25 juni 2016

Brexit en wat nu met de beleggingen

De brexit kwam zeer onverwacht, maar toch was het koersverloop op de beurzen behoorlijk ordelijk. Precies volgens het boekje dat men van te voren had uitgestippeld zoals het zou moeten gaan gebeuren bij een onverhoopte brexit. Pond fors omlaag, Europese beurzen meer dan 5% omlaag met het VK als kleinste daler vanwege de daling van het pond en Wall Street ongeveer -3%. Enige stijging van de dollar en yen. Daling van de rente.
De enige verrassing voor mij was de omvang van de rentedaling en eigenlijk ook het afbrokkelen van Wall Street in de middag.

Er lijkt consensus te zijn dat het economische risico is overdreven en niet zo heel groot zal zijn op korte termijn. Een plus zoals diverse brexitaanhangers zien is bijna met geen mogelijkheid te verzinnen. Het verhaal van investeringen die al uitgesteld zijn maar verder uitgesteld gaan worden galmt nog na.

Het politieke risico is groot en is niet voorbij na het referendum. Het is duidelijk dat bij de huidige regeringen er geen referendum komt in landen als Duitsland, Frankrijk en Nederland. Een parlementaire meerderheid voor een referendum over Europa is zeer onwaarschijnlijk in deze landen in de komende jaren.
Maar verder lijken de aangekondigde politieke tegenvallers zich inderdaad te gaan voordoen: Het VK, of wat daar straks van over is, moet via bureaucratie bestraft worden. Snelle onderhandelingen die leiden tot permanent meer protectionisme (tegenhouden import op grond van bureaucratie), hogere import- en exportheffingen. Minder wil om tot consensus te komen bij politieke vraagstukken, meer xenofobie, minder samenwerking.
De politieke winnaars zijn de partijen die kunnen verkopen dat ze een verantwoord nationalistisch beleid voeren. Maar misschien winnen de onverantwoorde partijen/ populisten zoals Trump, LePen.

De kansen van Trump zitten weer in de lift. Daar houdt Wall Street niet van, Trump staat voor onzekerheid en protectionisme, remmen van internationale handel.

Door brexit wordt de dollar sterker, daar is Wall Street ook niet blij mee (de FED ook niet).
Wat doet China? Men is bezig met een gecontroleerde val van de yuan om de export te stimuleren, zodat de aanwezige industriële overcapaciteit zo veel mogelijk kan worden benut. De import van China gaat tegenvallen bij doorgaande grote daling van de yuan. Daar houden beurzen helemaal niet van. Sinds februari waren de beurzen hersteld op het verhaal dat China niet meer tegenvalt, men zich heeft ingesteld op 6-8% nominale groei in plaats van 15%. Maar als die 6-8% in sterke valuta maar 0% is, dan valt China weer tegen.

De pennen zijn de afgelopen weken alleen maar in beweging gekomen vanwege ja/nee brexit en wat dit zou betekenen. Het fundamentele nieuws, daar is nog niet voldoende op gereageerd. Dat nieuws is het lichte herstel van de verwachte winsten in o.a. de VS, de sterkere huizenmarkt in de VS, in gebruik nemen van aangeboorde bronnen voor schalieolieproductie, meevallende IFO etc. in Duitsland, wat tegenvallend economisch nieuws in de rest van Europa, de verzwakking van de yuan. Het belangrijkste lijkt de capitulatie van de FED voor het secular stagnation scenario (ook een reden waarom de rente weer eens meer daalde dan ik dacht), Meer dan 2% groei zit er niet in en dan moet de arbeidsmarkt niet meer verslechteren dan de FED nu denkt (Yellen heeft daar goede kijk op).  Bullard gaf aan dat volgens zijn secular stagnation denken er niet meer dan één renteverhoging in zit totdat de cyclus na de nodige tijd overgaat richting recessie (meest waarschijnlijk) of inflatoire boom (minder waarschijnlijk).

Na de brexit prijst de Amerikaanse rentemarkt geen verhogingen van de FED rente meer in, maar kleine verlaging end 2016/begin 2017. Dit is een nieuw recessiesignaal. Indien gehandhaafd is dit niet goed voor de bulls. Voorlopig lijkt de rentedaling een overreactie op brexit en hoeft men niet verder te gaan dan het secular stagnation verhaal van Bullard in te prijzen hoop ik. Op rentedaling speculeren blijft zeer gevaarlijk voor een pensioenfonds want stel dat men doorgaat een hogere kans op recessie in de VS in te prijzen voor 2017.
Ik ben iets negatiever na de brexit. Ik had brexit verwacht, maar niet het inprijzen van recessie in de VS. Als de olieprijs onder $40 daalt, zal dat nadere voeding geven aan recessieangsten in de VS. Nu is er investeringsherstel te zien, o.a. op meer rigs voor schalieolie, plannen volgens Duke CFO survey, sterke huizenmarkt, hogere verwachte loonstijging. Dat knakt bij grote daling olieprijs.


Men heeft vrijdag gehandeld zoals het brexitspoorboekje van te voren was bedacht. Standaard is dat iedereen een overreactie ziet en dat verwacht. Die heb ik nu nog niet gezien, de koersstijgingen sinds Jo Cox zijn nauwelijks ongedaan gemaakt. De pennen voor beschrijving nieuwe politieke risico’s worden in het geheel niet neergelegd. Sein nog niet helemaal veilig voor de bulls. Eerst moet Trump zijn pet afzetten zodat iedereen dat rare haar weer ziet (en zijn schaamteloze reclame voor eigen projecten, domme te gemakkelijk als onjuist te weerleggen beweringen).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten