Chart technisch begint alles er bijzonder goed uit te zien.De bear markt lijkt voorbij, zo zegt bijvoorbeeld de toch wel behoorlijk betrouwbare Coppock indicator. Die indicator, afgeleid van het rouwproces dat ongeveer 11 tot 14 maanden hoort te duren zegt dat de bear markt lang genoeg voorbij is en dat de beurs nog en hele tijd in hogere sferen kan verkeren.
De inflatie gaat omlaag, loonstijgingen lijken niet al te buitenissig. Zelfs Knot, onze hawkish president van de Nederlandsche Bank ziet geen loonprijsspiraal. In de VS is de inflatie nog steeds 5% ondnaks een dikke 30% daling van de olieprijzen. Dat komt door het enorme gewicht van Owners Equivalent Rent in de CPI. Die geeft met vertraging de stijging van de huizenprijzen door in de vorm van een discutabele berekeing van de huurprijzen die huiseigenaren voor hun eigen huis zouden moeten betalen als ze dat zouden huren. Die OER is nog steeds aan het stijgen vanwege de explosie van de huizenprijzen in 2020 en 2021, maar nu de huizenprijzen dalen is een flinke afzwakking van OER in de komende twee jaar zo goed als zeker.
De FED moet rekening houden met de problemen van de regionale banken en moet daarom royaler worden. Dat is al behoorlijk ingeprijsd en dat zal dan ook wel gebeuren, nu de inflatiecijfers steeds beter worden en de inflatieverwachtingen steeds rooskleuriger. Nog even wat nare narratieven opdissen om te voorkomen dat je als net zo'n sukkel als Arthur Burns in de jaren 70 wordt afgeschilderd, maar dan gaat het losbreken: daling van de FED rente met 2 tot 3% of zoiets. Dan zal de milde recessie (zoals Greenspan al zei in 2008) snel voorbij zijn en kan de groei in 2024 weer wat aantrekken, zoals ook hoort in een presidentverkiezingsjaar.
Met de winsten gaat het eigenlijk best goed. De winsten van de grootbanken in de VS over het eerste kwartaal vielen reuze mee. Er is nog heel wat pricing power bij het bedrijfsleven en dat zet een rem op verdere neerwaartse bijstellingen, zoals hoort bij een recessie (zelfs als die mild is). In 2024 moeten de winsten dan weer echt gaan stijgen. Zo niet dan staan de beurzen nu veel te hoog. Zo ja, dan kan het Goldilocks worden met daling van de korte rente (de lange rente hoeft dan niet of nauwelijks te dalen, al begint de lange rente in Europa wel wat aan de hoge kant te lijken in mijn ogen).
Het zou zo maar kunnen dat de beurzen naar boven uitbreken uit het zijwaartse patroon dat we zagen in het afgelopen jaar op al die feestelijke winstcijfers over het eerste kwartaal bij centrale banken die uit angst voor een bankencrisis in naam van de dalende inflatie weer royaler gaan worden