30 mei 2021

winstgroei volgt hogere koersen. Bidenomics komt

 De opwaartse bijstellingen van de verwachte winst voor 2021/22 zijn enorm en nog steeds gaande. Men (inclusief ik) is verbaasd over de kracht van het V-herstel op de winsten. Nu al all time highs. Er zijn ineens overal knelpunten in de productie, dat lokt investeringen uit. Voorraden te laag, besparingen te hoog. Enorme groei dus.

Met die enorme groei komen ook de inflatiezorgen. Grondstoffenprijzen omhoog door op China lijkende groei in het Westen. De negatieve kredietimpuls wordt momenteel ongedaan gemaakt door de hoge westerse groei en daardoor storten de grondstoffenprijzen niet in.

De contouren van Bidenomics worden steeds duidelijker. Hij wil $6000 miljard extra gaan uitgeven aan grote investeringen in onderwijs, infrastructuur, klimaat, geld geven aan failliete meestal democratische staten. Prominent toont hij de negatieve bijdrage van de reële rente op de schuldenlast bij grootscheepse investeringen. Je moet als overheid investeren als de reële rente negatief is. Niet nog meer geld geven aan productieve bedrijven want die hebben al geld genoeg om te investeren. [dat is precies het omgekeerde van wat Reagan deed: de overheid had te veel geld weggehaald van productieve bedrijven en rijken en dat moest recht gezet worden. Dit recht zetten is doorgeschoten en nu roept de tijdgeest voor Bidenomics. Klimaatcrisis. Slechte Amerikaanse infrastructuur. Beter onderwijs.]

Bidenomics gaat leiden tot hogere lonen en belastingen voor het bedrijven en dat gaat in de winstverwachtingen van na 2021 komen. Nu nog even verdere stijging in 2021, maar dan minder hosanna. Minder subsidie van winsten dan nu het geval is. Koerswinstverhoudingen dalen daarom en dat lijkt to te blijven totdat men geruster is geworden om een niet verder verkrappen van het monetaire beleid en als men er meer van overtuigd is dat Bidenomics in de winsten voldoende is verdisconteerd.

De macrocijfers zijn nu wild, maar uiteindelijk toch bijzonder goed. Er is minder angst voor inflatie hoger dan 2,5% volgens de optiemarkt. Men vertrouwt op een terugval van de economische groei in 2022 en 2023 en daarmee zal inflatie weer normaliseren. Of dat gaat gebeuren bij zo veel fiscale stimulering en een FED die beloofd te veel en te lang door te gaan met stimuleren is de vraag.

Op korte termijn zien de beurzenminder inflatierisico, vindt men dat de Nasdaq even genoeg is gedaald en loopt men arm voor meevallende winstcijfers over het tweede kwartaal


28 mei 2021

overpeinzingen

 De rust is weder aan het keren op de beurzen. De inflatieverwachtingen lijken voorlopig te zijn uitgestegen en daarmee de rente ook. De rente was overigens al wat langer aan het stabiliseren. De aandelenbeurzen doen het ook steeds meer rustig aan. Ze zijn wat benauwder geworden over inflatie maar hebben meer vertrouwen in sterk economisch herstel en het succes van vaccinaties om het virus klein te krijgen, in ieder geval om de bezetting van het ziekenhuis te doen verminderen. De winstcijfers waren buitengewoon goed en de koerswinstverhoudingen zijn nu aan het dalen nu de koersen nauwelijks nog stijgen. Dat is normaal in de grote herstelfase van de recessie. 

De zorgen over inflatie zijn hoger dan we gewend waren. Biden wordt gezien als de anti-Reagan, strevend naar een grotere overheid en sterkere vakbonden. De uitkeringen zijn zo hoog dat men moeite heeft om slecht betaalde werkers te vinden. Er is een ongewone schaarste in deze fase van de cyclus aan werkers met de gevraagde capaciteiten, vaardigheden. Dat wijst op langdurig hogere loonstijging dan we gewend zijn geraakt.  Dat zorgt voor structureel meer inflatie, maar niet veel meer vanwege de verbeterde verwachtingen voor de productiviteitsstijging (er is veel groei in nieuwe sectoren met veel productiviteitsstijging). De huidige stijging van de inflatie lijkt daarom tijdelijk, durend tot minstens eind dit jaar. Hogere grondstoffenprijzen maken de inflatie erger, maar ook hier lijkt de grootste stijging achter de rug. China pikt het iet meer dat zo  erg te veel (in hun ogen) is gespeculeerd, vooruitgelopen door speculanten, op hogere grondstoffenprijzen. Uiteindelijk gaat men echt wel meer produceren en vallen de prijzen vast wel weer wat terug. De koperprijs en de hout (lumber) prijs lijkt even te veel te zijn gestegen.

De vooruitzichten voor langdurig hogere groei zijn danig verbeterd. De oude garde van Yellen en Biden zijn niet te stoppen in hun drang om zo veel mogelijk geld uit te geven aan straks infrastructuur. De consument spaart veel te veel en gaat straks minder sparen (maar nog een hele tijd meer sparen dan gemiddeld). De voorraden zijn uitzonderlijk laag vergeleken met de verkopen. Groei in de VS over het tweede kwartaal is door Goldman Sachs verlaagd tot slechts 10%. Barraud verwacht 6% groei voor Frankrijk in 2021. 

De centrale banken weten dat ze or stabiliteit moeten zorgen en voor een overmaat van liquiditeit op straffe van instorting van het financiële systeem onder de zware schuldenlasten die loodzwaar worden bij rentestijging. Dat zorgt voor twijfel aan de fiat munten en absurde stijging van crypto munten. Bitcoin zit in een voor bitcoin zeer nauwe range van $30.000-$42.000 maar kan daar makkelijk uitvallen als inflatie explodeert of Elon Musk voldoende twittert dan wel, meer waarschijnlijk, regelgeving komt die dollar en yuan als valuta waarmee je de financiële wereld controleert gaat handhaven. Amerika verbood het hebben van goud gedurende decennia in vorige eeuw, dat kan ook via regulering van crypto waanzin.

19 mei 2021

crypto correctie trekt beurzen omlaag

 Het rommelt bij de crypto munten. Elon Musk deed bitcoin in de ban vanwege het gigantische elektriciteitsverbruik en China maakt het extreem moeilijk om transacties te doen met crypto munten die zij niet als geld beschouwen, zeker niet als geld dat eenvoudig gecontroleerd kan worden. India denkt er ook ongeveer zo over.

Raoul Pal ziet dit als gezonde correctie, dat gedoe met die laser eyes gaf aan dat er hubris, overmoed was bij de kopers. Crypto werd de nummer een rage om te overwegen bij de asset allocatie. Hij ziet crypto nog steeds als de long term buy, maar velen zien het als de bubbel die moet barsten net als de Nasdaq in 2000 en de huizenmarkt in 2006 in de VS. De SPACS manie lijkt met de crypo munten naar beneden gezogen te worden samen met Tesla.

Waardedaling van de cryptomunten is een aanslag op de overliquiditeit en daarom een nieuw gevaar voor de beurzen (er is een steeds duidelijk positiever samenhang met aandelenkoersen bitcoin koersen). De aanslag op de liquiditeit moet vooral komen uit stijgende angst voor te veel inflatie die de FED aan moet gaan zetten tot het terugnemen van het tempo van QE (tapering). Die inflatie rijst even de pan uit, maar zal gaan terugvallen. Niet helemaal want er zijn wat nieuwe problemen: duurdere grondstoffen waarbij te weinig is geïnvesteerd voor extra productie, in sommige gevallen nodig voor het maken van elektrische auto's etc. Verder is er een groeiende mismatch van benodigde vaardigheden op de arbeidsmarkt die tot loonstijging gaat leiden. En ook proberen bedrijven de prijzen hoger te zetten om de verliezen uit de coronaperiode voor een deel goed te maken. maar of dit langdurig tot veel extra inflatie leidt? Het internet houdt de prijzen flink in toom.(zo ervaar ik nu ik diverse spullen op marktplaats probeer te verkopen. Is een ingebonden jaargang Katholieke Illustratie uit 1901 echt maar hooguit € 12 waard en dat met al die mooie foto's en mooie verzamelstripboeken van Lucky Luck echt minder dan € 3?)  

Er zijn een paar wolkjes aan de macro horizon vanuit China (de credit impulse, men knijpt krediet af nu de groei te hoog blijft) en dat zal af gaan stralen op de koperprijs, ijzerprijs. In de VS is de prijs voor lumber, timmerhout, zo ver opgelopen dat het de nieuwe productie van huizen hindert. En dus valt de prijs van luumber na een enorme stijging terug.

16 mei 2021

de week die was: correctie zet niet door want rente explodeerde niet verder

 De inflatiezorgen staan met stip op een. Hoe lang doet de FED of ze gek zijn en er geen inflatierisico is. Tijdelijk explodeert de inflatie en daarna valt die natuurlijk echt wel wat terug, maar het begint er naar uit te zien dat we op een structureel hoger inflatieniveau zitten. Niet veel hoger, eigenlijk op precies die 2% PCE core die de FED zo graag ziet zo is het meest plausibele scenario in mijn ogen.

Detailhandelsverkopen vielen ontzettend tegen (0 stijging) en ook de groei van de industriële  productie kon de voorspellers niet bekoren. Daardoor brak de rente niet naar boven uit. Dat was een pak van het hart voor de  bears en die zonden de aandelenkoersen donderdag en vrijdag in een mooi herstel.

Buy the dip van de tech lievelingen. Wie weet. De hypotheekrente blijft ontiegelijk laag. Men heeft te veel gespaard en men gaat langzaam weer aan de slag in de coronasectoren. het gaat goed in de VS, al is volgens de Trump aanhangers nu wel overduidelijk dat Biden Amerika zal doen laten instorten tot prehistorische niveaus met ongekende snelheid. 

Zelfs in Europa begint de economische groei flink aan te trekken. Idem in diverse Emerging Markets en daar moet en maar hopen op miljarden vaccins die door het Westen afgedankt worden. De groei in China dreigt flink te gaan afzwakken, maar toch wel hoog te blijven.

De VIX is flink afgekoeld, er is nog steeds volop monetaire stimulering en men moet nog beginnen met een discussie over hoe dat af te remmen via tapering. Na juni begint dat in volle hevigheid. Maar is dit alom bekende angstverhaal nu al reden genoeg voor lagere koersen?

11 mei 2021

tech is drek, goed nieuws is slecht nieuws en er is zo veel goed nieuws

 Ik heb een paar weken niet gepost. een goede vriend van me is overleden aan een overvloed aan kwalen en ik heb daar veel voor moeten regelen (crematie, ontruiming appartement etc.).

Vaccinaties zijn nu goed op stoom in veel rijke landen en dat begin je steeds beter te zien in de sterfgevallen en opnames op de IC, maar het aantal besmettingen is in veel landen nog te hoog en buiten de rijke landen vaak erg problematisch. Maar de economieën gaan steeds meer open, de wereldhandel herstelt. Er is te veel gespaard en er is volop fiscale en monetaire stimulering.  Die fiscale en monetaire stimulering is nu wel over de top. Men praat weer over een FED-rente van 4% over een paar jaar als de inflatiedreiging zo serieus blijft als die nu is. Bij ingeprijsde inflatieverwachtingen boven 2,3% begon men te praten over tapering, dat centrale banken minder leningen zouden gaan opkopen. Boven 2,6%, waar we dicht in de buurt aan het komen zijn, hoort de FED de inflatie niet extra te stimuleren en gaat men dus praten over tapering. 

De ISM's lijken hun top gezet te hebben en dat is meestal niet goed voor beurzen en risk appetite. Niet rampzalig overigens, zelden ontstaat dan een bera markt, maar wel vaak een correctie. Men neemt winst, nu dus op technologie, FOMO wordt ingeruild voor fear of going down. Kathie Wood is niet langer heilig. Dogecoins gaan op bevel van Elon Musk naar de maan. Bitcoins zijn te slome beleggingen, koop toch ethereum, anders krijg je die 90% daling nooit voor je kiezen. Die crypto coins gaan steeds meer op en neer met de beurzen en bieden dus niet de diversificatie waarmee geschermd wordt. Obligaties overigens ook niet meer. 

Iedereen ziet nu het inflatiegevaar. De koperprijs en andere grondstoffen zetten enorme nieuwe hoogtepunten. Meer inflatie op komst dus, maar het lijkt op tijdelijk veel meer inflatie. Wel lijkt er blijvend meer inflatie te komen dan we gehad hebben vanwege meer loonstijging, hogere belastingen en schaarste in bepaalde grondstoffen waarin de laatste jaren te weinig is geïnvesteerd en waarnaar de vraag is toegenomen.

Record flink lagere groei van de werkgelegenheid dan gedacht in de VS (maar toch torenhoog) zorgde voor hogere beurzen want dat betekent langdurigere fiscale en monetaire stimulering. Slecht nieuws is goed nieuws.

Interessant is of overheden nu flink door gaan met stimuleren nu het goedkoop kan, de werkgelegenheid helpt en zo noodzakelijk is vanwege de klimaatcrisis en het risico van technologisch achterop raken. Durven ze dat, dan zal de economische groei structureel aantrekken, iets dat ik een paar jaar geleden absoluut niet gezien had. Maar logischer is dat overheden zich weer bang laten maken voor hoge tekorten en dan de investeringen terugdraaien, precies verkeerd als men in beproefde economische wijsheden gelooft (zie bijv. groei China).