Wij in Nederland hielden ons vooral bezig met de weigering van onze kanjer minister Marjolein Faber voor het tekenen voor een onderscheiding voor vrijwilligers die het leven van immigranten hebben verbeterd. Dat is tegen haar beleid in, zij staat voor het strengste immigratiebeleid ooit en dat houdt tot nog toe alleen in dat je het leven van immigranten zo veel mogelijk moeilijk moet maken. Dat helpt de instroom niet te reduceren, maar zo willen haar kiezers het. Ze heeft tig keer verteld dat ze geen stempelmachine is.
Trump is wel een stempelmachine en staat voor het strengste importheffingenbeleid ooit. Hij stempelt wat af sinds hij president is via decreten met een waanzinnig grote handtekening, enigszins in overeenstemming met zijn ego. De bedoeling is de rijke Amerikaan nog rijker te maken en een terugkeer van industrie die verloren is gegaan hoofdzakelijk omdat het buitenland goedkoper kan produceren. Hij denkt dat grote importheffingen hiervoor zullen zorgen. Economen zijn sinds de jaren dertig overtuigd geraakt dat je dit niet moet doen. Milton Friedman zegt dat je importheffingen kunt vergelijken met gaten schieten in de bodem van een schip. Dat helpt niet, vooral als de medepassagiers ook gaten gaan schieten in de bodem van het schip als vergelding. Reagan had dat goed begrepen, maar sinds Trump is het de opperste wijsheid onder vooral republikeinen dat vrijhandel slecht is en dat je importheffingen moet verhogen vanwege het onrecht dat het buitenland aanricht. O wee als je zegt dat je voor vrijhandel en globalisatie bent. Dan ben je woke.
Liberation day 2 april bracht enorme importheffingen. En precies zoals Trump twee dagen later zou zeggen veroorzaakte dit een crash op de beurs. Er is een recessie nodig om het wanbeleid van Biden recht te zetten. Daarna komt alles goed. Hij had helaas de particuliere belegger niet gewaarschuwd om op 3 april al te kopen. Want de daling op de beurzen is in lijn, eerder een onderschatting, van de verslechtering van de fundamentals zoals winst, groei en inflatie.
Voor liberation day was de verwachting dat de hogere importheffingen nauwelijks tot meer inflatie en lagere groei zou leiden. 0,3-1,3% extra inflatie. 0,3% minder economische groei. JP Morgan had de recessiekans opgetrokken van 35 tot 40%.
Na liberation day rekent men met 1,7 tot 2,3% hogere inflatie. JP Morgan voorspelt ineens een recessie van -0,3% (voorheen +1,3%) en 60% kans op recessie. de Wereldbank voorspelt ineens een krimp van 1% van de wereldhandel in plaats van 3% groei. Men rekent met verhoging van de importheffingen met $500-600 miljard per jaar, een soort extra belastingheffing van 2 tot 2,5% voor consument. Hogere loonstijging zit er nog even net in en de belastingverlagingen die Trump beloofde komt niet op tijd om de boel wat te redden. Als de importheffingen niet verlaagd worden is een recessie bijna zeker. Republikeinen weten bijna zeker dat via onderhandelen die heffingen lager uit zullen vallen. Die eerste 10% zijn natuurlijk een blijvertje. D.w.z. $300 miljard extra is de bodem.
Vergeldingsmaatregelen van het buitenland gaat voor een flinke klap van de Amerikaanse export zorgen. De onzekerheid is zo hoog geworden dat investeringsplannen met spoed in de vuilnisbak worden gesmeten. De rijkste 10% die voor 50% van de consumptie zorgt gaat een extra stapje terugdoen door alle onzekerheid en koersverliezen op de beurs. Het immigratiebeleid is betrekkelijk succesvol en zal voor zorgen in de landbouwsector zorgen en hoogst waarschijnlijk hogere voedselprijzen. DOGE jaagt stuipen op het lijf: word ik deze vrijdag ook ontslagen? 280.000 rijksambtenaren zijn tot op heden gedumpt. Overheidsuitgaven worden op chaotische wijze wat verlaagd (o.a. voor gezondheidszorg en veteranen) . Op zich is dat laatste niet genoeg voor een recessie, maar alles bij elkaar hoogst waarschijnlijk wel.
Schokkend voor de belegger is ook dat er geen Trump put lijkt te zijn en ook geen Powell put. Hij weigerde een renteverlaging in het vooruitzicht te stellen, omdat de lagere economische groei ongedaan gemaakt wordt door hogere inflatie. Vooral ernstig was dat hij inslikte dat de inflatieverhoging transitory, tijdelijk was. Dat is namelijk niet meer zo duidelijk. Hij wil niet twee keer de mist in gaan met transitory terwijl de inflatieschok uit de hand loopt. en spreekt al van i-Phones van meer dan $2000 in plaats van $1000 (dure input van China, zeldzame metalen peperduur etc.). Er komen supply shocks omdat men niet meer weet waar men aan toe is en dat leidt tot extra hoge prijzen. Na een jaar gaan de lonen extra omhoog en dat leidt weer tot extra inflatie.
Alom wordt gemeld dat er nog geen sprake is van capitulatie op de beurzen (buy the dip is nog onvoldoende gestraft. call opties natuurlijk flink minder waard). Deze reactie zou onvoldoende zijn, omdat we van veel te hoge koersen afkomen en ineens een forse recessie moeten gaan verdisconteren..