in het scatterdiagram is afgezet wat de euro 30 jaar swaprente is vergeleken bij de inflatieverwachting vvor 30 jaar volgens de inflatieswaps. Maandelijks over de afgelopen 7 jaar.
Bij rentes boven de 2% bleef de inflatieverwachting betrekkelijk stabiel. Er was een zwaar inflatie-anker zoals de ECB het graag ziet.
Bij rentes onder de 2% zie je dat de lage rente de inflatieverwachting naar beneden lijkt te slepen (je kunt ook andere pijltjes aangeven die minder steil lopen).
De ECB schiet zich in de voet via verlaging van de rente met als doel de inflatieverwachting naar 2% te krijgen. Die spaghettiboeren moeten eens naar de wijzen uit het Noorden luisteren en de rente verhogen. Nee, dat mag niet, want de redding van Italiaanse banken gaat voor (en maar verbaasd zijn dat de Britten een brexit willen).
In Amerika zakt bij rentedaling de inflatieverwachting nog harder dan in de eurozone. Dat is een flinke hinderpaal voor de FED om de rente verlagen. De rente verhogen zoals Yellen wil, lijkt inderdaad beter.
Dat mag niet van China, de rente verhogen, maar de FED is vaak toch een beetje recalcitrant (als het van de markt mag).
Minack had een heel verhaal dat een lagere (reële) rente leidt tot lagere koerswinstverhoudingen en tot hogere risicopremies. Een nog lagere rente werkt contraproductief.
Ook de vaag naar krediet gaat omlaag als de rente verder daalt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten