20 oktober 2013

samenvatting financieel economisch nieuws van de afgelopen week

Zoals verwacht kwam men op de laatste dag voor het verstrijken van het ultimatum van het bereiken van het Amerikaanse schuldenplafond tot een tijdelijke verhoging tot 7 februari in combinatie met het weer openen van de overheid tot half december. Dan maar eens kijken of het blikje weer verder geschopt kan worden dan wel de Grand Bargain over uitkeringen, sequester en defensieuitgaven  bereikt kan worden. Na de smadelijke peilingen voor politici moeten ze toch wat meer tot constructieve actie zijn op te juinen.

De aandacht is weer terug op het monetaire beleid (overal zonnig, renteverlaging in Chili) en de winsten (wisselend, enige tegenvallers zoals IBM, maar ook meevallers zoals Google en GE (vooral betere orders en winstmarge)). Guidance is ook wisselend, meestal slecht, maar ook spectaculair goed. 62% van de winsten kwam beter dan verwacht binnen, minder dan de normale 65% (na de massage naar beneden vooraf door de bedrijven vallen uiteindelijk de cijfers altijd gemiddeld minstens 2-3-4% mee).

Een en ander veroorzaakte enig optimisme op de beurzen, wat lagere rentes en volatiel hogere goudprijzen. Het consumentenvertrouwen dat flink gedaald was alleen door enorme zorgen over de politiek, kan weer herstellen in de VS.

Weinig cijfers uit de VS vanwege het op verlof sturen van de statistici, maar wel het cijfer voor initial claims dat weer lager was na de grote stijging vorige week. Een voorloper van de ISM was gunstig (NY Empire), de belangrijkste (Phillyfed) iets zwakker. Momentum van detailhandelsverkopen en initial claims en nu nog zwak vertrouwen wijst op enige daling van de komende ISM. Het sentiment van de huizenbouwers daalde, maar de weer wat gedaalde hypotheekrente zal wel weer tot een herstel leiden.

In Duitsland steeg de ZEW en de Franse CPI daalde 0,2%. In het VK vielen de detailhandelscijfers mee en stegen de huizenprijzen.

In China trok de groei aan van 7,5 naar 7,8% op jaarbasis met overtuigende achterliggende cijfers. Verdere stijging wordt niet verwacht. de CPI steeg 0,5% naar 3,1% en het optimisme op de vastgoedmarkt doet vrezen voor een minder aardige PBoC.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten