De Trump show leidt bijna elke dag tot nieuwe schokken en ook opluchting. Elke keer verzuchten we dat Trump niet helemaal ongelijk heeft, maar waarom moet het zo hard gespeeld worden. Als je zo van kapitalisme houdt, dan hoef je globalisatie en vrijhandel toch niet zo onderuit te halen. Peace dividend, daar was helemaal niets mis mee, tot we in vooral Europa totaal ingeslapen waren. We moeten wakker worden, maar niet woke, het is niet zo simpel.
Vance leest ons de les. We doen alles verkeerd in Europa en moeten niet zo onaardig zijn tegen Rusland. Gun ze toch die Oekraïne en luister toch naar hoe Poetin het morele verval in Europa probeert tegen te gaan. Volg toch dat voorbeeld dat oligarchen, echt rijke mensen, de dienst moeten uitmaken. Die weten echt beter hoe het moet. Dat is sneu voor de zwakkeren, maar dat zijn niet zonder reden de zwakkeren. Laat het geluid van de populisten onversneden horen, pas er geen censuur op toe, ook al is het in strijd met de feiten. Het is toch mooi dat met een beetje inzetten van sociale media vazallen van Rusland de verkiezingen kunnen winnen. Wij moeten beter naar de rechtse Amerikaanse media luisteren, die weten alles beter en dan gaat alles goed. Niet voor iedereen, maar toch, Amerika is de baas en nergens kun je zo rijk worden met technologie.
Vance en Hegseth hebben Europa weer met beide benen op de grond gezet. Zonder Amerika is het al heel mooi als niet heel Oekraïne binnen enkele maanden Russisch wordt. Natuurlijk mag Poetin alles houden en is lidmaatschap NATO uitgesloten. Ons BNP blijft steeds verder achter bij de VS. Onze normen en waarden zijn afgegleden richting tegenwerken anti abortus helden en toestaan van hopeloos veel immigratie. Luister toch naar mevrouw Faber. Die weet hoe het zou moeten, al heeft haar voorgestelde politiek vroeger niet gewerkt en werkte het ook niet best in andere landen met iets soortgelijks. Maar daar gaat het niet om. Zo erg is die immigratie helemaal niet, van Europeanen/ westerlingen/ Chinezen, India is het zelfs zonder meer goed. Maar de kiezer moet het gevoel hebben dat er nu eindelijk alles aan gedaan wordt om de gelukzoekers maximaal in de stront te laten zakken.
Amerika gaat Europa raken met importheffingen vanwege onfaire BTW-heffing die niet voor export naar de VS geldt. Europa moet Amerika de schulden kwijt schelden in de vorm van omwisseling Treasury's voor 100 jaar zero coupon obligaties (hier wordt echt aan gedacht). Dat zal maar met mate gebeuren, maar militaire bescherming via de NATO moet natuurlijk stevig betaald gaan worden en dat zit er wel in, zo lang Europa militair niets voorstelt vergeleken met Rusland, dat ook weer niet zo sterk is dat Oekraïne binnen de geplande 24 uur kon plat walsen. Net zoals Trump ook wat meer tijd nodig heeft voor een vrede waarmee Poetin enigszins voor enige tijd mee kan leven, voordat hij weer verder kan gaan.
Drieste plannen in de VS en dat begint nu ook tot grotere economische uitslagen te leiden. In de VS is de inflatie uit de hand aan het lopen en vielen de retail sales, detailhandel verkopen enorm tegen. Deels door bosbranden en erge kou (industriële productie nutsbedrijven daardoor sterk). Ex benzine was het slecht. Na de feestdagen doet men het wat rustiger aan, net als altijd, maar deze keer had men eind 2024 wat extra ingeslagen vanwege misschien hogere prijzen op importgoederen. Temu en Shein worden een stuk duurder tenslotte.
Men begint zich achter de oren te krabben, waar die hogere inflatie vandaan komt. Niet door geldgroei, die de schuld was van de vorige inflatiegolf samen met de aanbodschok van corona toen. Wel door extra consumptie van republikeinen die sinds Trump door het dolle heen zijn en vinden dat ze niet zo veel geld hoeven aan te houden, dat ze het beter kunnen spenderen (het is volgens de theorie de combinatie van te hoge geldgroei samen met een hogere bereidheid om minder (spaar)geld aan te houden die hogere inflatie veroorzaakt). Er is ook weer een soort inflatiepsychologie aan het ontstaan, dat je gerust de prijzen mag verhogen, ze kopen toch wel, die mallotige consumenten. De theorie over de invloed van verwachtingen op inflatie staat zwaar ter discussie in recente studies. Het verband tussen inflatie en werkloosheid (Phillipscurve) is (in tijden van globalisatie) nergens meer te bekennen. De centrale banken zitten met de handen in het haar. De te grote overheidsschulden moeten draaglijk gehouden worden, geen paniek. In de VS wil men maximaal brassen, nu door plannen door de goudvoorraden op de huidige prijzen te waarderen en Sinterklaas te gaan spelen met de winsten. Men ziet meer inflatie, verwacht meer inflatie, maar ziet dat bedrijven dat mogen doorberekenen en nog meer winst mogen maken. Normaal is onverwachte inflatie erg slecht voor beurzen, maar nu (nog?) niet, want anders is niet te verklaren waarom de beurzen de afgelopen week geen pak slaag kregen. Het gaat (even?) helemaal niet meer zo goed met de stijging van de verwachte winsten een jaar vooruit.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten