vegen als voorzitter van de FED. Ze verkondigt niet alleen haar eigen mening, maar ook die van de rest van de FED. Dus moest ze vertellen dat als de werkgelegenheid sneller blijft stijgen dan ze dacht en er meer inflatie zou komen dan gedacht, dat dan de rente eerder zou kunnen worden verhoogd dan in het derde kwartaal. Ook moest ze iets laten horen over zorgen over bubbelige beleggingen.

Een en ander zorgt voor hogere korte rentes in de VS en daarmee een sterkere dollar.

Heeft China de rentedaling op zijn geweten

In de Wall Street Journal stond het bovenstaande plaatje: het is de schuld van de Chinezen dat de rente zo veel is gedaald dit jaar in de VS.
Na mei lijken de Japanners ook weer een handje te willen gaan helpen en ook de beleggingsfondsen voor vastrentende waarden lopen weer vol in o.a. de VS.

Ondertussen putten steeds meer brokers en andere lieden zich uit in verhalen over structureel lagere groei, zoals Summers en eeuwige stagnatie, het Nieuwe Neutraal van Pimco en The Greater Moderation
Is de rentedaling al te ver gegaan in de VS?
We hebben de afgelopen tig jaar gezien dat de langdurige nominale groei van het Amerikaanse BNP parallel liep met de 5 jaar vooruit 5 jaar swaprente (de rode trendlijn in de grafiek hierboven). 
We zagen een overshooting door gedoe over taper van QE van de rode lijn, ik ben bang voor een zelfde undershooting ten opzichte van de trend van de groei van het BNP in de VS (rood).

17 juli 2014

momentum aantal aandelen boven 50 daags gemiddelde S&P breekt naar beneden

Strategas liet een plaatje zien van een van mijn favoriete technicals. Als het percentage aandelen onder 80% breekt, dan is er een goede kans dat het daalt richting 30% of lager.
Dat zou een correctie van de S&P betekenen.
Het is zeker geen onfeilbaar systeem overigens, maar het is een signaal van kwetsbaarheid. Nog meer van die praatjes van de FED dat ze de rente snel gaan verhogen en alle mooie winstcijfers zijn ineens niet mooi genoeg meer. Maar voorlopig is het devies nog buy the dip. Overigens ook geen onfeilbaar advies.

dramatische daling productiviteit in de VS

Hatzius van Goldman Sachs kan het niet geloven: een daling van de productiviteit van zo.n 6% in het eerste kwartaal.
Als dat klopt en de lonen gaan niet snel 6% omlaag, dan krijgt Yellen wel heel snel de door haar begeerde 2%+ inflatie. Stagflatie staat voor de deur als de vakbonden niet instemmen met loondaling.
Hatzius berekende c.s. dat je beter de zeer volatiele reeks van de productiviteitsstijging kunt benaderen met surveys als lokale PMI's en NFIB en dan ziet het er beter uit.
Een en ander wijst op opwaartse bijstelling van de groei over het eerste kwartaal in de komende jaren, maar ook neerwaartse bijstelling over 2012.

Overigens berekende Bill Gross dat het minuimumloon gezien de productiviteitstijging van de afgelopen decennia $ 22 moest zijn en niet $7 en een beetje.

als je dit leest denk je dat een Spekmanplus democraat aan het woord is, maar nee het is de tot voor kort grootste belegger ter wereld.

16 juli 2014

waarom winstgroei in Europa tegenvalt volgens Credit Suisse

De winsten in Europa hadden moeten reageren op de forse versnelling van de economische groei, maar dat is nauwelijks gebeurd.
De producentenprijzen PPI gingen meer omlaag dan de arbeidskosten per eenheid product (lonen gingen niet omlaag). Zo ontstond er een loskoppeling van het Europese economische herstel. Meestal reageren de analisten enthousiast op meer nieuwe orders, nu niet. De euro is te duur, Draghi heeft de euro nog niet naar beneden gepraat.
In bovenstaand plaatje probeer ik het verband te illustreren tussen de economische verrassingen in de eurozone (cesi, citigroup economic suprises index) en de kracht van de euro. De recente kracht van de dollar doet vermoeden dat de economische verrassingen niet al te veel meer verder gaan wegzakken (de -60 kan overigens wel gemakkelijk bereikt worden).

Help, Yellen praat markt niet omhoog

Het is niet veel, maar de markt is omlaag terwijl de baas van de FED speelt. Dat gaat in tegen de steeds populairder wordende anomalie http://beleggenopdegolven.blogspot.nl/2014/07/alleen-als-de-fed-spreekt-gaat-markt.html dat de beurzen alleen maar stijgen vlak voor en na dat de FED spreekt.

Wat heeft ze voor verschrikkelijke dingen gezegd? O.a. dat sommige aandelen te duur zijn. Financiële stabiliteit is eigenlijk wel belangrijk.
Dat ze niet gelooft in marktwerking, je kunt beter in de FED geloven.
Hoogmoed. De FED probeert zo veel mogelijk behind the curve te geraken. dat veroorzaakt onzekerheid.
Misschien is ze toch een havik: ze zei ook:
”if the labor market continues to improve more quickly than anticipated by the Committee, resulting in faster convergence toward our dual objectives, then increases in the federal funds rate target likely would occur sooner than currently envisioned. Conversely, if economic performance is disappointing, then the future path of interest rates likely would be more accommodative than currently anticipated.”

De FED kan overigens de rente haast niet verhogen of de balans van de FED flink afbouwen. Daarvoor is er te veel schuld in de VS en de rest van de wereld. Een te veel hogere rente kan de wereldeconomie beslist niet dragen. Dat zal nog de nodige tijd met alle macht voorkomen worden door centrale banken.

Toch zegt Yellen dat niet alleen aandelen, maar ook obligaties overgewaardeerd zijn http://pragcap.com/yellen-stocks-and-bonds-are-overvalued. Dat ontlokte in de commentaren enige discussie of Amerikaanse lange staatsleningen overgewaardeerd zijn. Men riep dat 1,25% laag genoeg was voor 30-jarige staatsleningen bij een recessie en dat er een enorme schaarste is aan lange staatsleningen na het vreselijke opkopen van de FED. Slechts $ 550 miljard resteert voor de markt tegenover $ 60.000 miljard aan andere obligaties en leningen in de VS. Dat werd in andere commentaren uiteraard luid bestreden, maar eigenlijk zonder andere argumenten dat iemand met een IQ van meer dan 85 niet met droge ogen kan zeggen dat de rente kan dalen

15 juli 2014

komt inflatie in VS door loonstijging of iets anders

http://blogs.cfr.org/geographics/2014/07/10/yellenvbullard/
Steil en Walker bediscussieerden wie er gelijk heeft: Yellen (loonstijging is voorlopig geen probleem voor inflatie) of Bullard: er komt hogere inflatie door hogere loonstijging.
Het verband tussen loonstijging en inflatie was de laatste jaren zeer laag (R2 0,03). Punt voor Yellen. (reden is de grote invloed van grondstoffenprijzen op de inflatie)

Maar Steil en Walker denken ineens dat de lage financieringslasten van de particulier tot een enorme stijging van de consumptie gaat leiden en er zo inflatie ontstaat.
Dat gaat niet gebeuren in de huidige tijdgeest waar schuld vies is. Men blijft uitermate voorzichtig met schulden en hoe laag de rente ook is, men laadt zich niet vol met extra schulden van betekenis.  Een beetje meer en daardoor kan de consumptiegroei naar 2,5%+, maar niet veel meer totdat de loonstijging echt fors wordt.
Het verband tussen inflatie en unit labour costs, arbeidskosten per eenheid product, is al een stuk beter (regressieresultaat is 2% plus 0,3* unit labour costs) dan met de lonen. Loonstijging hoort samen te gaan met betere productiviteit.

13 juli 2014

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

De markten lijken in een soort correctiefase te zitten en zijn daarom gevoelig voor verhalen als verliezen van deelnemingen van Espirito Santo in het nog niet zo erg degelijke Portugal. De schade was echter beperkt, zeker als je ook nog rekening hield met de slechte cijfers uit Duitsland over de industriële productie (-1,8% in juni, misschien ten dele door verkeerde seizoensaanpassingen) en de export (-1,1%), terwijl Frankrijk (-1,7% industriële productie) eveneens teleurstelde. Een en ander was goed voor neerwaartse bijstellingen voor de groei in Europa ex Spanje.

In Japan daalden de machineorders onverwachts veel, maar het consumentenvertrouwen steeg keurig. Tweede kwartaal dus negatieve groei, daarna weer positieve groei.

In de VS zwakke de groei van het consumentenkrediet iets af. Initial claims voor werkloosheid daalden naar een lage 304.000, doorgaande goede groei van de werkgelegenheidscijfers voorspellend. Dat gaf het NFIB, vertrouwen van midden- en kleinbedrijf ook aan, al daalde indicator iets voor andere zaken als werkgelegenheid. Het optimisme van beleggers volgens AAII kreeg een stevige deuk vorige week.

De notulen van de FED gaven aan dat men al in oktober, een vergadering eerder dan verwacht, met extra aankopen in het kader van QE wilde stoppen.
Het winstseizoen tweede kwartaal is redelijk begonnen.

In India kwam het eerste overheidsbudget van Modi, dat voorzichtig India de goede kant op lijkt te sturen. De verwachtingen waren te hoog gespannen. De goede winstcijfers van Infosys houden de moed erin voor Indiase aandelen.

In China was de inflatie lager dan verwacht (PPI -1,1% en CPI 2,3%), exportgroei een matige 7,2%. De overheid moet en zal een extra tandje bijzetten om de groei boven 7% te krijgen.

goed financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Het besmettingsgevaar van problemen in bepaalde regio's is deze keer klein gebleken. Het gedoe over de deelnemingen van de Portugese bank Espirito Santo zorgde niet voor een kettingreactie in de europeriferie, zelfs Portugese leningen bleven goed liggen.
De vonnissen dat Argentinië zijn schuld moet terugbetalen over leningen die in een saneringspakket zaten, omdat Argentinië enige jaren geleden voor de zoveelste keer vond dat ze niet terug konden betalen, hebben niet geleid tot een explosie van de rente op schulden van Emerging Markets. Dat gebeurde ook niet bij de agressie van Rusland tegen de Oekraïne.

De buy the dip mentaliteit is nog heel sterk. Bijna elke terugval van de koersen wordt benut om weer in de markt te stappen. De volatiliteit kan hierdoor laag blijven, zeker zo lang de centrale banken aardig blijven en de onzekerheidsindex van de FED van St. Louis op record lage niveaus blijft zitten.

Het winstseizoen in de VS lijkt behoorlijk goed te worden (er blijven natuurlijk wel de nodige spectaculaire missers komen). De winstgroei belooft behoorlijk goed te worden vergeleken bij de lage nominale groei.

High frequencycijfers geven overigens aan voor de VS dat de groei nu iets aan het versnellen is http://community.xe.com/forum/xe-market-analysis/weekly-indicators-moderation-several-important-trends-edition
M1, retail sales, benzineprijs en rail traffic zien er degelijker uit na de inzinking door de winter.
Ik houd het op 3-3,5% groei in het tweede kwartaal en 3-4% voor het derde kwartaal.

De olieprijzen zijn verder aan het dalen richting de onderkant van de range van de afgelopen jaren, o.a. door het weer op gang komen van de olie-export van Libië. Dat is net op tijd, want de olieprijs begon op niveaus te komen waarbij de groei echt geremd gaat worden.

Het consumentenvertrouwen in Japan is weer terug op goede niveaus. Na een dip in de economie door de verhoging van de BTW met alle gevolgen van dien voor de export naar Japan (genoeg voor tegenvallers in bijvoorbeeld Duitsland), gaat de groei (en de import) weer herstellen in Japan. De Japanners zijn weer volop buitenlandse leningen aan het inladen en dat zou wel eens tot een zwakkere yen kunnen leiden. Plus: De Bank of Japan gaat de groeiraming iets naar beneden bijstellen en presto, daar is het recept voor eindelijk toch meer QQE.

De groei in China wordt geforceerd op 7% gehouden. Xi heeft gezegd dat zijn opdracht dat de Chinese economie in 2021 dubbel zo groot moet zijn als in 2012 is een opdracht die niet mag falen, het is geen onbeduidend voornemen. Er moet alles aan gedaan worden die groei te bereiken. Dat is een verschil met vorige uitlatingen waarin geaccepteerd werd dat de groei langzaam zou afzwakken door de demografie en de corruptiebestrijding.
De nodige recente indicatoren (PMI, spoorvracht, geldgroei, metaalprijzen) geven overigens aan dat de groei in China weer aan het aantrekken is boven 7%. De ministimuli helpen, samen met de liquiditeitsinjecties van de Peoples Bank of China, al negen weken elke week raak.

herstel Duitsland brokkelt af.

ASR, toch altijd zo optimistisch, krijgt een beetje de bibbers van hun favoriete leading indicator voor Duitsland. Nog een slechte maand en ze worden minder optimistisch over de groei in Duitsland.
plaatje S&P
Het wonkblog geeft Europa op. Er is geen afbouw van schulden geweest en met de huidige ziekelijke neigingen voor lagere overheidstekorten wordt het niets. De valuta kan niet omlaag, dus dan de lonen maar en dan wordt het niets met aflossing van schulden.
Er blijven dan lijken uit de kast vallen, zoals bij de heilige geest Espirito Santo.

12 juli 2014

Scott Grannis blij met daling werkloosheidsuitkeringen

Begin dit jaar kreeg Obama het niet voor elkaar de nooduitkerigen sinds de kredietcrisis nog een keer te verlengen. Een berg langdurig werklozen kreeg ineens geen uitkering meer (rode lijn viel naar 0, met alle rampspoed van dien, inclusief minder groei consumptie uiteraard in eerste kwartaal).
Dit spoort mensen aan elk werk aan te nemen, hoe onaantrekkelijk ook. Dit verklaart ten dele waarom de werkgelegenheidsgroei zo goed is bij zo weinig economische groei, de werkloosheid zo veel daalt en er veel deeltijdbanen bijkomen.
De rechtgeaarde republikein vindt een en ander prachtig: marktwerking. Het begrotingstekort daalt prachtig vanwege meer opbrengsten en minder uitgaven.
plaatjes via http://scottgrannis.blogspot.nl/

BNP cijfer VS eerste kwartaal onverklaarbaar laag gezien intial claims voor werkloosheid

Je kunt de kwartaalgroei van de VS redelijk verklaren uit het aantal claims voor werkloosheid en de verandering daarvan, zie plaatje. Maar je kunt dan de val van -2,9% BNP niet verklaren.
Nu zou er dan 4,1% groei moeten zijn, maar de nowcastcijfers volgens Calculated Risk (die 15 juli deze nieuwe reeks over het maandelijkse BNP gaan updaten) is slechts 2,6%

Cynk toppunt koersmanipulatie

Sinds mei is een pennystock ineens tientallen dollars waard geworden en dit eenmansbedrijf zonder website, inkomsten werd ineens $ 6 miljard waard.
Dat is steeds meer de aandacht aan het trekken. De koers is nu stilgelegd vanwege onoirbare zaken.
Zerhedge had nog een korte melding van iemand die short was gegaan. De aandelen zijn ongetwijfeld geen cent waard, maar hoe kun je ze leveren? Een zeer onwaarschijnlijke zaak, in theorie een mogelijke schuld van miljarden, maar als het al gebeurd is, dan zal de actie wel worden teruggedraaid denk ik.
Ik moet dan denken aan de warrants van Breevast. Daar was men short in gegaan voor meer warrants dan er waren. Breevast ging failliet, maar men moest een fortuin betalen om de warrants te kunnen kopen op een veiling om ze te leveren.