7 april 2019

Overpeinzingen: Goldilocks lijkt terug, maar voor hoe lang?


De economische data gaan in de richting van wat de beurs deed: herstel na de plotselinge inzinking sinds ongeveer eind 2018.
Trump lijkt een handelsdeal met China te gaan accepteren, waarbij China haast geen strobreed in de weg wordt gelegd voor verder uitrollen van de plannen voor made in China 2025, met enkele doorgaande ruzies over technologie, Huawei etc.
De PMI’s van China waren buitengewoon meevallend, de ISM manufacturing was veel beter dan verwacht, industriële productie in Duitsland is beter dan verwacht. Semi conductor bedrijven doen het ineens goed, de wegkwijnende verkopen van dure mobieltjes zitten kennelijk minder dwars.
De dienstensector is beter overeind gebleven dan de industrie, al daalde de ISM non manufacturing meer dan verwacht naar overigens nog steeds een goed niveau.
De plotselinge val en het herstel is in lijn met de groei van M1. De groei van M1 moet verder herstellen, anders lijkt het herstel broos te worden.
De groei van de werkgelegenheid in de VS was andermaal sterk, al daalde de participatiegraad wel iets. En viel de loonstijging iets lager uit dan verwacht.
De retail sales in de VS zorgden voor de grootste tegenvaller met -0,2% in februari en dat bij stijgende benzineprijzen.

Men was opgetogen op de dalende cijfers voor initial claims voor werkloosheid die weer op het record lage bodem niveau van ongeveer 200.000 liggen. D.w.z. lage kans op recessie in de komende twaalf maanden.
Een en ander staat in contrast met de obligatiemarkt voor staatsleningen. De rentecurve geeft een afzwakkende economie aan met flinke recessierisico’s over ongeveer één jaar. Dit risico wordt nog niet overgenomen door de credit markt: de spreads zijn weer heel laag geworden.
Het lijkt erop dat de obligatiemarkt iets te veel is vooruitgelopen op de omslag van de  FED richting verruimen o.a. via een draai van de inflatiestrategie richting gemiddeld 2% in plaats van oppassen voor meer dan 2% kerninflatie (van het BNP). Rentedaling zonder verslechtering van de macro vooruitzichten, zonder een duidelijker wordende lagere inflatie.

Die inflatie wil maar niet oplopen vanwege de lage werkloosheid, daarmee de gevestigde economische theorie (van de Phillipscurve) tergend. De olieprijs is wel opgelopen en daarmee ook de inflatieverwachtingen, al zijn die nog steeds lager dan voor de beursellende in de tweede helft van 2018 opnieuw begon. De olieprijs lijkt een speelbal van de beurzen te zijn geworden: de bodem valt er uit als de beurzen als een Boeing 737 Max met de neus naar beneden gaan en herstellen als de beurzen weer hemelwaarts groeien.


Ik ben al een tijdje te somber. Voor een deel is dat ingegeven door de beleggingskaart van de Kondratieffgolf, zoals Ter Veer en ik die in 209 doortrokken. Omhoog tot 2018 en daarna gemiddeld weinig lol en oppassen voor de grote val rond 2024-2027.
Als redenen voor die plotselinge daling zagen we afdwingen van hogere overheidsuitgaven bij  geen verder achterblijven van de loongroei bij de groei van de productiviteitsgroei en waarschijnlijk een crisis in China 9ooit gaat het fout met de te snelle schuldenopbouw, vooral nu de beroepsbevolking niet meer groeit, terwijl ie in de vorige decennia enorm groeide).
.Ooit zou er een eind komen aan de prachtige winstgroei versus de groei van het BNP en de loongroei van de modale man (een 'deplorable' tegenwoordig). 

De eerste stappen zie je via de opkomst van populisme, gele hesjes. Ontevredenheid..  Brexit. Trump. En iets hoopvoller: Abenomics.

In 2020 zijn er presidentsverkiezingen in de VS. Democraten hebben volgens de wedkantoren de beste papieren. Meer uitgaven voor zorg, klimaat en hogere minimumlonen. Dat lijkt geen goed nieuws te worden voor de winsten en inkomens van de rijkste 1%. Een lookalike van Piketty heeft de beste kansen. Sanders, Kamala Harris, Buttigieg, O’Rourke wellicht (Yang is te woest en Warren is te trots op haar gedeeltelijke afstamming van Neanderthalers en Indianen). Waarschijnlijk niet die aardige,fossiele, onhandig plagiërende, gerespecteerde Biden (die heeft een traditie van snel af te branden in de verkiezingsslag vanwege allerlei redenen, zie bijvoorbeeld Peggy Noonan https://www.wsj.com/articles/if-biden-runs-theyll-tear-him-up-11554420280 in de Wall Street Journal). Volgens JP Morgan hebben de democraten echter vrijwel geen kans omdat je een zittende president haast niet kunt verslaan, vooral niet bij de goede economische groei die zij verwachten en bovendien is Trump razend populair bij republikeinen en deplorables.

Beurzen hebben een goede neus voor de winsten na ongeveer één jaar. Die neus kan tijdelijk echter nog steeds wel in de verkeerde richting staan. Het huidige beursherstel wijst op een te snelle neerwaartse bijstelling van de winstvooruitzichten. De resultaten over het eerste kwartaal worden de eerste toets. Die is te doorstaan, want de verwachtingen zijn laag. Maar wat gebeurt er bij lage economische groei en hogere loongroei in 2020? Dan gaat het niet goed met de winsten.

Belangrijk is of er voldoende vertrouwen van het bedrijfsleven doorklinkt in die rapportages om weer meer te gaan investeren. Het gaat niet goed met de industrie en wel met diensten, dat zal bedrijven huiverig maken te investeren in vast kapitaal. Maar misschien is men wel door het dolle heen en grijpt men de kans aan te investeren tegen een lage rente zo lang  de FED die  nog richting 0% lijkt te sturen op instigatie van markten en Trump.

Einde van de cyclus, dat is de grote zorg. Dat wordt meer onafwendbaar naarmate er minder geïnvesteerd wordt en er minder extra goede mensen op de arbeidsmarkt zijn om vacatures te vullen. De wereldhandel moet herstellen tegen de trend van onvermijdelijk minder exportgroei van China richting VS in, tegen meer import van China uit de VS en minder van elders in.Tegen structurele problemen in van de autosector. Tegen de problemen van de Europese banken in, verergerd door strengere handhaving op witwaspraktijken. Tegen de omslag van fiscale verruiming naar verkrapping in bij de VS. De verhoging van de BTW in Japan zou voor de eerste keer geen recessie veroorzaken.
China moet doorgaan met monetair verruimen ondanks de handelsdeal (of dankzij), het herstel van de groei en de te snelle schuldgroei. De FED moet ophouden te luisteren naar economen die goede groei en hogere inflatie voorspellen, maar het oor meer te luisteren leggen bij pizzaboer Herman Cain, de nieuwe FED-lid-favoriet van Trump: we gaan van irrational exuberance van Greenspan naar irrationally dovish in naam van de zo groot mogelijke economische pizza..
Gaat dat allemaal goed? Na al die koersstijgingen en het nieuwe optimistische sentiment? Niets is onmogelijk.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten