Daar lijkt nu enige verandering in te zijn gekomen.
(plaatje Strategas). In hun eerste jaar brokkelt de populariteit van een nieuwe president meestal af. Dat gebeurde bij Trump tot juli volgens script. Hij was al onpopulair bij zijn verkiezing, maar sinds juli is hij toch meer onpopulair aan het worden dan gemiddeld.
En dat heeft consequenties.
Het begint er nu naar uit te zien volgens de polls dat de republikeinen hun meerderheid in het congres gaan verliezen en misschien, zeer misschien, in de senaat.
En dat is niet goed voor de beurs. Koersen dalen op dat verhaal. De combinatie van republikeinse president en democratisch congres is de slechtste combinatie geweest voor de beurzen.
De populariteit van Trump is zo ver weg aan het zinken dat het de dollar verzwakt (via het vertrouwen van Amerika, de approval rate is hier een leading indicator voor)
Vooral na Trumps aandikken van de suprematie van de witten is zijn steun bij onafhankelijke kiezers behoorlijk gedaald. Zijn raad van CEO's moet opgedoekt worden omdat men deelname als een te groot reputtaierisico ziet en men het nut ervan niet meer ziet, de macht van Trump is aan het wegglijden en men hoeft niet meer zo bij hem in het gevlei te staan.
Overigens lijkt volgens republikeinse strategen dat neersabelen van racistische standpunten van Trump zeer goed uit te werken op de verkiezingsgunst op de daarvoor gevoelige binnenlandse gebieden en gaan daardoor de democraten als ze daar op blijven hameren toch weer de verkiezingen verliezen. Winst voor democraten blijft dus onzeker in 2018.
De markt is in snel tempo zijn vertrouwen aan het opzeggen in Trump als aanjager van belastingverlagingen. Hij zit belastingverlagingen steeds meer in de weg. het gaat alleen maar om de fartsen van Trump en hij heeft daarom onvoldoende focus op belastingverlagingen, al zegt hij zelf anders. Trump kan in het geheel niet coalities smeden.
Echter, de koersdalingen van fondsen gevoelig voor belastingverlagingen zijn zo groot geworden dat dit een teken is dat men te erg niet meer gelooft in belastingverlagingen. Die komen er wel, zij het erg laat, maar wel net voor de verkiezingen zo denkt men.
En infrastructuur? No way zegt de markt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten