8 november 2015

Is er een keer ten goede aan het komen in de groei in de wereld? Steeds meer wijst hier op. En goed nieuws is toch goed nieuws voor de beurzen, ook al verhoogt de FED dan de rente.

Is er een keer ten goede aan het komen in de groei in de wereld? Steeds meer wijst hier op. En goed nieuws is toch goed nieuws voor de beurzen, ook al verhoogt de FED dan de rente.

De eerste week van de maand geeft een lawine aan belangrijke economische cijfers. De aftrap is met de PMI’s, eerst van de industrie en dan van de diensten. Die waren deze keer bemoedigend op een paar uitzonderingen na. Aan het eind van de week komt het cijfer waar alles om lijkt te draaien: de banengroei in de VS in de vorige maand volgens de eerste schatting. Dat was een soort bommelding, alle pessimisten wakker worden: enorme groei en ook nog eens meer loonstijging, minder mensen die in deeltijd werken om economische redenen, lagere werkloosheid.

In september vond de FED de economische vooruitzichten nog te onzeker. Vooral China was een onzekere factor.

In oktober schrapte men die onzekerheid over China, er waren genoeg aanwijzingen dat de situatie in China stabiliseert en de yuan gaat niet onderuit. En nu ziet het er beter uit voor de groei van de werkgelegenheid, de lonen en de dienstensector en misschien gat het dadelijk in de industrie ook beter.
Na eerst te benadrukken dat december een live event was, gelooft men het na de ze vracht aan goede cijfers ook. Er kan een dovish hike komen, daarvoor moeten ze wel beloven dat de daaropvolgende vergadering een dead event wordt.

Barrie Rithotz van het blog The big picture heeft elke week een kleine opsomming van het belangrijkste economische nieuws van de afgelopen week, tien punten, vijf van meevallend nieuws en vijf van tegenvallend nieuws. Deze week was uitzonderlijk
Positives:
1. Nonfarm payrolls came in at 271k, well ahead of the 190k expected.
2. Unemployment came in at 5%, down from 5.1% previously.
3. PMI Manufacturing Index rose from 53.1 to 54.1, which was in line with expectations.
4. Construction spending rose 0.6% m/o/m and 14.1% y/o/y, both were above expectations.
5. ADP employment came in at 182k, slightly below expectations but still a fine reading.
6. ISM Non-Manufacturing Index came in at 59.1, above the 56.7 expected and up from 56/9 previously.
7. Average hourly earnings rose 0.4%, above the 0.2% expected rise.
8. Consumer Credit outstanding surged to $28.9 billion, the largest gain ever.
9. The S&P 500 increased for the sixth straight week.
Negatives:
1. ISM Manufacturing Index came in at 50.1, in line with expectations.
2. The MBA mortgage applications composite fell 0.8% w/o/w.
3. Initial jobless claims came in at 276k, the 4-week moving average has ticked up slightly to 262.75k.

Slechts drie negatieve punten en van alle drie zeg je, dat is eigenlijk helemaal niet zo negatief.
China vloog weer omhoog, nu al 26% boven dieptepunt

Wereldwijd lijkt een en ander te gaan verbeteren. De Amerikaanse consument moet altijd het startschot geven, dat zorgt voor meer import en de voorraden worden weggewerkt. Dat gebeurt nu kennelijk weer, in reële termen kan de consument weer wat meer spenderen. De retail sector heft meer tijdelijk personeel ingehuurd voor de kerst dan ooit en dat wijst op goede kerstverkopen, althans dat verwachten ze.
Capital Economics ziet ook betere economische tijden in aantocht.
In met de winstmarges zit het goed. de omzetten vielen tegen in het derde kwartaal, maar als die gaan verbeteren dan zit het wel goed met die winsten. De sterke dollar is een rem voor Amerikaanse aandelen, maar juist een extra zetje voor de rest van de wereld.

De aandelenbeurs schrok vrijdag eerst van die mooie werkgelegenheidsgroeicijfers, maar trok weer helemaal bij: goed nieuws is goed nieuws voor de beurs. Een hogere rente gaat nog steeds samen met een hogere beurs, maar dan moet het economische nieuws wel hel goed zijn. Het kan. 
(wie weet zitten we in fase AB van de vierjaars aandelencyclus zou Ter Veer zeggen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten