20 augustus 2021

20 augustus overpeinzingen: taper, China, delta

 Het begint steeds duidelijker te worden dat de FED de aankopen in het kader van QE, qunatitative easing, gaat afbouwen (taper). Dit jaar al de start waarschijnlijk. De beslissing valt denkt men in de vergadering an september van de FED en er zijn al diverse speculanten die inzetten op een crash na die vergadering. In Jackson Hole gaat Powell het hebben over de economie, niet reductie QE. De deelnemers van Jackson Hole symposium gaan het vooral hebben over economische ongelijkheid. Dat heeft overigens invloed op het animo om QE te beperken. Door QE worden huizenprijzen te hoog en daardoor kunnen starters moeilijk kopen en laden nieuwe huizenbezitters te hoge schulden op. Aldus bijvoorbeeld Bullard die nog twee redenen geeft om QE af te bouwen: de economie heeft zich goed aangepast hoe om te gaan met COVID en ook inflatie is nu wel hoog genoeg geweest en misschien niet zo tijdelijk.

Men probeert QE helemaal af te bouwen voordat men begint met renteverhogingen, d.w.z. half 2022 zo goed als klaar en eind 2022/begin 2023 eerste verhoging. COVID moet dan niet uit de hand lopen en de groei van de werkgelegenheid moet doorzetten zoals nu verwacht wordt.

De economische verrassingen zijn nu negatief na een lange periode uitzonderlijk positief te zijn geweest. In de VS begint men huizen en andere duurzame goederen toch te duur aan het worden. De verwachtingen voor de toekomst worden minder rooskleurig, het consumentenvertrouwen op die punten viel bitter tegen. De huizenmarkt is minder positief aan het worden, de voorraad stijgt weer, men wil weer verkopen tegen de huidige prijzen. 

De rentemarkt prijst een flinke terugval van de economische groei in en ziet de huidige hoge inflatie als voorbijgaand. De aanbodproblemen gaan voorbij, al blijven ze voorlopig groter dan verwacht. Huren gaan flink stijgen en de laagste lonen stijgen flink. Maar men kopt nog steeds meer via internet en dat drukt de prijzen en straks gaat de lagere economische groei de pricing power opnieuw aantasten. Dus inflatie zwakt af, maar blijft wel hoger dan we gewend zijn geraakt voor corona.

Er is een in mijn ogen groeiend risico dat inflatie structureel hoger wordt. De geldgroei (M2) in de VS zat structureel op 6% en lijkt nu structureel hoger en dat is inflatoir volgens o.a. Scott Grannis. Men gelooft nu te veel dat geldgroei 0 gecorreleerd is met inflatie, omdat dit de afgelopen decennia zo was, maar nu de geldgroei uit de trend is geraakt dreigt inflatie mee te gaan. Daarnaast wordt het politiek steeds populairder de lage lonen harder te laten stijgen, men zit steeds meer met groeiende ongelijkheid. En het klmaatprobleem gaat heel veel extra geld kosten, hoge inflatoire heffingen zijn nodig (ik zie meer in CO2 rechten als belegging (beter: speculatie) met hun relatief steeds schaarser gemaakte aantallen dan bitcoin met niet schaarse nieuwe cryptoccoins; ik zie ook dezelfde zeer volatiele prijsbewegingen)

Wereldwijd is het optimisme over groei af aan het nemen, misschien met uitzondering van delen van Europa. 

De terugval van China is het meest duidelijk aan het worden. Alles zit daar dan ook tegen. De deltavariant vraagt om snoeihard ingrijpen omdat de vaccinatiegraad met een niet al te indrukwekkend vaccin te laag is. Men drukt overspeculatie in onroerend goed en metalen de kop in. Er zijn rampzalige overstromingen geweest en ander slecht weer. Men is o.a. de technologiesector strenger aan het reguleren, voert daarmee oorlog met o.a. de VS. En vooral ook het tekort aan chips dat de autoproductie de komende maanden flink gaat inperken (Toyota tijdelijk -40%, Ford stopt even de productie, in Duitsland ook geklaag). Ook andere sectoren hebben last van het tekort aan chips, dit is de meest onderschatte nieuwe trend volgens Barraud. Nog erger dan de invloed van de deltavariant, waar de verhalen ook steeds somberder worden (behoorlijk snelle afname effectiviteit Pfizer vaccin, bijwerkingen Moderna, veel hogere vaccinatiegraad nodig dan eerst gedacht (nu boven 85% waar eerst 70% echt voldoende werd gedacht en daarvoor 60%, maar ondertussen wordt wel flinke vooruitgang geboekt in de ontwikkeling van geneesmiddelen tegen corona door o.a. Astra Zeneca).



.

  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten