Ik heb een paar weken niet gepost. een goede vriend van me is overleden aan een overvloed aan kwalen en ik heb daar veel voor moeten regelen (crematie, ontruiming appartement etc.).
Vaccinaties zijn nu goed op stoom in veel rijke landen en dat begin je steeds beter te zien in de sterfgevallen en opnames op de IC, maar het aantal besmettingen is in veel landen nog te hoog en buiten de rijke landen vaak erg problematisch. Maar de economieën gaan steeds meer open, de wereldhandel herstelt. Er is te veel gespaard en er is volop fiscale en monetaire stimulering. Die fiscale en monetaire stimulering is nu wel over de top. Men praat weer over een FED-rente van 4% over een paar jaar als de inflatiedreiging zo serieus blijft als die nu is. Bij ingeprijsde inflatieverwachtingen boven 2,3% begon men te praten over tapering, dat centrale banken minder leningen zouden gaan opkopen. Boven 2,6%, waar we dicht in de buurt aan het komen zijn, hoort de FED de inflatie niet extra te stimuleren en gaat men dus praten over tapering.
De ISM's lijken hun top gezet te hebben en dat is meestal niet goed voor beurzen en risk appetite. Niet rampzalig overigens, zelden ontstaat dan een bera markt, maar wel vaak een correctie. Men neemt winst, nu dus op technologie, FOMO wordt ingeruild voor fear of going down. Kathie Wood is niet langer heilig. Dogecoins gaan op bevel van Elon Musk naar de maan. Bitcoins zijn te slome beleggingen, koop toch ethereum, anders krijg je die 90% daling nooit voor je kiezen. Die crypto coins gaan steeds meer op en neer met de beurzen en bieden dus niet de diversificatie waarmee geschermd wordt. Obligaties overigens ook niet meer.
Iedereen ziet nu het inflatiegevaar. De koperprijs en andere grondstoffen zetten enorme nieuwe hoogtepunten. Meer inflatie op komst dus, maar het lijkt op tijdelijk veel meer inflatie. Wel lijkt er blijvend meer inflatie te komen dan we gehad hebben vanwege meer loonstijging, hogere belastingen en schaarste in bepaalde grondstoffen waarin de laatste jaren te weinig is geïnvesteerd en waarnaar de vraag is toegenomen.
Record flink lagere groei van de werkgelegenheid dan gedacht in de VS (maar toch torenhoog) zorgde voor hogere beurzen want dat betekent langdurigere fiscale en monetaire stimulering. Slecht nieuws is goed nieuws.
Interessant is of overheden nu flink door gaan met stimuleren nu het goedkoop kan, de werkgelegenheid helpt en zo noodzakelijk is vanwege de klimaatcrisis en het risico van technologisch achterop raken. Durven ze dat, dan zal de economische groei structureel aantrekken, iets dat ik een paar jaar geleden absoluut niet gezien had. Maar logischer is dat overheden zich weer bang laten maken voor hoge tekorten en dan de investeringen terugdraaien, precies verkeerd als men in beproefde economische wijsheden gelooft (zie bijv. groei China).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten