16 juni 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

Het pessimisme over beurzen is toegenomen door angsten voor vermindering van QE en de wilde koersbewegingen in Japan, maar men begint toch positiever te denken over de groeivooruitzichten van de VS en Europa en niet te vergeten: Japan.

In Japan kreeg de beurs het zwaar teverduren bij een sterk oplopende yen. Kuroda gaf niet toe aan de markt (zoals zijn voorganger wel deed) en deed niets extra's, geen extra inkopen van aandelen of nog meer QE.

De twijfels aan QE (de FED gaat van de week hierover wat zeggen) zorgden ervoor dat nu eind 2014 de eerste renteverhoging is ingeprijsd (theoretici zeggen dat dit niet duidelijk is: men is een onzekerheidspremie in aan het prijzen die niet zo veel te maken heeft met de eerste renteverhoging). Toekomstige renteverhogingen worden al ver van te voren ingeprijsd of uitgeprijsd sinds 1994. Nu is men weer aan het inprijzen en dat leidt tot hogere rente. De reële rente stijgt, de inflatieverwachtingen dalen.
Die stijgende rente  gaat samen met een dalende beurs, heel anders dan we sinds 1998 gewend zijn. Onzekerheid is zowel slecht voor obligaties als aandelen en daarom lijkt er een positieve correlatie te zijn. Dit zorgt voor het scheef zitten van hedge funds met hun risicobeleid.
 Er zijn uitzonderlijk veel winstwaarschuwingen in de VS, de winstmarge lijkt getopt te hebben, de rentelasten worden niet meer lager en de fiscus wil meer vangen. Toch beginnen de verwachte winsten een jaar vooruit op jaarbasis weer iets harder te groeien (4,5% nu).

In de VS vielen de retail sales mee (+0,6% bij een verwachting van 0,4%) en de initial claims voor werkloosheid daalden naar een lage 334.000. De industriële productie bleef onveranderd, het spoorverkeer daalde wat. Producentenprijzen stegen 0,5% vorige maand. Het optimisme (NFIB) van het midden en kleinbedrijf nam redelijk toe. Het vertrouwen volgens de University of Michigan daalde.De cijfers waren van te voren verkocht aan high frequency traders en men (Jim Cramer uiteraard ook) maakte zich daar erg druk over, terwijl dit al decennia gebeurt (alleen moet men nu meer betalen, de officiële cijfers van de overheid zijn overigens nog niet eerder te koop).

In Europa werd de daling van het inflatietempo wat minder. De rente in de periferie gaat weer de verkeerde kant op in de risk off omgeving.
De trend van minder pessimisme over de macro lijkt door te zetten. in de Barrons roundtable werden veel Europese aandelen aangeprezen, ook al was men zoals iedereen somber over Europa. De Franse industriële productie groeide verrassend 2,2% en de Italiaanse kromp slechts 0,3%.
Griekenland is weer ingedeeld als Emerging Market bij aandelen. Er was de afgelopen weken een record uitstroom uit aandelen van Emerging Markets op grond van de zorgen over QE, zwakke valuta's en tegenvallende verhalen over China. Er is een bubbel aan negatieve verhalen over Emerging Markets op het ogenblik.

In Japan viel het meeste nieuws mee: consumentenvertrouwen omhoog, faillissementen sterk omlaag, geldgroei omhoog etc.

Het pessimisme over China groeit, de kredietgroeicijfers imponeren niet en met de export en industriële productie ging het vroeger beter. De consumptie groeit onvoldoende sterk om 7,5% BNP-groei te kunnen halen, nu de rest van de economie langzamer groeit.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten