27 september 2015

samenvatting financieel economisch nieuws van de week

de beurzen hadden te lijden onder het schandaal bij Volkswagen en de bangelijke toelichting van de FED de week ervoor. Xi reisde door de VS, maar daar reageerde de beurs niet op. Ook niet op de ferme taal van de paus over klimaatverandering. Niet door te schuiven naar de volgende generatie, al geloven de meeste gelovige Amerikanen niet in opwarming van de aarde. De woorden van de paus zijn hard nodig, ook over immigranten.
Boehner stapt op als speaker, leider van de republikeinen in het congres. De kans op een sluiting van de overheid/ extreme herrie over het schuldenplafond lijkt hierdoor minder te worden.
Draghi meldde dat de eurozonebanken goed gekapitaliseerd zijn.

Yellen had wat te repareren en deed dit met een lange toespraak, waarbij ze een beetje onwel werd. Inflatie gaat stijgen als de werkloosheid daalt. Dit kan tijdelijk tegengewerkt worden door lagere grondstoffenprijzen en een sterke dollar. Dat zijn voorbijgaande factoren. En ja, het gaat goed met de Amerikaanse economie. De FED zit dichter bij de gestelde doelstellingen over inflatie en werkloosheid dan normaal. Daar was de beurs blij mee, bevestigend dat er een 'dovish hike' nodig was/is.
Het sentiment op de Amerikaanse beurzen is volgens de standaard surveys record negatief sinds Lehman (dit wijst erop dat grote beursdalingen niet nodig zij, er is al heel wat somber nieuws verwerkt). De verwachte winststijging een jaar vooruit daalt, dat gebeurt zelden als er geen recessie is. Dit is een negatieve factor voor de beurs, vooral als de monetaire stimulering niet verder vergroot wordt. Voorlopig volgt de S&P het script van 2011 nauwgezet.

Biotech kreeg klappen op tweets van Hillary dat ze de prijsvorming van bepaalde nieuwe medicijnen overdadig vindt en er iets aan gaat doen (vorige pogingen mislukten deerlijk).

De groei in de VS over het tweede kwartaal werd opwaarts herzien van 3,7% naar 3,9%, waardoor de groei over het eerste half jaar niet meer zo heel erg zwak was. De cijfers over het derde kwartaal wijzen volgens de Atlanta FED voorlopig slechts op 1,5% groei. Voorraden drukken de groei met meer dan 1%. Orders voor duurzame goederen daalden iets tegenvallend. Nieuwe huizenverkopen waren goed, voor bestaande huizen tegenvallend.
.

Abenomics wordt in een iets ander jasje gegoten. Abe is Kuroda aan het bewerken voor meer verruiming, maar in de BoJ is hier veel verzte tegen, het nut van nog meer QE wordt openlijk betwijfeld.

De voorlopige PMI daalde in China tot 47, zoals men al verwachtte. Hij steeg in Frankrijk boven 50, daalde ietsje in Japan en Duitsland.

Japan is weer in deflatie door de lagere olieprijzen.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten