Het goede nieuws over de Amerikaanse, Chinese, Europese, Japanse economie blijft in de meerderheid.
Het vertrouwen is even van de kook geraakt door het geharrewar van Amerikaanse politici, de gewone economische cijferbrei is er danig door verstoord, maar de aanwijzingen dat de terugval van het vertrouwen slechts tijdelijk is zijn toe aan het nemen. Het lijkt er in ieder geval niet op dat het Amerikaanse bankwezen er zich door laat afschrikken en minder scheutig wordt met bankleningen. De kredietgroei lijkt te versnellen volgens de senior loan officer reprot studies in de wereld en daarmee gaat een betere investeringsgroei bekostigd worden. Het bedrijfsleven heeft door de ruzie over het Amerikaanse schuldenplafond de investeringen niet in de ijskast gezet.
De ISM, de betrouwbare barometer van de Amerikaanse economie, was zelfs nog iets beter dan het toch al goede cijfer van de vorige maand terwijl er toch wel angsten waren voor een geduchte terugval op basis van minder overheidsorders en -bestedingen, moeizame detailhandelverkopen (deels technisch door labor Day) en onbetrouwbaar stijgende initial claims voor werkloosheid.
Het besluit van de FED niets te doen werd als havikachtig uitgelegd omdat men geen melding maakte dat men echt niet QE ging terugnemen bij de komende vergaderingen. at kan nog steeds gebeuren als het te goed gaat met beurs en economie. Maar voorlopig beschreven ze hun verhaal als Goldilocks: door de hogere rente zal de huizenmarkt minder snel oververhit raken en het neerwaartse risico voor de economie blijft maar afnemen. De voorspellingen van de FED komen vaak niet uit, maar voorlopig zitten ze er niet zo ver naast: iets te optimistische voorspellingen met daar tegenover een ruimer monetair beleid dan bij die iets te optimistische officiële voorspelling hoort.
De weer iets lagere hypotheekrente van de afgelopen weken is overigens weer tot meer hypotheekaanvragen aan het leiden en de Architecture Billings Index wijst ook op betere vooruitzichten voor de bouw.
Transportaandelen zijn het goed aan het doen en die hebben overigens vol het seizoenpatroon mee las ik bij Strategas. En ze hadden een opbeurend plaatje over Mexico: foreign direct investment is na de afzwakking eind vorig jaar weer als een raket aan het stijgen.
In China was de PMI ook goed en een en ander wijst op een goede 7,5% groei, maar geen acceleratie van de groei. Diverse politici gingen rondstrooien dat je toch echt hervormingen moest gaan verwachten naar aanleiding van derde plenum van de communistische partij. Hervormingen doorvoeren gaat altijd tegenvallend traag, maar de huidige Chinese leiders zijn vol goede moed en agressief. Er zijn voldoende kansen om er iets moois van te maken (landbouwhervormingen, minder corruptie staatsbedrijven, meer krediet voor gewone bedrijven, eenkindpolitiek verzachten, hukousysteem verruimen zodat meer mensen voor sociale uitkeringen in aanmerking komen etc.)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten